Morales, BM ve Papa’dan ülkesindeki kriz ile ilgili arabuluculuk yapmasını istedi. BM, temsilci gönderileceğini açıkladı. Bolivya Meclisi’nde ise sosyalistler üstünlüğü yeniden ele aldı

Sosyalistler yeniden üstünlüğü sağladı

ABD destekli bir darbe süreciyle Bolivya’da ordunun istifasını talep etmesinin ardından devlet başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kalan Evo Morales, Birleşmiş Milletler (BM) ve Papa Franciscus’a ülkesinde yaşanan siyasi kriz için arabuluculuk etmeleri çağrısında bulundu. BM, Bolivya’daki siyasi krize barışçıl çözüm bulma çabalarını desteklemek için bir temsilci gönderme kararı aldı. Öte yandan Bolivya’da darbenin ardından meclisten uzaklaştırılan MAS milletvekilleri, mecliste üstünlüğü sağladı. MAS’ın seçim komisyonu hazırlığına başlaması bekleniyor.

Morales, Meksika’da Associated Press ile yaptığı söyleşide, Bolivya yasama meclisi henüz istifasını kabul etmediğinden, hâlâ ülkesinin devlet başkanı olduğunu belirterek, “Meclis istifayı ya kabul ya da reddetmeli. Kabul etmez ya da reddetmezlerse hâlâ devlet başkanı olduğumu söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

MORALES: İNANCIM YÜKSEK

İltica talebini kabul eden Meksika’dan Bolivya’ya, ülkesinde uzlaşmaya katkı sağlaması halinde geri döneceğini dile getiren Morales, BM’ye inancının yüksek olduğunu, “uluslararası teşkilatın, belki Katolik Kilisesi eşliğinde, gerekirse Papa Franciscus ile kolaylaştırıcı bir görev değil arabuluculuk yapmasını” arzu ettiğini söyledi.

Evo Morales, Bolivya ordusu içinde bazı askerlerin kendisini istifaya zorlayan subaylara karşı “ayaklanma” planladığı yönünde bilgi aldığını belirtirken, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman’ın “ihaneti karşısında hayrete düştüğünü” dile getirdi.

ABD’nin kendisini ülkesinden ayrılmaya zorlayan “darbenin” arkasındaki “büyük komplocu” olduğu görüşünü aktaran Morales, Bolivya’ya diyalog ve sükûnet çağrısında bulundu. Evo Morales, destekçileri için de “Onlara çok sabır göstererek ve barışçıl bir mücadeleyle demokrasiyi ayağa kaldırmak zorunda olacağımızı söylemek istiyorum” diye konuştu.

ANEZ, YOKUŞA SÜRÜYOR

Bolivya’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Çokuluslu Yasama Meclisi’nin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez ise Morales’in gelecekte yapılacak herhangi bir seçimde aday olamayacağını öne sürdü.

Meksika hükümetini de Morales’in Meksika’dan destek aramasına izin vermesi nedeniyle eleştiren Anez, “Meksika hükümetini bunun olamayacağı konusunda bilgilendirmeliyiz” ifadesini kullandı.

BM ARNAULT’I GÖNDERECEK

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de günlük basın brifinginde, Bolivya’daki siyasi krize ilişkin değerlendirmede bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Bolivya’daki gelişmelerden ‘derin endişe duyduğunu’, tüm taraflara şiddetten kaçınma ve maksimum itidal gösterme çağrısında bulunduğunu belirten Dujarric, ülkedeki siyasi krize barışçıl çözüm bulma çabalarını desteklemek için Bolivya’ya bir BM temsilcisinin gönderileceğini söyledi.

Dujarric, Bolivya’ya daha önce Kolombiya, Gürcistan, Afganistan, Burundi ve Guatemala’da özel temsilci olarak görev yapan Jean Arnault’ın gönderileceğini ifade etti.

EVA COPA BAŞKAN SEÇİLDİ

Öte yandan Bolivya’da Evo Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket (MAS), mecliste üstünlüğü sağladı. Yeni meclis başkanı olarak MAS üyesi Eva Copa seçildi. MAS’lı vekiller, meclisin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Bolivya Anayasası’na göre Eva Copa’nın meclis başkanı olmasının ardından, kendini başkan ilan eden Jeanine Añez’in hiçbir yetkisi bulunmuyor.

Copa, meclis başkanı olarak seçilmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, yeni seçimleri bir an önce gerçekleştirme amacıyla ve daha da önemlisi demokrasiyi korumak amacıyla muhalefet partileriyle bir uzlaşmanın sağlanabileceğini dile getirdi. Meclisin, yeni bir seçim kurulu kurarak seçimleri organize etmesi bekleniyor.