İBB iştiraki KİPTAŞ’ın Genel Müdürü Ali Kurt, sosyal konut projesini BirGün’e değerlendirdi. İstanbul’da acil olarak dönüştürülmesi gereken 300 bin yapı olduğunu belirten Kurt, “TOKİ, Tuzla ve Esenler’deki konutları askeri alanlara inşa edilecek. Ayrıca Kanal İstanbul güzergâhındaki köylere de konutlar yapılacak. Şehir doğal eşiklerine kadar dolmuş durumda. Bu konut yoğunluğunu kentin altyapısı ve trafiği kaldırmayacak” dedi.

"Sosyal konutlar askeri arazilere ve Kanal İstanbul bölgesine yapılacak"

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ve TOKİ eliyle yapılacak olan “sosyal konut projesi” tartışılmaya devam ediyor. Proje kapsamında konutların 50 bini İstanbul’da, 18 bini Ankara’da, 12 bin 500'ü İzmir’de, 10 bini Gaziantep’te, 8 bin 650'si Bursa’da, 7 bin 500'ü Konya’da ve 4 bin 500'ü de Kayseri’de inşa edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) toplu konut şirketi KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, iktidarın İstanbul’a 50 bin yeni konut inşa edeceği sosyal konut projesini BirGün’e değerlendirdi.

Megakent İstanbul’da yeni yerlerin imara açılmasının doğru olmadığını ifade eden Kurt, “İstanbul dolmuş vaziyette ve yeni yerleri imara açmak sorunlu bir durum. TOKİ, Tuzla ve Esenler’deki konutları askeri alanlara inşa edilecek. Ayrıca Kanal İstanbul güzergâhındaki köylere de konutlar yapılacak. Şehir doğal eşiklerine kadar dolmuş, dayanmış durumda. Bu konut yoğunluğunu kentin altyapısı ve trafiği kaldırmayacak, tasvip etmiyorum. İhtiyaç sahipleri elbette ev sahibi olmalı. Ancak bu proje doğru yönetilmezse inşaat sektörü geri dönüşü olmayan bir krize girer” dedi.

KONUT KRİZİNE ÇARE OLMAYACAK

Barınma ve konut krizinin çok fazla konut üretilerek çözülemeyeceğinin altını çizen KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt, “Barınma krizinin çok fazla konut üretilerek çözülmesi mümkün değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre Ocak ayında temel atılacak ve en erken 24 ay sonra bitecek konutlar. Yani bu projenin 24 ay boyunca faydası yok. Biz İBB ve KİPTAŞ olarak bugün hükümetin sunduğu ödeme planını sunamıyoruz. Bize de bu ödeme imkanı sunulsa biz de konutları hızlı bir şekilde yenileriz” ifadelerini kullandı.

300 BİN BİNA ACİL OLARAK DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

“Zaten binalar dönüştürülürken fazla konut yapılıyor. Yani hem depreme dayanıksız konutları dönüştürebiliriz hem de yapılan fazla konutlar da evi olmayanlar için çare olabilir” diye konuşan Kurt sözlerine şöyle devam etti:

“Olası bir büyük depremde bankalar sigorta şirketleri büyük olasılıkla batacak. Dönüştürmek istediğimiz her konut tek kepçe darbesiyle yıkılıyor. Bu yüzden sosyal konut işini siyasete alet etmeyi doğru bulmuyorum ben. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın açıklamalarını baz alarak konuşuyorum, İstanbul’da acil olarak dönüştürülmesi gereken 300 bin yapı var. Riskli yapı stoğunun da bir buçuk milyon olduğu ifade ediliyor. İstanbul Yenileniyor Platformu’muzda insanlar borçlanmayı kabul ediyor ve binalarının depreme dayanaklı olmasını istiyor. Ancak inşaat maliyetleri günden güne değişiyor ve artıyor. Burada hükümetin bu işe el atması gerekiyor.”