Bir aydır Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar A.Ş. önünde direnen 9 işçi ile ilgili açıklama yapan Sosyal İş Başkanı Ebetürk, “CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun başında olduğu Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 9 üyemiz sendikal haklarını kullandıkları için işten atıldı. 9 üyemiz işlerine iade edilsin” dedi

Sosyal İş: Aydın’da direnen işçiler işe iade edilsin

BİRGÜN / ANKARA

Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar A.Ş’de çalışan 9 Sosyal İş üyesi işçi sendikal haklarını kullandıkları için işlerinden atıldı. Bir aydır direnişte olan işçiler ile ilgili açıklama yapan Sosyal İş Başkanı Metin Ebetürk, işçilerin biran önce işe iade edilmesini talep etti.


İşçilere ilişkin Sosyal İş’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Ebetürk, “Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Aydın İmar A.Ş. işçileri, Anayasal haklarını kullanarak sendikamıza üye olmuştur. Sendikamız, toplu iş sözleşmesi için gereken yasal çoğunluğu sağlayarak, toplu iş sözleşmesi sürecini başlatmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurmuştur. Bakanlık, sendikamızın yasal çoğunluğa sahip olduğunu tespit etmiştir. Ancak CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun başında olduğu Aydın Büyükşehir Belediyesi, 9 işçiyi sırf Anayasal sendikal haklarını kullandıkları için işten atmıştır. Sendikal nedenle yapılan bu işten çıkarmalara gerçek dışı gerekçeler öne sürmüştür” diye konuştu.

SENDİKA DÜŞMANLIĞI

Üyelerinin baskı ve tehdit yolu ile sendikadan istifaya zorlandığını belirten Ebetürk, şöyle konuştu:

“Üyelerimiz zorla belediyenin adeta taşeronluğunu üstlenen bir başka sendikaya üye olmaya zorlandı. Sendikamızın toplu iş sözleşmesi yetkisine itiraz edildi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başlaması yetki itirazı davası ile engellendi. Sendikamız sorunun müzakere yolu ile çözülmesi için her düzeyde girişimlerde bulundu. Sendikamız yöneticileri ile eski DİSK Genel Başkanı, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun da katıldığı bir toplantıda Çerçioğlu’na çözüm çağrısını yineledi ancak Çerçioğlu sorunu çözmek yerine, taşeron sendikacıyı ve sendikayı öne sürmekten başka hiçbir şey yapmadı. Geçtiğimiz hafta belediye önünde bir basın açıklaması yaparak işvereni yeniden çözüme çağırdık ama Çerçioğlu, bu çağrımızı da yanıtsız bıraktı. Önümüz bayram. Eğer iki hafta içinde bu soruna çözüm üretilmezse, 9 işçi ailesiyle birlikte bu bayrama, işsiz, ekmeksiz ve geleceksiz girecek. Bugün en acil talebimiz, 9 üyemizin işlerine iade edilmesidir.”

SOSYAL İŞ'TEN EYLEM PLANI

Ebetürk, “Efeler İşe İade Edilsin” sloganıyla önümüzdeki günlerdeki eylem planlarını şöyle sıraladı:

>> Direnişimiz devam edecek, Aydın’da yaygın bildiri dağıtımı yapılacak.

>> Aydın’da yerel basın üzerinden bu işçi ve sendika düşmanlığını afişe edecek çalışmalar ve etkinlikler yapacağız.

>> Örgütlü olduğumuz işyerlerinde ve DİSK’in de desteğiyle ülke genelinde dayanışma faaliyetleri gerçekleştireceğiz.

>> “#efeleriseiadeedilsin” hashtagiyle bir twitter kampanyası başlatacağız.

>> CHP’li milletvekillerine bir mektup yazarak durumu anlatacağız. Çerçioğlu’nun CHP Yüksek Disiplin Kurulu’na sevki için CHP Merkez Yönetim Kurulu’na başvuruda bulunacağız.

>> Uluslararası federasyonum UNI Küresel Sendika aracılığıyla sorunu, CHP’nin de üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonel’e ve uluslararası platforma taşımak için girişimlerde bulunacağız.

>>17 Ağustos 2018 Cuma gününe kadar üyelerimiz işine iade edilmediği takdirde, 17 Ağustos’ta CHP Genel Merkezi önünde işten atılan işçiler ve işçilerin aileleriyle birlikte geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacağız.