ABD, on yıllardır ağır bir ambargo uyguladığı sosyalist Küba’ya yönelik ablukayı, karşı devrimci gösteriler ardından tahkim ediyor. ABD Hazine Bakanlığı, Kübalı bazı yetkilileri yaptırım listesine aldı, Biden “Bu daha başlangıç” dedi.

Sosyalist Küba, ABD'nin hedefinde: Bazı yetkililer yaptırım listesine alındı, Biden ‘Bu daha başlangıç’ dedi

ABD yönetimi, Küba'da desteklediği karşı devrimci göstericilere yönelik insan hakları ihlalleri olduğu iddiasıyla bazı Kübalı yetkilileri yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Yeni yaptırımlar, Küba Savunma Bakanı General Alvaro Lopez Miera ile İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel kuvvetler birimini hedef alıyor.

Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Küba halkının temel ve evrensel hakları için hükümeti protesto ettiğini savundu.

Yellen, "Hazine, Küba halkını demokrasi ve Küba rejiminden kurtulma arayışında desteklemek için bugün uygulananlar da dahil olmak üzere Küba ile ilgili yaptırımlarını uygulamaya devam edecek" ifadesini kullandı. ​​​​​​​

ABD Başkanı Joe Biden da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu daha başlangıç. ABD, Küba halkına yönelik baskılardan sorumlu bireylere yaptırım uygulamaya devam edecek" dedi.

Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Biden'ın "Küba'daki, yıldırma ve susturma tehditlerine rağmen konuşma cesareti gösteren halka yönelik toplu gözaltı ve düzmece yargılamaları kesin olarak kınıyorum" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Küba halkının ifade ve gösteri özgürlüğü olduğu kaydedilerek, Biden yönetiminin “Küba'da göstericilerin yanında yer aldığı, halkın taleplerine baskı ile cevap veren ülke rejimine karşı yeni yaptırımlar getirdiği” belirtildi.

Başkanlık kampanyası sırasında Biden, eski başkan Donald Trump'ın Küba'ya yönelik katı seyahat ve ekonomi politikalarını kaldıracağını ifade etmişti.

ABD'nin Florida eyaletinde yoğunlaşan ve 2020 seçimlerinde Trump'ı destekleyen Küba kökenli Amerikalılar son dönemlerde Biden'ı Küba'daki protestoculara yeterince destek vermemekle eleştiriyordu.

KÜBA'DA HÜKÜMET KARŞITI GÖSTERİLER

Küba’da geçen haftalarda, on yıllardır süren ağır ABD ambargosu ve Covid-19 salgınının yarattığı kriz durumunu fırsat bilen ABD destekli göstericiler, sokağa çıkmıştı.

Göstericiler, "kahrolsun diktatörlük" ve "özgürlük istiyoruz" şeklinde slogan atmış, ABD bayrağı taşımıştı.

Kötüye giden ekonomi, gıda ve ilaç kıtlığıyla yükselen fiyatlardan hükümeti sorumlu tutan göstericiler, yetkilileri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizini yönetememekle suçlamıştı.

Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel ise Küba televizyonu ve ulusal radyodan halka seslenerek, "Vatanımızın egemenliğini teslim etmeyeceğiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunması için sokaklara çıkmaya çağırıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Diaz-Canel, Küba halkının mutsuzluğunun başlıca sebebinin ABD yaptırımları olduğunu belirtmiş, ülkede meydana gelen gösterileri "vandalizm" olarak nitelendirmişti.

Bölge basınında çıkan haberlere göre, bu hafta sonu hükümet karşıtı gösterilerde 400'den fazla kişinin gözaltına alındığı öne sürülmüştü. Gösterilerde 1 kişinin ise yaşamını yitirdiği bildirilmişti.