CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’i belirlemesi AKP ve MHP’nin “12 Eylül karşıtı” tepkilerine sebep oldu. 12 Eylül Darbesi döneminde askeri savcı olan babası Nurettin Soyer üzerinden hedef alınan Soyer ve partisi, eleştirilere yanıt verdi. Soyer’le ilgili konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Tunç Soyer’in CHP adayı olmasını ülkücü kimliği […]

Soyer tartışması: Sağcılar 12 Eylül karşıtı oluverdi

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’i belirlemesi AKP ve MHP’nin “12 Eylül karşıtı” tepkilerine sebep oldu. 12 Eylül Darbesi döneminde askeri savcı olan babası Nurettin Soyer üzerinden hedef alınan Soyer ve partisi, eleştirilere yanıt verdi.

Soyer’le ilgili konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Tunç Soyer’in CHP adayı olmasını ülkücü kimliği taşıyan hiç kimse kabul edemez, onu belediye başkanı olarak görmez. Devrimci olan hiç kimse bunu kabul edemez. Kim kabul edebilir? 12 Eylül’ün bir avuç yandaşı bunu kabul eder” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN YANIT

Bahçeli’ye yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “Eğer Devlet Bahçeli, 12 Eylül askeri darbesiyle samimi bir hesaplaşma istiyorsa, yüzleşmeye 12 Eylül darbesini gerçekleştiren Kenan Evren’e, ‘Paşam, sizin zamanınızda ben olacaktım ki İstanbul’u desteğinizle uçururdum. Paşam, bu ülkenin sizin gibilere ihtiyacı var’ diyecek kadar hayran olan yeni ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan başlamasını tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, darbeci Kenan Evren’le bir dönem yakın ilişki içinde değilmiş gibi 12 Eylül karşıtı ifadelerle Soyer’i hedef aldı. Erdoğan, partisinin toplantısında yaptığı konuşmada, “CHP, Türkeş ve arkadaşlarını 12 Eylül’de en ağır işkencelere maruz bırakarak idamla yargılayanların mirasçılarını yeniden vitrine çıkarıyor” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, Soyer hakkında yaptığı açıklamada, “Babadan oğula suç geçmez, oğuldan babaya da suç geçmez” diye konuştu.

SOYER’DEN AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret ettikten sonra çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soyer de, 12 Eylül döneminde askeri savcı olan babası Nurettin Soyer üzerinden kendisine yöneltilen eleştirilere cevap verdi: “İnsanlar birbirini boğazlıyordu, öldürüyordu. Vahşi bir dönemdi, kırıcı ve üzücü bir dönemdi. Ama o dönem üzerinden bugüne dair bir şey çıkarmaya çalışmak hiç doğru değil.”