TBMM Çocuk Hakları Komisyonu’nda ‘yoksulluğun’ sosyal yardımlardan faydalanmak için yeterli olmadığını söyleyen Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Tekbıyıkoğlu, “Özellikle düzenli yardımlarda bazı şartlar da aranıyor. Yoksul olacak ama engelli, kronik hasta, öksüz olacak” dedi.

Sosyal yardım için yoksulluk yeterli değil!

BirGün/Ankara

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda yoksulluk ve çocuk işçiliği konusunda sunumlar gerçekleştirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Bülent Tekbıyıkoğlu ile Prof. Dr. Murat Gülcan, yoksulluk konusuna devletin bakışını anlattı.

Devletin geliri olmayan yurttaşlara yaptığı yardımları anlatan Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Tekbıyıkoğlu, yardım için yoksulluğun tek başına yeterli olmadığını kaydetti. Tekbıyıkoğlu, “Bizde yoksul oldu diye insanlar kesinkes hak sahibi olamıyorlar. Yoksulluğun yanında bazı şartlar da aranıyor, özellikle düzenli yardımlarda. Yoksul olacak ama yoksulluğun yanında engelli, kronik hasta, yanında okula giden bir çocuk, yaşlı, öksüz, muhtaç asker ailesi olacak şeklinde, bizim kurgumuz o şekilde. Yani vatandaşlık geliri diye bir şey şu an bizim kurgumuzda bulunmuyor” dedi.

TEHLİKE ALTINDAYIZ

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gülcan ise yoksul çocukların durumuna değindi. Bu çocukların uyuşturucuya alışma tehlikesi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülcan, “Bazı bölgelerde çocukların uyuşturucuya alıştırılmasıyla başlayan problemlerle karşı karşıyayız. Okullar ve özellikle İçişleri Bakanlığı bu konuda iş birliği yapıyorlar ve bunun güçlendirilmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu konuda biraz tehlike altındayız” dedi.

TARIMDA İSTİSNA VAR

Çocukların mevsimlik tarım işçiliği riski ile de karşı karşıya olduğunu anlatan Gülcan, siyasi partilere çağrıda bulundu. Tarımda çeşitli istisnaların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülcan, “Tarımdaki istisnanın kanunlardan çıkarılması gerekir. 50 kişinin altında işçiyi tarlasında çalıştıran adam, hiçbir denetime tabi değil. Bu istisnaların kaldırılması gerekir. Bu biraz da Çalışma Bakanlığı’nın konusu. Mevzuatta bazı problemler var. Bunun giderilmesi lazım” diye konuştu.