Sosyalist aydınlar ‘çıkış yolu’nu ve sorumlulukları tartıştı: Halk yoksullaştı, sermaye güçlendi
Sosyalist aydınlar, AKP’nin ülkeyi yıllardır planlı bir kriz altında yönettiğinin altını çizdi. Halkın giderek yoksullaştığını hatırlatan aydınlar, sermayedarların ise günden güne güçlendiğine dikkat çekti.
Politika Servisi
SOL Parti, Ankara'da 'Çıkış Yolunda Olasılıklar Sorumluluklar' başlıklı bir panel düzenledi. Panelde Korkut Boratav, Seyhan Erdoğdu, Bülent Forta, Merdan Yanardağ ve İlhan Cihaner konuştu. Panelin moderatörü ise BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir oldu.
Ankara MMO Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşmacılar, seçim sürecinin hangi koşullarda gerçekleşeceği, iktidar blokunun olası adımları, seçim güvenliği, muhalefet sathındaki çelişkiler ve adaylık gibi başlıkları ele alarak olasılık ve sorumlulukları tartıştı.
SOL Parti adına açılış konuşmasını yapan Mehmet Soğancı, "Gericiliğin ilmek ilmek örüldüğü insanımızın sefalet içerisinde bırakıldığı günlerde bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Tam da bu nedenle bu yeni süreç hem yenilenme hem de birlikte mücadele çağrısıdır. Bu soyut bir çağrı değildir" dedi.
REFERANDUM NİTELİĞİNDE
Etkinliğin moderatörlüğünü yapan BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir ise seçimin referandum niteliğinde olduğunu vurgulayarak, "Benim esas merak ettiğim sorulardan biri, gerçekten çıkış yolunda mıyız? Bu hal bizi çıkışa götürecek mi? Son 20 yılda sabıkası ortada olan bir iktidarla başa çıkabilecek bir güçte miyiz yoksa onların kaybediyor olduğu görüntüsü üzerinden bir kolaycılık içerisinde miyiz? Bütün bunları sorgulayacağız” ifadelerini kullandı.
KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ
Panele görüntülü bağlanan Prof. Dr. Korkut Boratav, Türkiye’nin 6 yıldır planlı bir kriz içerisinde olduğunu, bu krizin sermaye kesimleri için değil, yalnızca ücretliler için geçerli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Boratav, bundan sonraki sürecin çok ciddi bir istihdam küçülmesi ve işsizlik getireceğini, muhalefetin önündeki planın ise kemer sıkma ve IMF olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Korkut Boratav ayrıca gelecekte solun önüne alması gereken programın, son 6 yılda kar eden sermaye kesimlerinden yüksek vergiler alınarak emekçilerin kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini söyledi.
Panelde konuşan bir diğer isim olan Merdan Yanardağ, tüm dünyada aydınlanma devriminin bitmediğini, Türkiye’nin de yarım kalmış devriminin yıkılma ya da bir yeniden kurulma aralığında olduğunu ifade etti. Yanardağ, şunları söyledi:
“Cumhuriyet devrimi yarım kalmış gericilikle hesaplaşmasını tamamlayamamış bir devrimdir. Geçen yüzyıldan kalan sorunlarını artırarak ona yeni sorunlar ekleyerek o sorunları biriktirerek 21. yüzyıla taşımış bir ülke. Cumhuriyet devrimi Fransız devriminin doğu topraklarında bir yorumu ve biçimiyse her yarım kalan devrim gibi kendi mezar kazıcılarını hazırlamıştır. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehlike dinci faşizan bir totaliter rejim ya da bunu bertaraf edip bir barış ve demokrasi ortamı sağlamaktır. AKP'nin kaybetmesi Türkiye'yi cennet yapmaz ancak cehennemin kapısından çevirir. Sol açısından daha demokratik bir sürecin önünü açacak bir aday üzerinden gidilmesi gerektiğini savunuyorum.”
DEĞERLER OYLANACAK
Bir diğer konuşmacı Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Türkiye’nin yaşadığı krizlerin dünya ile paralel olduğuna işaret ederek, kapitalizmin, neoliberalizmin krizine yönelik çözümlerini AKP’nin kapasitesiyle karşılaştırdı. Seçimlerde sıradan bir rejim sisteminin değil laik ve bağımsız nitelikleri olan bir cumhuriyetin oylanacağını söyleyen Erdoğdu, şöyle konuştu: “İslami referanslara dayalı bir hukuk sistemi geldiği zaman laik bir cumhuriyetin tüm temellerinin kalkacağı ortada. İktidar bunu yapmak için finansallaşmış sermayenin desteği, siyasallaştırılmış İslam ve doğrudan baskıları kullanıyor. Tüm dünyada yöntem aynıdır. Bolsonaro da Brezilya'da sermaye sistemi, evangelist kilise ve baskıyı kullanıyor. Bütün bu otoriter rejimler ekonomik milliyetçilik adı altında küresel kapitalizmin doğasına dokunmadan kuruluşlarına karşı çıkar. Kadın mücadelesi bu süreçte ciddi bir rol oynayacak. Kadın hareketinin el birliği ile ortaklaştığı bir nokta aydınlanmacı laik bir cumhuriyete sahip çıkmaktır. Muhalefetin kadın ve bakım emeği konusunda yeni politikalar üretmesi gerek.”
NE GELECEK BİLMİYORUZ
Prof. Dr. Erdoğdu’nun ardından söz alan İlhan Cihaner, iktidarın 2015 seçimleri sürecinde yaptıklarını hatırlatarak bugün seçim dışı taktiklerinin marjinal fayda sağlayamayacağını ifade etti. 6’lı masanın sağcılığına solun müdahale etmesi gerektiğine de işaret eden Cihaner, şunları dile getirdi:
“Geçiş döneminin içindeyiz fakat Gramsci'nin dediği gibi henüz daha geleni bilmiyoruz. Demokrasi ve siyaset yalnızca sandığa ve adaya sıkışmış durumda. 16 Temmuz sonrası çıkan OHAL kararnamelerinin neredeyse tamamı yasa oldu. Türkiye süreklileştirilmiş bir OHAL süreci yaşıyor, Türkiye'nin iç dinamiklerine yansıtılabilecek çatışma potansiyelleri var. Ben o yenilemez sihrinin artık bozulduğunun ve sorumluluğun muhalefette olduğu kanaatindeyim. 2018'de bile zaten yüzde birlik farkla bitmiş bir seçim var. Daha çok cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanılmış durumda fakat parlamento seçimleri için de geniş kesimleri ikna edecek bir program da parlamentonun önüne konulmalı.”
GÜÇ BİRLİĞİ İÇİN FIRSAT
SOL Parti’nin düzenlediği panelde son olarak Bülent Forta konuştu. Forta, muhalefetin toplumsal talepleri dışlayan bir siyaset yaptığını ve bu yolun Türkiye’yi geçiş döneminin ardından daha iyi bir duruma getiremeyeceğini ifade etti.
Forta, HDP ve CHP’nin laiklik, yoksullaşma gibi en temel konularda dahi kesin ve talep temelli programının olmadığını, muhalefetin bu iki kanadının mümkün mertebe kitleselleşmekten kaçtığını belirtti. Sosyalistlerin kendi güçleriyle mücadele ederek ikili süreçte mücadeleyi önceleyebileceğini ifade eden Forta, sürecin Sosyalist Güç Birliği için bir fırsat olduğunu kaydetti. Forta ayrıca şunları söyledi:
“Değişimin olmadığı yerde çürüme başlar. Bu çürümeyi bugün her yerde görüyoruz. Yıkılacakları konusunda kuşkuya düşmemek gerekiyor. Ama bu kolay olmayacak. Bütün bunlar ortadayken Sosyalist Güç Birliği açısından ciddi bir fırsat var. HDP'nin barajından adaylara hep bir ahlaki baskı altında kaldık. Bugün böyle bir baskı yok. Herkes iktidarın değişmesi konusunda hem fikir. Herkes kendi janrından buna göre siyasetini yapabilir. Parlamentoda ise HDP bile aslında kendini sosyalistlerdense liberallerle birleşmeye daha angaje görüyor. Dolayısıyla bu süreç kendi öz gücümüzle hareket edebilmemiz için bağımsız hareketimiz için tohum gibi dökülme şansı veriyor.”