Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, iktidarın sosyal medyayla ilgili çalışmalarını yürüttüğü düzenlemeyle ilgili, "Singapur modeli de mercek altına alındı" dedi. Modele göre, “nefret suçu” olarak tanımlanan paylaşımlarını kaldırmayan kişilere 10 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir. Modelde, “Sahte Haber Yasası” adını taşıyan düzenlemede sosyal medya

Sosyal medyada Singapur modeli: İçeriğin güvenli olup olmadığına da hükümet karar verecek

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, iktidarın üzerinde çalıştığı sosyal medya yasasıyla ilgili olarak bir yazı kaleme aldı. Selvi’nin aktardığına göre iktidar, “nefret suçu” olarak tanımlanan paylaşımlarını kaldırmayan kişilere 10 yıla kadar hapis cezası öngören Singapur modelini inceliyor.

Selvi, sosyal medyayla ilgili olarak Fransa, İngiltere ve Almanya örneklerinin incelendiğini ancak 'nefret suçu' olarak tanımlanacak paylaşımlara uygulanan yaptırım nedeniyle Singapur modelinin de mercek altında olduğunu aktardı. Modelde, “Sahte Haber Yasası” adını taşıyan düzenlemede sosyal medya içeriğinin güvenli olup olmadığına hükümet karar veriyor.

Selvi'nin "Sosyal medyada Singapur modeli" başlıklı yazsının ilgili kısmı şöyle:

"Sosyal medyayla ilgili olarak Fransa, İngiltere ve Almanya örnekleri incelendi. Almanya modeli üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor. Ancak sosyal medyanın nefret suçu açısından tehlikeli bir mecraya dönüştüğü günümüzde Singapur modeli de mercek altına alındı. 2023 seçimlerine giderken sosyal medyadan yayılan asılsız haberlerle kitlelerin manipüle edilmesinin önüne geçilmek isteniyor. Singapur modeli Almanya, Fransa ve İngiltere örneğinden farklı olarak nefret suçuyla ilgili paylaşımları kaldırmayanlara 10 yıl hapis cezası getiriyor.

'İÇERİĞİN GÜVENLİ OLUP OLMADIĞINA HÜKÜMET KARAR VERİYOR'

“Sahte Haber Yasası” adını taşıyan düzenlemede sosyal medya içeriğinin güvenli olup olmadığına hükümet karar veriyor. İktidarın yapmayı planladığı düzenlemede ise güvensiz içeriğin tespiti ve hangi haberin yalan ya da manipülasyon amaçlı olduğuna bir kurulun karar vermesi planlanıyor. Bunun için öncelikle yalan haber kriterinin belirlenmesi ve bu kararı alacak kurulun belirlenmesi üzerinde duruluyor."