Sosyal Medya Davası’ olarak bilinen ve 6 gazetecinin yargılandığı davada Ömer Çelik'in tahliyesine, Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten'in ise tutukluluklarının devamına karar verildi.

Sosyal Medya Davası'nda bir tahliye

Kamuoyunda ‘Sosyal Medya Davası’ olarak bilinen 6 gazetecinin yargılandığı dava bugün Çağlayan Adliyesi’nde başladı.

Duruşmada tutuklu yargılananlardan Ömer Çelik'in tahliyesine, Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten'in ise tutukluluklarının devamına karar verildi.

Gazeteciler ve yurttaşlar davayı takip ediyor.

Gün içinde duruşma salonunda yaşanan gelişmeler sonradan önceye doğru şöyle:

15.10 AVUKATLAR MÜTAALADAKİ TAHLİYE TALEBİ REDDİNE İTİRAZ ETTİ

Sanık avukatları müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. (Avukatların tahliye taleplerini okumak için zincir Tweet'leri açınız)

14.40 SAVCI MÜTALAASINI VERDİ

Savcı, mütalaasında Ömer Çelik'in tahliyesini; Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat'ın ise tahliye taleplerini reddederek tutukluluk hallerinin devamını istedi.

14.10 TUNCA ÖĞRETEN'İN SAVUNMASI

Dava kapsamında tutuklu yargılanan ve 304 gündür özgürlüğünden mahrum Tunca Öğreten savunmasını yaptı. Öğreten, suçlamaları reddetti ve tutuksuz yargılanmak istediğini ifade etti.

Öğreten'inın savunması. (Tümünü okumak için zincir Tweet'i açınız)

13.40 MAHİR KANAAT'IN SAVUNMASI

Dava kapsamında tutuklu yargılanan ve 304 gündür özgürlüğünden mahrum olan BirGün çalışanı Mahir Kanaat savunmasını yaptı. Kanaat, hakkında yapılan suçlamaları reddetti ve beraatini istedi.

Kanaat'ın savunması. (Tümünü okumak için zincir Tweet'i açınız)

13.00 ÖMER ÇELİK'İN SAVUNMASI

Dava kapsamında tutuklu yargılanan ve 304 gündür özgürlüğünden mahrum olan gazeteci Ömer Çelik savunmasını yaptı.

Çelik'in savunması. (Tümünü okumak için zincir Tweet'i açınız)

12:35 ERAY SARGIN'IN SAVUNMASI

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan gazeteci Eray Sargın savunma yaptı. Sargın adli kontrol şartının kaldırılmasını ve ailesinin el koyulan eşyalarının iadesini talep etti.

Sargın'ın savunması. (Tümünü okumak için zincir Tweet'i açınız)

12.20 DERYA OKATAN'IN SAVUNMASI

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan gazeteci Derya Okatan savunma yaptı.

Okatan'ın savunması. (Tümünü okumak için zincir Tweet'i açınız)

Gazeteci Okatan'ın savunması iki taleple son buldu. Okatan,
- Adli kontrolünün kalkmasını
- Ve bilgisayarlarının iade edilmesini istedi

12.15 "POLİS ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR"

Av. Tolgay Güvercin: Polis 17/25 Aralık dosyalarına dair belgelerin, Mahir Kanaat’a önceden geldiği yönünde algı yaratmaya çalışıyor. Ancak bu dosyayı bugün bile indirseniz, eski tarihler, yani belgenin oluşturulduğu tarihler görülür.

12.10 AVUKATLARIN PROJEKSİYON TALEBİ REDDEDİLDİ!

Av Ali Deniz Ceylan: Polisin çok önemli bir bilgi bulmuş gibi gösterdiği 17/25 Aralık dosyalarına internette rahatlıkla ulaşılabiliyor. Dosyanın internetten indirilebileceğini projeksiyonla mahkeme salonunda göstermek istiyoruz. Örneğin http://www.adaletbiz.com sitesinden bu dosyayı indireceğiz.

Hakim, bu talebi reddetti. Hakim, bilirkişiden mütalaa alınabileceğini söyleyerek “Biz bunu inceleriz” dedi.

12:05 - DURUŞMA BAŞLADI

Hakim iddianamenin giriş bölümünü özetliyor.

12.00 - DURUŞMA SALONUNA 6 GAZETECİ ALINDI

Gazetecilerin yargılandığı davada duruşma salonuna sadece 6 gazeteci alındı. Alper Taş duruma müdahale edip “Arkadaşlarımızın davasına güvenlik görevlileri kendi istedikleri kadar insan sokuyorlar. Bir sürü gazeteci dışarda kalıyor. Bu kabul edilemez” dedi.

11.25 - TAAHHÜT EDİLEN ZAMANDA BAŞLAMADI

11.00'de başlayacağı duyurulan dava, duruşma salonundaki bir diğer dava sebebiyle taahhüt edilen saatte başlamadı.

11.20 - GENİŞ KATILIM

CHP Milletvekili Ali Şeker ve Barış Yarkadai, HAZİRAN Yürütme Kurulu Üyesi ve CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu, Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, HDP Milletvekili Erdal Ataş, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Akasemisyen Ceren Sözeri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Prof Dr. Yaman Akdeniz, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, TGS Başkanı Gökhan Durmuş ve TGS yöneticileri ile akademisyen Ceren Sözeri duruşmaya katılıyor. Ayrıca çok sayıda uluslararası basın mensubu da davayı takip ediyor.

***

10.30 - BASIN AÇIKLAMASI

Çağlayan Adliyesi önünde "Haber yapmak suç sayılamaz, Gazetecilere özgürlük" pankartı açan gazeteciler ve yurttaşlar burada bir açıklama yaptıktan sonra duruşmaya katılmak üzere adliyeye girdiler.

sosyal-medya-davasi-basliyor-371737-1.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bugün burada 25 Aralik 2016'da gözaltına alınıp 300 günü aşkın bir süredir tutuklu bulunan gazeteci arkadaşlarımızın davasını izlemek için bulunuyoruz. Bir hacker grubunun yayımladığı Berat Albayrak’ın kimi maillerine ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulunmak veya kimi haberler yapmak suçlamasıyla gazeteciler Ömer Çelik, Metin Yoksu, Tunca Öğreten, Derya Okatan, Mahir Kanaat, Eray Saygın yargılanıyorlar. Mahir Kanaat, Tunca Öğreten ve Ömer Çelik akla zarar suçlamalarla tam 303 günü Silivri Cezaevi'nde geçirdiler.

Sadece 9 sayfalık iddianamede somut bir delil ve suçlama bulunmuyor. Bu kısacık iddianamede tam 24 kez Twitter, 25 kez paylaşım, 25 kez haber sözcüğü geçiyor. Aleniyet kazanmış ve tüm yurttaşların hakkında konuştuğu bilgiler; haberleştirildiği, tweet atıldığı için ve hatta bu paylaşımları yapan hesaplar takip edildiği için gazeteci arkadaşlarımız özgürlüklerinden mahrum.

İnternet üzerinden gazetecilere her gün çeşitli yerlerden bilgi, belge ve istihbarat gelmekte, arkadaşlarımız çeşitli kişilerce sosyal medya gruplarına ya da mail gruplarına eklenmektedir. Gazeteciler bu bilgileri incelemekte, asılsızsa kullanmamakta, haber değeri ve kamu yararı varsa yayımlamaktadırlar. Bu yüzden gazeteciler tutuklanamaz, birilerinin kini ile üzerilerine iftira atılamaz.

Savcılık makamı arkadaşlarımızı içeride tutacak delil bulamadıkça ne suçlama yönelteceğini şaşırıyor. Milyonlarca kişinin okuduğu 17-25 Aralık fezlekelerini bilgisayara indirmek suç gibi gösteriliyor. Üstelik oluşturulma tarihi ile indirilme tarihi bilinçli bir şekilde birbirine karıştırılıyor. Bilirkişi görevlendirilmiyor, uzmanlar dinlenmiyor. Davayla hiç ilgisi olmayan kişisel tweetler dosyaya konuyor. Bu hukuksuzluk hangi talimatla yapılıyor? Bizler bir an önce bu hukuksuzluktan vazgeçilmesini talep ediyoruz.

BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat bu akıl ve mantık dışı dava yüzünden bebeğinin doğumuna tanık olamadı. Tunca Öğreten cezaevinde evlendi. Ömer Çelik ailesinden, çocuklarından mahrum bırakıldı. Bunun bedelini kim ya da kimler ödeyecek?

Bizler, burada bulunan gazeteciler, yazarlar, milletvekilleri, meslek örgütü temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve aileler olarak gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Haber yapmak suç değildir.

Gazetecilere özgürlük."

MAİLLER, SOSYAL MEDYA GRUPLARI, PAYLAŞIMLAR...

Gözaltına alındıktan 304 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak gazeteciler, ‘devlet sırrı’nı ifşa etmek ve terör örgütü üyeliği gibi suçlarla yargılanıyor.

Savcı Yakup Ali Kahveci’nin hazırladığı iddianamede RedHack’in hacklediği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerinin ‘duruma göre devlet sırrı’ olduğu iddia ediliyor. Gazetecilerin maillerle ilgili sosyal medyada kurulan bir gruba iradeleri dışında eklenmesini suç isnadı için yeterli gören savcılık, bu maillerin haberleştirilmesinin ‘gazetecilik faaliyeti sayılamayacağını’ da öne sürüyor.

İddianamede davanın tutuklu sanıkları Mahir Kanaat’in 24, Tunca Öğreten’in 19, Ömer Çelik’in de 16.5 yıla kadar; tutuksuz sanıkları Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu’nun ise 16.5 yıla kadar hapsi isteniyor.

sosyal-medya-davasi-basliyor-371738-1.