İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun 116’ncı toplantısında İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi masaya yatırıldı. Soyer, kongre için süreklilik mesajı verdi ve “İzmir, Enternasyonal Fuarı gibi yeni bir marka kazandı” dedi.

Soyer: İzmir yeni bir marka kazandı

BirGün EGE

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) 116. toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Toplantının ana gündem maddesi 15-21 Mart 2023 tarihleri arasında toplanan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi oldu.

Soyer, İzmirli olmaktan gurur duyduğu bir kongrenin yapıldığını söyleyerek “İzmir, İzmir Enternasyonal Fuarı gibi yeni bir marka kazandı. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni her yıl yapmaya devam ettiğimizde biz aynı zamanda geleceğin Türkiye’sine, dünyasına ışık tutacak bu buluşmaya ev sahipliği yapma iddiasını ortaya koyacağız. İzmir, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde bunu yapabileceğini gösterdi. Bu kongrenin en büyük çıktısının bu olduğunu düşünüyorum. Kararların takipçisi olursak, geleceğe yönelik pencere açma iddiasını sürdürürsek İzmir yeni bir simge kazanacak. Bunu başarabilirsek, İzmir önemli bir misyonu hayata geçirmiş olacak” şeklinde konuştu.

Soyer, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Biz bu kongreyi tek başımıza yapamazdık. Herkes bir ucundan tuttu. Herkes o tarihi sorumluluk duygusunu yaşadı. Biz İzmir olarak bunu yapmaya muktedir olduğumuzu düşünerek bu işe başlamıştık; muktedir olduğumuzu görerek bitirdik. Şimdi bunun daha iyisini başarmak, çıtayı daha yükseltmek ve daha büyük kucaklaşmayı, mutabakatları gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Türkiye’nin ihtiyacı olan şey bu. Gördük ki bizi ayıran sebeplerden çok birleştiren sebepler varmış. O sebepler de bu kongrenin başarıyla sonuçlanmasına neden oldu.”

İEKKK Başkanı Mehmet Ali Kasalı ise “Bundan sonraki benzer etkinliklere model olacak bir çalışma yaptık. Bunun emsalsiz olduğunu düşünüyorum. Bu toplantı çok önemli” diye konuştu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, “Çok güzel bir kongre oldu. Kongrelere baktığımızda fikir üretmek ön plana çıkıyor. Kongrede çok güzel fikirleri ön plana çıkardık. Uygulayıcı konuma geldiğimiz zaman iş icraatta, yani siyasi iradede oluyor. Keşke bunu Türkiye’nin tüm büyükşehir belediyeleri, yerel yönetimleri, STK’ları yapsa… Bizim gibi bir masanın etrafında bir araya gelerek yüzyıl sonrasının Türkiye’siyle ilgili sonuç raporları çıkartabilseler ve hükümetin önüne koyabilseler. O zaman farklı bölgelerdeki ihtiyaçların analizlerini de yapmak çok daha kolay olur” şeklinde konuştu.