Meagan Day Means Of Production kurucuları Nick Hayes ve Naomi Burton ile sol bir yayın ağı üzerine yapılan söyleşiyi paylaşıyoruz. Means Of Production (Üretim Araçları) adlı Detroit’li film kolektifi, Alexandria Ocasio-Cortez’in popüler olan seçim reklamından sonra şimdi de sol bir yayın ağı kurmayı hedefliyorlar -sosyalistler için bir Netflix. Means of Production Detroit merkezli sosyalist bir […]

Meagan Day

Means Of Production kurucuları Nick Hayes ve Naomi Burton ile sol bir yayın ağı üzerine yapılan söyleşiyi paylaşıyoruz.

Means Of Production (Üretim Araçları) adlı Detroit’li film kolektifi, Alexandria Ocasio-Cortez’in popüler olan seçim reklamından sonra şimdi de sol bir yayın ağı kurmayı hedefliyorlar -sosyalistler için bir Netflix.

Means of Production Detroit merkezli sosyalist bir yapım şirketi. Geçen yıl bir seçim kampanyası videosu yayınladılar. Videodaki aday ise alıştığınız türden bir Amerikan siyasetçisi değil, Alexandria Ocasio-Cortez idi.

Reklam televizyonda gösterilmemiş olmasına rağmen milyonlarca izlenme aldı, sosyal medyada viral oldu ve seçimin kendisinden daha ünlü oldu. Twitter fenomeni aktivistler ve gazeteciler reklamı “2018’in en iyi tanıtım videosu” olarak değerlendirdi.

Birkaç ay sonra, Means of Production Hawaii’li kongre adayı Kanelia Ing için de iki tanıtım daha yayınladı. Yine, bunlardan biri “2018’in unutulmaz siyasi kampanyalarından” sayıldı.

Yapım şirketinden Naomi Burton ve Nick Hayes, gaza basmıştı. Geçtiğimiz yılın sonunda, Amerikalı Demokratik Sosyalistlerin (DSA) 50 bin üyeye ulaşmasını kutlayan, Los Angeles’te kamu bankası, Ypsilanti’de akademisyen sendikası kurulmasını talep eden, Ann Arbor ve Rhode Island’deki demokratik sosyalist adayları ve Progressive İnternational’i, Yanis Vaoufakis ve Bernie Sanders’in kurduğu ilerici enternasyonali destekleyen videolar çektiler.

Jacobin’den Meagan Day, Burton ve Hayes ile Amerika’nın sınıf mitlerini yıkıp yeni bir sosyalist dil yaratmalarını, Bernie 2020 kampanyalarını ve bu yıl başlayacak Means TV -post kapitalist abonelik sistemi olan yayın ağı- projelerini konuştu.

MD: Herkes Ocasio-Cortez videosunun alışılmışın dışında olduğunda hem fikir gibi. Bu videoyu farklı yapan neydi?

NH: Sosyalizm. Bu video başarılı oldu çünkü bir işçi sınıfı hikayesini, arkasındaki sosyalist siyasetle birlikte aktarıyordu.

Yapım öncesi hikaye üzerine çok konuşuyorduk, Cortez’in siyaset anlayışı, temsil ettiği halkla ve onların yaşamı üzerine. Bu videoyu olabildikçe buraya dayandırmaya çalıştık ki insanlar izlediğinde yaşadıkları yerle, New York’ta bir aile geçindirmenin ne kadar pahalı olduğu gibi hergün yüzleştikleri sorunlarla bağlantı kurabilsinler.

NB: Cortez’e bir video çekmek istememizin en büyük sebebi, bizimle aynı siyasi görüşleri paylaşan, işçi sınıfı içerisinden sıradan biri olmasıydı. Aynı bizimki gibi iğrenç sarı kiremitte bir apartmanda yaşıyor olmasıydı. Ayrıca siyasetteki tecrübesi bizim için oldukça önemliydi, bu yüzden de bu tecrübeyi özgün bir portre ile sunmaya çalıştık ve insanların tamamını izlemek isteyeceği enerjide ve tempoda kurguladık.

MD: Normalde kampanya reklamları sadece ismin tanınması ve medyada dolaşımı için yapılır. Çoğu video da siyasi altyapıdan yoksun olur çünkü adaylar da yapımcılar da bu olayı sadece pazarlama olarak görür, politik bir mesaj yerine. Sizin videonuzdaki fark nerede kendini gösteriyor?

NB: Evet, genelde kampanyalar sadece otuz saniyelik, üstü kapalı birkaç konuşmayla geçiştirilir. Bazen duygusal bir sahne konur ama asla söylediklerinin arkasında ciddi bir mesaj aranmaz. Böyle bir mesaj veriyor görünenler de genelde palavra atar.

Biz bir nesil olarak, en azından ben, Obama’nın verdiği umut ve değişim mesajına inanmıştık. Danışmanların adaylara söylediği de genelde bu yüzeysel dili kullanmaları. Biz şu an tamamen bundan kaçmaya çalışıyoruz. Gerçekten olan şeylerden, insanların hayatını değiştirebilecek şeylerden bahsetmek istiyoruz.

NH: Biz şirketlerin finanse ettiği adaylarla çalışmıyoruz, hatta ilerici adaylar için bile şüpheci yaklaşıyoruz. Sosyalist olduğunu söylemekten rahatsız olmayacak adaylar arıyoruz. Ve işçi sınıfına duyurulabilecek değerde hikayeleri olanları.

MD: Ocasio-Cortez tanıtımından hemen sonra, Kanelia Ing ile de bağlantı kurdunuz ve ona da benzer bir video çektiniz. İki adayın da sizin de DSA üyesi olduğunun farkındayım. Çalıştığınız bu adayların siyasi vizyonları hakkında bir şey söylemek ister misiniz?

NB: Bu adaylar sosyalist, ve bunun ne olduğunu anlayabilecek durumdalar. Kaniela senelerdir hayranlıkla izlediğimiz biriydi çünkü hiç durmadan tüm tartışmaları soldan yürütme cesaretine sahipti. Seçim dönemi boyunca yaptığımız tüm videolarda bu isimleri birbirine bağlayarak yeni bir sosyalist dil tutturmak için uğraştık.

ABD’de sosyalizmin bir dili yok. İnsanlar “geçim” kavramını bile çok az biliyorlar. Bunun ne demek olduğunu ben bile 2016’da öğrendim, ki her zaman da etkisi içerisinde olduğum bir şeydi.

NH: Bizim amacımız siyasi. Naomi’nin şirket pazarlaması ve halkla ilişkiler geçmişi var, benim de özel şirket yapımcılığı. Hedefimiz bu yetenekleri sosyalist içerikler yaratabilmek için kullanabilmek.

Genelde bu tarz medya araçları sadece büyük şirketlerin elinde olan imkanlardır. DSA ile tanıştığımız zaman, “biz özel şirketlerin propaganda araçlarının iki önemli parçasıyız. Kendimizi bunlardan sıyırıp bu yeteneklerimizi sosyalizmi anlatmaya harcamalıyız” diye düşündük. Fark ettik ki elimizdeki tüm yetenekleri hep işçi karşıtı bir dil için kullanmışız.

NB: Ve burada bir boşluk vardı. Yapım şirketleri sosyalist temalar ya da fikirler olan videolarla çıkmak istemiyorlardı, çünkü bunları bir sonraki müşterilerine satmaları gerekiyordu. Bildiğimiz kadarıyla, son teknoloji içerikler yaratabilen ve bunları bir şekilde şirket destekli Cumhuriyetçiler ve Demokratlar dışında biri için yapan bir yapım şirketi yok.

NH: Rhode Island Belediyesi için yarışan Matt Brown’a tanıtım videosu yaptığımızda, özellikle içerikte olması için çaba gösterdiğimiz, Marksist ekonomi yazılarından alınma cümleler vardı. Sosyalist dili normalleştirmeye çalışıyoruz.

LİBERALİZMİN İLERLEYECEĞİ YOLU KALMADI

MD: Bu projeye tam da en doğru zamanda başladınız. ABD’de yarım yüzyıldan beridir ilk kez kamusal alanda tabu ya da yabancılaşmadan uzak bir şekilde sosyalizm hakkında konuşulabiliyor. Bunun sebebi ne sizce?

NB: Y kuşağı olarak, 20lerimizin ortasıyla 30larımızın ortasında bir dönemdeyiz ve hayatımızın ciddi kısmını bitmeyen savaşlara tanık olarak geçirdik. Bu sırada hiçbirimiz ne okul harçlarımızı ne sağlık sigortalarımızı ödeyebilecek durumdaydık. Ailemin olduğu şehirde bile yaşayamıyordum, ki onlar da çok fakirlerdi. Elimizdeki olanaklar çok sınırlı olduğu için yeni çözümler arıyoruz.

NH: Liberalizmin ilerleyebileceği bir yol kalmadı. Orada oyun bitti. Ve gençler bunun kesinlikle farkında. Etrafımda hiç “biliyor musun aslında ihtiyacımız olan şey bu imparatorluğun daha da seçkinci bir şekilde yönetilmesi” diyen bir arkadaşım yok.

NB: Bernie Sanders’ın da bu süreçte ciddi emeği var. Means of Production’ı başlatabilmemiz için elinden gelebilecek her şeyi yaptı. Bu dünyayı anladığımız şekilde daha iyi bir yere çevirebilme konusunda olabilecek tüm maddi yolları anlattı.

NH: Sınıf dediğimiz şey ana akım siyasetle içi çok doldurulmuş bir şey ama Bernie bunu olması gerektiği hale getirdi ve “Sen işçi sınıfısın ve seninle bu toplumun patronları arasında bir savaş var” dedi. Bu benim çok fazla şeyi fark etmemi sağladı. Bernie’nin seçim kampanyası gönüllü olduğum ilk çalışmaydı.

NB: Alexandria da o kampanyada çalıştı. Bence Bernie şu an olup biten şeylerin en önemli sebebi. Eğer Başkanlık için adaylık koymasaydı, şu an yaptıklarımızın herhangi biri olur muydu bilmiyorum.

SOSYALİSTLERİN NETFLİX”İ

MD: 2019 yılı için seçim gündemlerinden çok daha büyük bir projeniz olduğunu biliyorum. Means TV nedir?

NH: Means TV bağımsız bir yayın platformu. Kooperatif şeklinde yönetilecek ve kapitalizm ile kurulu eğlence sektörüne doğrudan bir karşı çıkış olacak. Doğrudan karşılaştırılabileceği şirketler Netflix ya da Hulu. Kendi içeriğini üreten ve bizimle benzer değerleri paylaşan insanların içeriklerini yayınlayacak bir ağ. Sosyalist yazarlar, yönetmenler, komedyenler ve eğlence sektöründe çalışan diğer insanlarla beraber üretip dağıtımını yapacağımız içeriklerin olduğu kooperatif bir platform.

NB: Birkaç ay içerisinde, insanların ne yapmaya ve geliştirmeye çalıştığımızı anlamaları için ilk on hafta bedava kampanyasına başlayacağız.

Bütün bunları inşa süresince, şu an sağın önde olduğu Youtube savaşlarının temellerini de yükselteceğiz. Örneğin, Youtube beni biliyor, algoritma nasıl biri olduğumu biliyor, hatta hakkımda her şeyi bildiklerine de eminim. Yine de Jordan Peterson ve Joe Rogan gibi isimlerin videolarını önüme koymaya devam ediyor. Bu yüzden aynı zamanda Youtube’e sağ kanat propagandasıyla mücadele edebilmek için kısa viral videolar ekleyeceğiz. Ünlü bir Youtuber arkadaşımızla beraber çalışıyoruz, onun kanalından tüm ücretsiz içeriklerimizi yayınlayacağız.

MD: Bu birbirinden farklı içerikleri birleştiren siyasi fikir ne olacak?

NB: İnsanların işçi olarak kaydolmalarını isteyeceğiz. İnsanların “Her şeye sahip olan bu beş kişiye karşı beraber karşı çıkıyoruz” diye düşünmelerini sağlayacağız.

NH: Ana akımda gördüklerinizden farklı bir sınıf hikayesi anlatmak istiyoruz. Hakim anlayış, istediğin her şey olabileceğin yönünde. Burjuva mı olmak istiyorsun? Dene! Fakat sınıf böyle bir şey değil.

En büyük mitlerden biri, bir orta sınıf olduğu ve herkesin buna dahil olduğu. Sürekli duyduğum şey, “Mücadele ediyorum ama hala alt orta sınıftayım.” Hayır, biz işçi sınıfıyız. Sadece başka insanların zenginliği için çalışıyoruz.

İnsanların zenginlere daha az, birbirine daha çok güvenmelerini istiyoruz.

Anlatmak istediğimiz bir diğer konu ortalama bir çalışan için şartların gitgide daha da kötüleştiği. Hepimize her şeyin daha iyi olduğu mesajı veriliyor, herkes tersi olduğunu hissetse dahi. Çünkü onlara göre, medeniyet değerleri eninde sonunda daha iyi duruma getirecek hepimizi. Durumun bununla uzaktan yakından alakası yok.

NB: İnsanların, gündelik hayatta karşılaştıkları sorunların kapitalizmin kaosundan dolayı kaynaklandığını görmelerini istiyoruz. Ve bu sayfayı kapatıp yenisini açma seçeneğimizin olduğunu. Post kapitalist dememizin sebebi de bu umutluluk hali.

MD: Means TV tam olarak ne dereceye kadar sosyalizmi ana akıma taşıyacak?

NB: Sosyalizm öyle bir mevkiden çok daha fazlasını hak ediyor. Bilinçli olarak da kültürümüzden, dilimizden, siyasi atmosferden çıkartılmış durumda. Ancak daha öncesinde de ülkemizde yaşıyordu ve tekrar yaşayabilir. Bunun tekrar sağlanabilmesi için, insanların çeşitli içeriklerden sosyalist perspektif kazanabilmesi gerek, belki bir komedyenin çalışmanın ne kadar saçma olduğunu anlatması gibi.

Çeviri : Yusuf Tuna Koç, Kaynak : https://jacobinmag.ckom/2019/01/means-of-production-video-ads-ocasio-cortez