Ekvador’da halk, ekonomik krizden çıkış için yüzünü sola döndü. Nisan ayında yapılacak seçimlerde sol aday Arauz’un zaferine kesin gözüyle bakılıyor, ancak sağcıların ülke dışında kurduğu ittifaklar endişe yaratıyor.

Sosyalist umut sağı panikletti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da 11 Nisan'da başkanlık seçimlerinin ikinci turu gerçekleştirilecek. Seçimlerin ilk turundan birinci ayrılan sol koalisyon Umut İçin Birlik'in (UNES) adayı Andres Arauz'un karşısında Ekvadorlu sağcı milyarder Guillermo Lasso yer alıyor.

Ülkede yapılan son anketlere göre Arauz, Lasso'ya göre açık ara favori olarak gösteriliyor. Fakat Ekvador’daki neoliberal politikaları destekleyen sağcıların, soldan bir adayın seçimlerden zaferle ayrılmasını önlemek amacıyla demokratik olmayan yöntemlere başvurmaya başlaması ve ülke dışından ittifaklar kurarak seçim zaferine gölge düşürmesi endişe yarattı.

Son yıllarda bölgede Ekvador'daki bu endişeyi destekler nitelikte gelişmeler yaşandı.

Bolivya’da Evo Morales'e karşı 2019’da gerçekleşen Amerika destekli askeri darbesi ve Brezilya'da solun cumhurbaşkanlığı seçimlerini yeniden kazanmasını engellemek amacıyla siyasallaştırılmış bir cadı avıyla birlikte Lula da Silva'nın hapse atılması akıllara gelen ilk örnekler arasında yer alıyor.

SAĞCILAR ALAY KONUSU OLDU

Asılsız iddialardan bir tanesi Ekvador’daki başkanlık seçimleri yaklaşırken aday olan Arauz’un, Kolombiya’daki Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) tarafından finanse edildiğine yönelik geldi. Herhangi bir gerçekliğe dayanmayan bu iddia ilk olarak Kolombiya’da yayın yapan sağcı Semana dergisi tarafından ortaya atıldı. Kısa sürede Güney Amerika ülkelerinde yayılan bu iddianın üzerine bir de ELN militanlarına ait olduğu iddia edilen, Kolombiya'daki yağmur ormanlarında silahlı bir grup militanın Arauz'a destek videosu geldi.

Video kısa sürede yayıldı, ancak uluslararası bir alay konusu haline geldi. The Guardian'ın haberine göre, Ekvador'daki bir kuş gözlemcisi videoda duyulan seslerin Ekvador'da bulunan ancak Kolombiya'da bulunmayan nadir bir tür olduğunu açıkladı. Kuş sesleri videonun Kolombiya'da değil Ekvador'da çekilmiş olduğunu kanıtlayarak sosyal medyada alay konusu haline geldi. ABD'nin Güney Amerika'daki en yakın müttefiki Kolombiya'nın Başsavcısı Francisco Barbosa, gerillaların Arauz ile bağlantılarını kanıtlayan “istihbarat”lara sahip olduğunu iddia ederek Ekvador'a geldi. Gerçekleşen bu üst düzey teması, Arauz aleyhindeki “soruşturmalarda ilerleme” sağlamaya yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen ziyaretler izledi. Ekvador'da halk, ABD'den son yıllarda büyük askeri fonlar alan Kolombiya'nın bu temaslarını, ülke demokrasisine bir tehdit olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Aynı zamanda Bernie Sanders, Noam Chomsky, Yanis Varufakis gibi isimlerin öncülüğünde kurulan İlerici Enternasyonal’in bir üyesi olan Arauz’un seçim vaatleri arasında, mevcut başkan Lenin Moreno’nun IMF politikalarıyla çöküşe götürdüğü ülkeyi neoliberal ekonomi modelinden çıkarmak, kemer sıkma politikalarından kurtulmak, eğitimde eşitliği sağlamak ve yeniden yapılandırmak bulunuyor.

Şubat ayında yapılan ilk turda, Andres Arauz oyların yüzde 31.5'ini aldı. Pachakutik Çokuluslu Birlik Hareketi Adayı, çevre hakları savunucusu Yaku Perez'in oyların yüzde 20.04’ünü, Hıristiyan Sosyal Partisi (CREO) ittifakı adayı muhafazakâr Guillermo Lasso'nun ise yüzde 19.97'sini aldığı açıklandı.

***

Neoliberalizm değil, eşitlik

Aynı zamanda Bernie Sanders, Noam Chomsky, Yanis Varufakis gibi isimlerin öncülüğünde kurulan İlerici Enternasyonal’in bir üyesi olan Arauz’un seçim vaatleri arasında, mevcut başkan Lenin Moreno’nun IMF politikalarıyla çöküşe götürdüğü ülkeyi neoliberal ekonomi modelinden çıkarmak, kemer sıkma politikalarından kurtulmak, eğitimde eşitliği sağlamak ve yeniden yapılandırmak bulunuyor. Şubat ayında yapılan ilk turda, Andres Arauz oyların yüzde 31.5'ini aldı. Pachakutik Çokuluslu Birlik Hareketi Adayı, çevre hakları savunucusu Yaku Perez'in oyların yüzde 20.04’ünü, Hıristiyan Sosyal Partisi (CREO) ittifakı adayı muhafazakâr Guillermo Lasso'nun ise yüzde 19.97'sini aldığı açıklandı.