Southend United: Karides diyarının takımı

Southend-on-sea…

İngiltere’nin güneydoğusunda Essex bölgesinde başkent Londra’ya 70 kilometre uzaklıkta 180 bin nüfuslu sahil kasabası, yaz aylarında tatilcilerin gözde beldesi. 1700’li senelerde kendi halinde bir balıkçı kasabasıyken ilerleyen zamanlarda önemli bir turizm beldesi haline gelmiş. 2.150 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük iskelesine sahip kasabanın adını taşıyan bir havaalanı ve dünyanın önemli merkezlerine direk uçuşları var. (Ülkemin, nüfusu 7 milyona yaklaşan başkenti Ankara’dan finans merkezi Londra’ya direk uçuş olmadığını hatırlatalım bu vesileyle) Kasaba 1. Dünya Savaşı yıllarında ağır bombardıman sonucu büyük hasar görmüş. Günümüzde bölgenin önemli bir üniversitesinin kasabada bir kampüsü bulunuyor… İşte o sahil kasabasının mavi beyazlı takımı Southend United, nam-ı diğer Shrimpers (Karidesciler). “Seasiders” (Sayfiyeciler) olarak da biliniyorlar futbol aleminde. 19 Mayıs 1906 tarihinde “Blue Boar” adında bir pubda kurulmuşlar, 1920 senesinde ilk kez futbol liglerinde boy göstermişler. Tarihleri boyunca elle tutulur bir başarıları yok, genelde alt liglerde geçen zamanlar. En parlak zamanları 90’lı senelerin başı, 2. Lig’e kadar yükselmişler. Ancak futbol tanrılarının yanlarında olmadığı zamanlar da olmuş. 1990-92 arasında, iki sezonda arka arkaya yedi penaltı kaçırarak istenmeyen rekorlar arasına girmeyi başarmışlar. Ada futbolunun Manchester United karşısında kazanıp hiç kaybetmeyen yegâne takımı, köklü tarihlerinde sadece bir kez karşılaştılar. 2006 senesinde oynanan Lig Kupası maçını tek golle kazanıp bir üst tura çıktılar. Formalarındaki amblemleri karides, ancak 80’li senelerde Vic Jobson adındaki başkanları karidesin yerine aslanı tercih etmiş. 2001 senesinde taraftarının baskısına dayanamayarak geri dönmüşler eski amblemlerine…

Mabetlerine gelince, 1955 senesinden beri takıma ev sahipliği yapan Roots Hall Stadı 12.392 kapasiteli. O sene takımın taraftarları aralarında topladıkları 74 bin Sterlin ile inşa etmişler ve inşaatı esnasında cüzi ücret karşılığında stadın işçiliğini yapmışlar, eh taraftar dediğin gerekirse harç da karacak! 3. Ligi 10. sırada bitirdikleri 2017-18 sezonunda evlerinde oynadıkları 23 maçta 7.195 taraftar ortalaması yakaladılar, malum sevinmek için sevilmez takımlar ve sevdanın ligi olmaz. Bu yazının yazıldığı saatlerde 24 takımlı ligde 13. sıradalar…

Aydınlık ama soğuk bir kasım gününde 4-4-2 dizilişinde Southend United yakın geçmişte Premier Ligde mücadele vermiş, bu sezon play-off hedefindeki Blackpool karşısında. 29 kişilik kadronun değeri 5,6 milyon Sterlin, 10 numaralı Simon Cox 675 bin Sterlin’le kadronun değerlisi. Alt liglerin özelliği uzun toplar ve kora kor mücadele bu maçta da geçerli. Sahayı daha iyi parselleyen, geniş alanları kullanan misafir takım öne geçiyor 14. dakikada, soldan gelen ortaya dokunan savunma oyuncusu Turton. Golün şokunu atlattıktan sonra yükleniyor “Sayfiyeciler” ama orta sahada çok top kaybı yapıyorlar. İlk devrede iki takımın da kaleyi bulan gol denemesi sadece bir.

İkinci devrede yine istekli maviler ama üçüncü bölgede etkisizler. Blackpool’un iri savunması karşısında pozisyon bulmakta zorlanıyor ileri uçta Cox ve oyuna sonradan giren McCoulsky. Blackpool savunmasının ortasında Heneghan hava toplarında etkili. 66’da Hendrie’nin uzaktan vuruşunu köşeden çıkartıyor Blackpool kalecisi Howard. 74’te, ayağa oynamaya başladıkları anlarda beraberliği yakalıyorlar, Dieng’in soldan ortasına kafayla gole çeviren Demetriou. Ama uzun sürmüyor sevinçleri, bitime yedi dakika kala soldan Pritchard ortalıyor, 1.93’lük Gnanduillet’in kafa vuruşuyla yeniden öne geçiyor misafir takım. Akabinde ev sahibinde Turner gördüğü gereksiz kırmızı kartla takımını eksik bırakıyor ve 6.641 taraftarın önünde, son iki maçta olduğu gibi fizik gücü üstün rakibi karşısında üç puanı bırakıyor karides diyarının takımı…

Bilir misiniz, Ada futbolunda 92 profesyonel kulübün statlarında maç izlemiş taraftarların kurmuş olduğu bir nevi futbol tarikatıdır “92’ler Kulübü”, üye olmanın yegâne koşulu o statların tamamında maç izlemiş olmaktır. Kurucusu Gordon Pearce, İngiltere’nin dünya kupasını kazandığı 1966 senesinde kurmuş stat gezginlerinin kulübünü, ilk üye de kendisi olmuş. Şimdilerde 2000’e yakın üyesi var bu sevilesi tarikatın…

Bana gelince, milli maçlar nedeniyle verilen aradan yararlanıp ziyaret ettiğimiz Roots Hall Stadıyla bir çentik daha attım listeye ama kıdemli stat hacılarının yanında bizimkisi olsa olsa dünya gözüyle hac özlemi, malum yol uzun hayat kısa!