Ardahan’da 16 yaşındaki R.C.Y, sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek önce gözaltına alındı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı ardından “örgün öğretimden çıkarılma” cezası ile okuldan atıldı. Savunma dahi alınmadan verilen okuldan atılma cezası Meclis gündemine taşındı

Sosyal medya paylaşımına gözaltı ve okuldan atma

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Ardahan’da Serhat Şanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 11’inci sınıfı öğrencisi, 16 yaşındaki R.C.Y, sosyal medya üzerinden 26 Şubat’ta yaptığı paylaşımın örgüt propagandası olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Askeri operasyonlara karşı paylaşımda bulunduğu ifade edilen, “suça sürüklenen çocuk” kapsamında değerlendirilen ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan R.C.Y, henüz yargılama aşaması sürerken okul yönetimi tarafından soruşturmaya tabii tutuldu.


Kendisine ve ailesine herhangi bir bilgi verilmeyen ve savunması alınmayan R.C.Y’ye okul idaresince, “örgün eğitimden çıkarma” cezası verildi. Kararda, cezayı gerektiren davranış olarak, “Bilişim araçları yoluyla bölücü ve yıkıcı paylaşım yapmak” gösterildi.

Dosya savcıdan gitmemiş
Oğlunun savcılık soruşturmasının ardından okuldan atılmasına anlam veremediğini ifade eden ve konu hakkında soruşturma savcısı ile görüşen baba Ömer Y. ise dosyanın okul idaresine savcılık tarafından verilmediğini öğrendiğini aktardı. Edinilen bilgilere göre, görüşme sırasında savcı, baba Ömer Y'ye, "çocuğa isnat edilen suça dair belgeleri içeren dosyayı okul idaresine kendisinin teslim etmediğini" söyledi.

Başbakan’a soruldu
Disiplin kurullarının öğrencilerin savunmalarını almak zorunda olduğunu fakat burada bu sürecin dahi işletilmediğinin altını çizen HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, konuyu Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. Irgat, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde şu sorulara yer verdi:

>>16 yaşındaki 11’inci Sınıf öğrencisi R.C.Y’ye verilen örgün eğitimin dışına çıkarılma cezasından haberdar mısınız?

>>16 yaşındaki bir öğrencinin eğitim hayatına ve geleceğine oldukça olumsuz etki edecek ve çocuğun içinde bulunduğu çevreye, yaşadığı topluma aidiyetinde dahası tüm yaşamında gelişebilecek çok çeşitli sorunlara vesile olacak böylesi bir cezanın hukuka uygun ve adil olduğunu düşünüyor musunuz?

>>Savunma hakkının engellenemeyeceği kuralını istisnaya konu olamayacak bir hukuki ilke olarak kabul ediyor musunuz?

>>Kesinleşmiş yargı kararı bulunmazken yönetmelikte tanımlı en ağır cezanın verilmiş olmasını ve böylece Anayasal bir hak olan eğitim hakkının engellenmesini ölçülülük ilkesine uygun buluyor musunuz?

>>Verilen disiplin cezasının düşünceyi yayma ve ifade özgürlüğü haklarını temelden sarsan bir nitelik taşıdığını düşünüyor musunuz?