Elazığ’da bir sosyolog, 2014 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı yurtta kalan zihinsel engelli kadını istismar etti. Dönemin Bakanı Ayşenur İslam imzalı belge ile “işleme gerek yoktur” kararı verildi ve konu savcılığa bildirilmeden kapatıldı

Sosyolog istismar etti, bakanlık üstünü örttü

HÜSEYİN ŞİMŞEK / huseyinsimsek@birgun.net

Elazığ Beyyurdu Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde kalan 19 yaşındaki zihinsel engelli G.A’ya cinsel istismar uyguladığı ifadelerle ve tutanaklarla tespit edilen sosyolog E.Ö’yü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı akladı.

İstismarın gerçekleştiğine yönelik ifade tutanaklarına rağmen Bakanlık tarafından “görüntü kayıtları olmadığı” gerekçesiyle işlem yapılmama kararı alındı ve konu yargıya aktarılmadan kapatıldı. Kararı dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, müsteşar ve Denetim Hizmetleri Başkanı onayladı.

Olay, 2014 yılında Elazığ Beyyurdu Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi çalışanlarının Elazığ Valiliği’ne müdür H.Ç’nin ve sosyolog E.Ö’nün geceleri uyuyan kadınların odalarına girdiğini, kadınların iç çamaşırları ile yattıklarını bildikleri halde yanlarına giderek çarşaflarını kaldırdıklarını, ayrıca müdür Çalışkan’ın çocuklara fiziki şiddet uyguladıklarını anlatan bir dilekçe yazması ile ortaya çıktı.

Dilekçenin ardından müfettiş görevlendiren Elazığ Valiliği, çalışanların ve yurtta kalanların ifadelerini aldı. Valilik tarafından görevlendirilen araştırmacı Necati Ayhan, aldığı ifadelerin ardından hazırladığı raporda, tanık ifadelerinden yola çıkarak, G.A’nın sosyolog E.Ö’nün istismarına uğradığını tespit etti.

Ayhan, yeminli katip ve psikologlar eşliğinde tanıklardan aldığı ifadelere göre, müdür H.Ç. hakkında şiddet ve taciz uyguladığına ilişkin kanıt olmadığını belirtti. Ayhan, Sosyolog E.Ö’nün ise engellilerle ilgili uygun olmayan kelimeler kullandığını, G.A’ya cep telefonu, kola, dondurma gibi bir takım şeyler aldığını, para verdiğini tespit etti.

Bakanlık ifadeleri görmezden geldi

Ayhan’ın raporunun ardından konu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na aktarıldı. 24 Aralık 2014 tarihli, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın imzasının bulunduğu rapora göre, sosyolog E.Ö’nün, engelli G.A’ya para vermesinde, telefon, MP3 çalar, cips, kola, dondurma gibi şeyler almasında hiçbir mahsur olmadığı belirtildi. Raporda sosyolog E.Ö’nün 31 Ağustos 2014 tarihinde gece saat 21.02’de engelli G.A. ile nöbetçi odasında bir araya geldiği, 10 dakika bu odada kaldıkları ancak “görüntü kaydı bulunmadığı için” cinsel istismara kanıt oluşturmayacağına karar verildi. Konu savcılığa taşınmadı.