ÖDP, EMEP, ESP, EDP, EHP, SP, SDP ve Halkevleri’nin genel başkanları açlık grevlerinin son bulması için önceki gün Meclis’teydi. Başkanlar BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel’le birlikte Meclis’te grevlerin son bulması için ortak basın açıklaması düzenledi.


ÖDP, EMEP, ESP, EDP, EHP, SP, SDP ve Halkevleri’nin genel başkanları açlık grevlerinin son bulması için önceki gün Meclis’teydi. Başkanlar BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel’le birlikte Meclis’te grevlerin son bulması için ortak basın açıklaması düzenledi.


Heyet daha sonra BDP Gurubu'nu ve CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Başkanlar heyeti BDP Gurubu’nda Pervin Buldan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve İbrahim Binci ile görüştü. Ahmet Türk, yaptığı konuşmada şunları söyledi:


‘DİYALOG KAPISINI AÇIK TUTACA¼IZ’

“Hiç kimsenin ölmesini istemiyoruz. Bunun için çaba sarf edeceğiz. Gelinen nokta çok kritik. İçeride her an ölümler başlayabilir. Bu sürecin çözülmesi Kürt sorununda ileriye doğru bir kapı açabileceği gibi, ölümlerin başlaması durumunda ise hiçbirimizin istemeyeceği gelişmeler yaşanabilir. Bu yüzden her kesimin büyük bir hassasiyetle olaya yaklaşması ve çözüm için çaba sarf etmesi gerekiyor. Özellikle Türkiye’nin batısında çözüme dair yapılacak her girişim çok önemli. Sadece partiler yetmez. Sendikalar, demokratik çevreler ve aydınlarında alacağı rol olduğunu düşünüyoruz. Biz sonuna kadar diyalog kapısını zorlayacağız.”


‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ’

Heyet daha sonra CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu ile görüştü. Kılıçdaroğlu da hiç kimsenin ölmemesi gerektiğini söyledi. Başkanlar heyetini dinleyen ve notlar alan Kılıçdaroğlu, hiç kimseye özel hukuk uygulanamayacağını belirterek, “Ancak her mahkum hukuksal haklarını kullanılabilmeli. Yasalardan kaynaklı hakların kullanımında hiçbir engel çıkarılamaz. Hiç kimseye negatif anlamda özel bir muamele uygulanamaz” dedi. Kılıçdaroğlu Kürt meselesinin çözümü konusunda üzerlerine düşen her türlü göreve de hazır olduğunu vurgusu yaptı.


Meclis'te ve CHP genel merkezinde yapılan görüşmeye Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, EDP Genel Başkanı Ferhat Ergun, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkan Figen Yüksekdağ, SDP PM Üyesi Rahmican Gür ve Sosyalist Parti Genel Başkanı ve Sosyalist Yeniden Kuruluş sözcüsü Mustafa Kahya katıldı. BirGün Ankara


***

AÇLIK GREVCİLERİNDEN MEKTUP:


Olumlu adım atılırsa
olumlu adım atarız!

AÇLIK  grevleri 59. gününe giren PKK ve KCK’li tutuklu ve hükümlüler adına açıklama yapan Diyarbakır Hapishanesi’nden Deniz Kaya, Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarını anlamlı bulduklarını belirterek, "Bilinmesini istiyoruz ki, taleplerimize açık, somut ve net bir cevap verilmeden, verilen ve verilecek cevapların fiiliyata geçişini görmeden, hiçbir biçimde eylemimize son vermeyecek, bırakmayacağız” dedi. Deniz Kaya, Başbakan Erdoğan ile AKP hükümeti ve ilgili bakanları taleplerine karşılık somut cevaplar vermeye çağrıdı.
Taleplerinin haklı, meşru olduğunu söyleyen Kaya, Erdoğan’ın söyleminin aksine kimseye şantaj yapmadıklarını vurguladı.


‘O KOSTER ARTIK BOZULMASIN’

Taleplerinin muhatabı olan hükümeti, hükümetin ve ilgili bakanlığın açıklamalarını büyük bir dikkatle dinlediklerini ve izlediklerini ifade eden Kaya, "Eylemlerimizi ve 58 günü dolduran direnişimizi karalamak için, konuşan, kalem oynatanları bir tarafa bırakarak söyleyecek olursak; gerek yetkili kişi ve kurumlar ve gerekse de duyarlı demokratik kesimler tarafından bizlere yapılan çağrılara anlam ve değer biçtiğimizi belirtmek istiyoruz. Bilinmesini istiyoruz ki, bu çağrılara ve ölümlerin olmaması için yapılan girişimlere toptancı yaklaşmıyoruz. Sözün değerini biliyor ve ona göre yaklaşıyoruz. Bu anlamda taleplerimizin karşılanması için atılacak her olumlu adıma olumlu adımla cevap vereceğimizi belirtmek istiyoruz" dedi. Öcalan’ın avukatlarıyla derhal görüştürülmesini talep ettiklerini hatırlatan Kaya, “Artık koster bozuk, hava muhalefeti var gerekçelerini duymak istemiyoruz” dedi.

***

Öcalan’ın avukatları bir kez daha başvurdu



Abdullah Öcalan'ın avukatları Mazlum Dinç, Rezan Sarıca ve Hüseyin Boğatekin müvekkilleri ile haftalık olağan görüşmelerini gerçekleştirmek amacıyla dün Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulundu. İmralı Cezaevi İdaresi tarafından olumlu yanıt verilmesi durumunda avukatların bugün Öcalan ile görüşmesi bekleniyor. Öcalan'ın avukatlarının 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana (471 gündür) müvekkilleri ile görüşmek için yaptıkları başvurular, "gemi bozuk", "hava muhalefeti", "gemi onarımda" ve "Gemi onarımdan döndü, ancak geminin liman başkanlığından alınması gereken evrakları eksik olduğu için faaliyet yapamıyor" veya "resmi tatil" gibi bahanelerle engelleniyor.


***


Gül, çözüm sunmadan ‘eylemi bırakın’ dedi

ÇeŞİtlİ ziyaretler için Çankırı'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankırı Valiliği'ni ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le yaptığı görüşme hatırlatarak, açlık grevleriyle ilgili nasıl bir sonuç beklendiğinin ve şu anki durumun sorulması üzerine Gül, Adalet Bakanı Ergin'le en doğru bilgileri almak için görüştüğünü belirterek, "Kendisinden detaylı şekilde bilgi aldım. Daha önce ifade ettiğim gibi Türkiye'de herkes en aykırı düşüncesini bile konuşabilir, ifade edebilir, tartışılabilir diyalog ortamları memlekette vardır. Dolayısıyla yanlış mücadele metotları hiçbir zaman problemlerin çözümüne yardımcı olmaz. O bakımdan bu eylemlerden herkesin vazgeçmesi çağrısında bulunuyorum" dedi.

***


TMMOB, KESK, DİSK, TTB: Daha neyi bekliyorsunuz?



KESK, DİSK, TMMOB VE TTB İstanbul’da açlık grevinin bitirilmesi için adım atmayan hükümeti protesto etti. Taksim'deki Gezi Parkı'nda bir araya gelen KESK, DİSK, TMMOB VE TTB bileşenleri adına yapılan ortak açıklamada, "AKP bir an önce sorumluluğunu yerine getirerek adım atmalı. Aksi halde utanç tablosunun mimarı AKP olacak” denilen açıklamada “Bizler DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak 11 Kasım Pazar günü Türkiye'nin bütün illerinde gerçekleştireceğimiz yürüyüşler ve oturma eylemleriyle üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz" denildi. Onur Erem


***

CHP’den Öcalan tecridine tepki

Bİr televizyon programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Öcalan’a uygulanan tecridi eleştirdi:
"Adı, sıfatı, aldığı ceza ne olursa olsun tutuklananların tutulma ve cezaevi koşulları hukukun güvencesi altındadır. Sadece ulusal hukukumuz değil uluslar arası hukukunda güvencesi altındadır. Eşit davranmak zorundasınız. Cezaevi koşulları hukukun güvencesi altındadır. Bizim ceza infaz yasamız var. Ayrı davranamazsınız. Yasadan kaynaklanan haklarını kullandırmak zorundasınız. Koster bozuk avukat gönderemiyoruz diyorlar. Uzaya uydu göndereceksiniz, dünyanın en büyük ordusuna sahip olacaksınız, Gemlik'ten İmralı'ya bir koster gönderemeyeceksiniz."

***


BDP'li iki milletvekili açık grevine başladı!


Hapİshanelerdekİ açlık grevine destek vermek amacıyla DTK Daimi Meclis üyesi ve BDP milletvekilleri Emine Ayna ve Özdal Üçer, süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladıklarını ilan etti.


***

Zeyno ile beraber 9 gazeteci grevde

GAZETEMİZ BirGün ve ANF muhabiri Zeynep Kuray’ın da bulunduğu çok sayıda gazeteci de 5 Kasım itibariyle açlık grevine katıldı.
Açlık grevine katılan gazeteciler arasında ANF ve Birgün muhabiri Zeynep Kuray, DİHA muhabirleri, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Fırat Dağıtım, Demokratik Modernite çalışanları yer alıyor. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan Azadiya Welat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayip Temel ile Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Özgür Halk çalışanı Ömer Faruk Çalışkan 12 Eylül’den bu yana açlık grevinde bulunuyor.
Bakırköy Kadın Cezaevi'nde DİHA Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatma Koçak, Özgür Gündem Gazetesi Editörü Ayşe Oyman 24 Eylül’den bu yana, Bakırköy Kadın Cezaevi’nde DİHA çalışanı Pervin Yerlikaya Babir 15 Ekim’den bu yana, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'nde DİHA Şırnak muhabiri Faysal Tunç, Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde Demokratik Modernite dergisi çalışanı Selahattin Aslan, Giresun E Tipi Cezaevi’nde DİHA muhabiri Şahabettin Demir 15 Ekim’den bu yana, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde Azadiya Welat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Emin Yıldırım 22 Ekim’den bu yana açlık grevini sürdürüyor.