AKP iktidarının sosyal medyayı kontrol altına almak amacıyla hazırladığı ‘sosyal medya yasası’ bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de bir temsilci bulundurmasını zorunlu kılan yasa, 5 aşamalı bir ceza sistemi içeriyor. Sürecin sonunda Google, Twitter, Facebook, YouTube ve WhatsApp gibi platformlara erişim büyük oranda engellenebilir.

‘Sosyal medya yasası’ yürürlüğe girdi: Yasaya uymayanları ne bekliyor?

HABER MERKEZİ

AKP ile MHP’nin ortak çalışmasıyla TBMM'de 29 Temmuz'da kabul edilen ve kamuoyunda ‘sosyal medya yasası’ olarak bilinen İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa, bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı her sosyal ağ sağlayıcısı, ülkede en az bir temsilci bulundurmak zorunda. Aralarında WhatsApp, Facebook, Instagram ve Twitter gibi yayın kullanılan platformların da bulunduğu sosyal ağ sağlayıcılarına, temsilci atamamaları durumunda yasa kapsamında aşamalı cezalar uygulanacak.

5 AŞAMALI CEZA SİSTEMİ

Yasaya uygun hareket etmediği belirlenen sosyal ağ sağlayıcılarına, Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK) tarafından bir uyarıda bulunulacak.

Birinci aşamada, uyarıyı takip eden 30 gün içinde, yasanın zorunlu kıldığı temsilci atama işlemini yapmayan sosyal ağ sağlayıcılarına, BTK tarafından 10 milyon lira para cezası verilecek.

İkinci aşamada ise para cezasını takip eden 30 gün içinde, yine temsilci atanmamışsa bu kez sağlayıcılara 30 milyon lira para cezası kesilecek.

Üçüncü aşamada reklam yasağı getirilmesi ve dördüncü aşamada yüzde 50 oranında bant daraltma (erişimi yavaşlatma) cezası uygulanacak. 5’inci aşamada ise Sulh Ceza Hakimliği'nden söz konusu sosyal ağ sağlayıcıları için yüzde 90 bant daralma talep edilecek.

Bunlarla birlikte, sosyal ağ sağlayıcılarına, kesilen cezaların ardından temsilci görevlendirilmesi yapılması durumunda, idari para cezasının 4'te 1'i kadar ceza kesilecek.

HENÜZ TEMSİLCİLER ATANMADI

Yasanın 1 Ekim (bugün) itibariyle yürürlüğe girmesine karşın, şimdiye kadar WhatsApp, Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya ağ sağlayıcıları, Türkiye’ye temsilci atadıklarına ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Temsilci atamamaları durumunda bu sosyal ağ sağlayıcılarına, uygulanacak para cezalarının ardından, büyük oranda erişim engellenebilir.