Son haftalarda fotoğrafları sosyal medyada sıklıkla kullanılan yaşlı adamın gerçek adı Andras Arato. Macar olan Arato, geçmişte verdiği bir pozun İsveç’in Covid-19 aşı kampanyasında kullanılmasının ardından yeniden popüler oldu.

Sosyal medyada fenomen olan yaşlı adam, gerçekte kim?


İsveç hükümetinin Covid-19 aşı kampanyasında kullandığı ‘Hide the pain Harold’ (Acısını saklayan Herold) görseli, kısa sürede sosyal medyada popüler hale geldi. Kampanyada ‘Harold’un fotoğrafı, Stokholm’de aşı kampanyasının hafta sonu 75 yaş üstü vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletildiğini duyuran açıklamayla kullanıldı.

Ancak bu görsel, yıllar önce bir hazır görsel ajansına poz veren Macar Andras Arato’ya aitti ve Arato, 2011’den bu yana tanınan bir simaydı. Aslında elektrik mühendisi olan Arato, o günden bu yana internet mecrasında fotoğrafları üzerinden yapılan mizah dolayısıyla hayli popüler hale gelmişti.

İsveç hükümeti, gerçeği öğrendikten sonra fotoğrafı geri çekti. Hükümet, Arato'nun meşhur olduğunu bilmediğini açıkladı. Ancak Arato'nun fotoğrafı, tekrar bir fenomene dönüşmüştü bile...