Google Play Store
App Store

AKP ve MHP, kamuoyunda “sosyal medya düzenlemesi” olarak bilinen kanun teklifini Meclis'e sunmaya hazırlanıyor. Yasa teklifi, yalan haber ve dezenformasyon amacı taşıdığına mahkemece karar verilen paylaşımlarla ilgili yaptırımların yolunu açıyor.

Sosyal medyada 'sansür' düzenlemesi son aşamada: Hangi yaptırımlar uygulanacak?

İktidar partisi, uzun süredir üzerinde çalıştığı 'Dezenformasyon ve Yalan Haberle Mücadele' gerekçesiyle hazırlanan yasa teklifini önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunmaya hazırlanıyor. İttifak ortağı MHP ile son şekli verilen yasa teklifi, yalan haber ve dezenformasyon amacı taşıdığına mahkemece karar verilen paylaşımlarla ilgili yaptırımların yolunu açacak.

Yasa teklifinde ayrıca, haber sitesi çalışanlarının da Basın Yasası'na tabi olmaları için düzenleme yer alacak.

İÇERİKLERLE İLGİLİ YAPTIRIMLARA MAHKEMELER KARAR VERECEK

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, yasa teklifinin en kritik düzenlemesini, bir haber veya sosyal medya paylaşımının "dezenformasyon" amaçlı olduğuna hangi merciinin karar vereceği oluşturuyor.

AKP içinde yapılan ilk çalışmalarda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yeni bir birim kurulması ve karar vericinin de bu birim olması üzerinde duruluyordu. Ancak, sansür olarak algılanacağı gerekçesiyle, bundan vazgeçildi ve kararı mahkemelerin vermesi görüşü benimsendi. Buna göre, dezenformasyon içeren paylaşımların tanımının yasada yapılması ve dezenformasyon içeren içeriklerle ilgili yaptırımlara, görevlendirilecek mahkemelerin karar vermesi öngörülüyor.

HANGİ KISITLAMALALAR UYGULANACAK?

Yasa teklifi ile toplumda korku ve panik yaratan veya nefret söylemi içeren gerçeğe aykırı bilgileri sosyal medya üzerinden yaymak, müstakil bir suç olarak düzenlenecek. Bu tür paylaşımlarla ilgili şikayetler üzerine; içeriğin kaldırılması, içeriği kaldırmamakta ısrar eden sosyal medya platformlarına para cezası düşünülen yaptırımlar arasında. Ayrıca, reşit olmayanların internet ortamında korunması gerekçesiyle de bazı kısıtlamaların yasa teklifinde yer alması bekleniyor.

HABER SİTESİ ÇALIŞANLARI BASIN YASASI KAPSAMINA ALINACAK

Yasal düzenlemenin bir başka ayağını da internet haber siteleri oluşturacak.

Edinilen bilgiye göre haber sitelerinde çalışanlar, Basın Yasası'na tabi olacak. Bunun için gazete ve televizyon kuruluşlarında olduğu gibi, internet haber sitesi çalışanlarına da basın kartı verilmesinin ve yine Basın Yasası hükümlerine göre çalışmalarının yolu açılacak. Ancak, Basın Yasası'na tabi olabilmeleri için bu kuruluşların belli bir sayıda çalışan istihdam etmeleri zorunlu olacak. Ancak yalan haber veya haberlere yapılan yorumlara ilişkin haber sitelerine de bazı yükümlülükler getirilecek ve bunlara aykırı davrananlar için yaptırımlar söz konusu olabilecek.

İktidar partisi kaynakları, yeni yapılacak düzenlemede Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamaların incelendiğini ve "özgürlük-yaptırım" dengesinin de bu kriterlere göre düzenleneceğini ifade ediyorlar.