Sosyalist Başkan'ın ilk hedefi açlıkla mücadele: Yoksulluğu bitireceğiz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

BOLİVYA’da önceki gün yapılan seçimin galibi olan Sosyalizme Doğru Hareketi’nden (MAS) Luis Arce, yapacağı ilk icraatın yoksullukla mücadele etmek olduğunu söyledi. Resmi sonuçları bekleyen Arce, yeni hükümete geçişi organize etmek ve devlet organlarını eski haline getirmek için ekiplerini de hazırlamaya başladı. Arce, yaptığı açıklamada, “Seçim kampanyamızda da söyledik, ilk yapacağımız şey açlığa karşı ayrılan bütçeleri ödemek olacak“ dedi.

Arce, göreve başladığında iç ekonomiyi iyileştirmek için temel önlemleri uygulamaya başlayacağı bilgisini de verdi. Önceki darbeci hükümetin politikalarından mağdur olan kesimlerin şartlarının düzeltileceğini dile getiren Arce, “Ülkemiz için önerdiklerimize uygun olacağız” diye konuştu.


TARİHİN EN YÜKSEK KATILIMI

Bolivya Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı Salvador Romero ise seçimlerin Bolivya tarihindeki en yüksek katılımla gerçekleştirildiğini açıkladı. Romero, pandemiye rağmen gerçekleşen yüksek katılımı, yürüttükleri demokratik ve şeffaf sürece bağladı.

Eski Bolivya Başkanı Evo Morales, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te açıklama yaptı. Morales, Latin Amerika’nın ilerici hükümetlerinin geçen yıl darbeye karşı verdiği destek için teşekkür etti. Morales, “er ya da geç” ülkesine döneceğini de söyledi: “Bolivya asla yalnız değildi. Meksika, Arjantin, Venezuela ve Küba hükümetleri, Amerikan destekli, sağcı darbenin ardından ülkede demokrasinin yokluğunda bize büyük destek verdiler. Onlar sayesinde bugün yaşıyorum.”

SOLCU LİDERLERDEN TEBRİK

Öte yandan Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador ve Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın da aralarında bulunduğu Latin Amerika ve Karayipler’de çok sayıda lider, seçilmiş başkan Arce’yi tebrik etti.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diez- Canel ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi: “Küba, Luis Arce’nin sevinci paylaşıyor. Bolivarcı ideal yeniden doğuyor.” Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro da şu açıklamayı yaptı: “Büyük Zafer! Bolivya halkı, birleşik ve bilinçli olarak, kardeşimiz Evo’ya karşı gerçekleştirilen darbeyi yendi. Cumhurbaşkanı seçilen Luis Arce, Başkan Yardımcısı David Choquehuanca ve Güney Yerli Şefimiz Eva Morales’i, Bolivya’yı tebrik ediyoruz!"