CHP 37. Olağan Kurultay’ın ardından ilk PM toplantısını gerçekleştirdi. “Türkiye’nin onlarca yıldır çözülemeyen sorunlarının çözümüne talibiz” diyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Hala bu milleti seviyorsan o sosyete damadın işine son ver” çağrısı yaptı.

Sosyete damadın işine son ver

Haber Merkezi

‘Hedef İktidar’ sloganıyla yapılan 37. Olağan Kurultay’ın ardından CHP’de ilk Parti Meclisi (PM) toplantısı dün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye’nin hangi sorununu çözdüler?” diyen Kılıçdaroğlu, iktidar partisine oy veren yurttaşlara seslendi.

Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin onlarca yıldır çözülemeyen sorunların çözümüne talibiz. Kişilerin yaşam tarzı, inancı farklı olabilir ama bir sorunu varsa o sorunun çözümüne talip olan bir partiyiz” dedi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da “Hâlâ bu milleti seviyorsan, ilk yapacağın iş, o sosyete damadın işine son ver” çağrısı yaptı.


Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

♦ Beyannameyi tüm Türkiye’ye anlatmamız gerekiyor: Gücü üretimden alan bir kültürden gelmişiz. Çağdaş uygarlığın ötesine geçmek gibi bir hedefimiz var. 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ni hep birlikte oyladık ve kabul ettik. Bunun ana omurgasını ilk Anayasamızın birinci maddesi oluşturuyor. Yani egemenlik milletindir.

♦ Türkiye’nin sorunlarının çözümüne talibiz: 60 kişiden oluşuyoruz. 39’u erkek 21’i kadın. Parti Meclisi’mizin yüzde 41.6’sı yenilendi. Biz kapsayıcı bir siyaseti yaşama geçirmek istiyoruz. Eğer sorun ortak ise bu sorunu çözmek için birileri talip olmalı. Siyaseti halka hizmet aracı olarak görüyoruz. Siyaseti temiz ve ahlaklı zeminde yürütmek zorundayız.

♦ Türkiye’de hangi sorunu çözdüler: Türkiye’deki sorunları hep beraber yaşıyoruz. Ama bu sorunlar kimlerle çözülecek? Hükümet dediğiniz kimlerden oluşuyor. Tek kişiden mi bakanlardan mı? İktidar partisine oy veren ve iktidar partisini destekleyen partilere oy veren vatandaşlara sesleniyorum: Türkiye’nin hangi sorununu çözdüler? Yok böyle bir şey.

♦ Yetkin kadrolarla çalışmak zorundasınız: Bizim uzun zamandır yapmaya çalıştığımız bu. CHP’ye oy vermeyen vatandaşı da dinlemek, insanları kazanmak gerekir. Siyasete yürüyorsanız, yetkin kadrolarla çalışmak zorundasınız. Hiç kimse her şeyi biliyor olamaz.

♦ Kimseyi ötekileştirmiyoruz: Sadece iktidar partisi değil, geniş bir kitle bizim eksiğimiz varsa giderebilir. Bizim siyaset anlayışımız 21. yüzyılın siyaset anlayışına uygun bir siyaset anlayışıdır. Siyasi iktidara ‘hiç kimseyi ötekileştirmeyin’ dedik. Defalarca söyledik. Sizlerden isteğim, bu talebi gittiğiniz her yerde dile getireceksiniz. Biz kimseyi ötekileştirmiyoruz. Herkesin gelecek güvencesi olsun.

♦ İşsizlik tüm kötülüklerin anası: 18 yıldır bir kişi Türkiye’nin her noktasına egemen. 18 yıldır. 18 yıldır hâlâ on binlerce çocuk yatağa aç giriyorsa sorunumuz var demektir. Eğer senin vicdanın 18 yıldır yönetiyor ve çocuk aç yatağa giriyorsa bunun vebali oy verenlerdedir. 10 milyonun üzerinde işsizimiz var. Üniversiteyi bitirmiş, nereden bulacak iş? İşsizlik tüm kötülüklerin anasıdır.

♦ Adalete güven yok: Adalet kutup yıldızı gibidir. Bütün kâinat onun etrafında döner. Adalete güven neredeyse bitti. Adaletin en tepe noktasındakiler bile adalete güvenin yerlerde süründüğünü söylüyor. Seçimi yapan ben değilim, seçimi yapanlar da onlar. Adalete hiç güven yok.

♦ Onlar değil ülke batıyor: Siyaset öç alınacak, kin duyulacak, kavga edilecek bir alan değil. Siyaset halka hizmettir. ‘Batsınlar’ diye düşüncemiz olamaz. Onlar batmıyor. Ülke batıyor. Biz gidişatın düzelmesini istemek için çarelerimizi söylüyoruz.

♦ Kriz derinleşti: Bu krizi nasıl atlatabiliriz? Kimseyi suçlamadım. Dünya daha derin krize sürüklenmesin diye maddelerle açıkladım. Ekonomik krize doğru gidiyoruz, sen dolarla neden ihale yapıyorsun? Bunlardan vazgeçmesini söyledik. 13 maddeyi açıkladıktan sonra ‘bunları yapmazsanız Türkiye krize doğru gider’ dedik. Yapmadılar. Kendi bildiklerini okudular. Bugün bu noktaya geldik. Bütün partililerin bilmesi lazım, ahlaklı bir siyaset anlayışını dile getirmeye çalışıyoruz.

♦ Mücadele edeceğiz: Bizi hapisle tehdit edecekler, bizi korkutmak isteyecekler. Hepsiyle mücadele edeceğiz. İsterlerse dört kol değil, dört yüz kolla gelsinler. Mücadele edeceğiz.

***

Parti kurmuyorum hareket başlatıyorum

CHP’den ayrılarak parti kuracağı iddia edilen Muharrem İnce, “Ben bir parti kurmuyorum. Ben yola çıkıyorum. Yüzde 31’le bıraktım. Şimdi onu yüzde 51’e çıkarmak için yola çıkıyorum” dedi. CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ise, İnce’nin partiden ayrılmasını engellemek için kendisinin CHP lideri Kılıçdaroğlu’na gideceğini açıkladı.

***

PM’ye ittifak uyarısı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, PM’nin ilk toplantısında “Ortak dil kullanalım” çağrısında bulundu. Özellikle ittifakla ilgili önemli bir süreçten geçildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu’nun partililere, “Sizler de söylemlerinizi bu çerçevede belirleyin” uyarısı yaptığı öğrenildi.

Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, parti disiplininin önemine dikkati çekti. Sorunların içeride tartışılması gerektiğini ifade eden CHP Lideri, “Sorunlarımızı dışarıda, basın önünde dile getirmemeliyiz” dedi.

Kurultayın ardından CHP’de ilk Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) toplantısı en yaşlı üye sıfatıyla Garip Erdoğan başkanlığında yapıldı. Toplantıda 2014’ten bu yana YDK Başkanlığı görevini yürüten Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yeniden aynı göreve seçildi. Şimdi gözler, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri listesine çevrildi. Yeni MYK’nin ise yarın açıklanması bekleniyor.