Rusya’nın Ukrayna saldırısı Litvanya tarafından ‘soykırım’ olarak tanındı. AB sevdasından vazgeçmeyen Zelenski üyelik için haziranı işaret etse de Macron, “Gerçekçi değil” dedi.

Soykırım kararı

Dış Haberler

Daha doğru bir karar yoktu” diyerek Ukrayna’ya saldıran Rusya hakkında Litvanya Parlamentosu soykırım kararı aldı. Parlamentoda oybirliğiyle alınan kararla Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş, ‘soykırım’ olarak tanındı. Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonu’nun (LRT) haberine göre parlamentoda 128 oyla kabul edilen kararda, Rusya’nın Buça, İrpin, Mariupol, Borodyanka ve Hostomel başta olmak üzere Ukrayna topraklarında ‘toplu savaş suçu’ işlediği vurgulandı. Kararda, uluslararası toplumun, Rusya’nın işlediği suçları soruşturmak için ‘özel bir uluslararası ceza mahkemesi’ kurması gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca, “Askeri güçleri kasıtlı ve sistematik şekilde sivil unsurları hedef alan Rusya Federasyonu, terörü destekleyen ve uygulayan bir devlettir” ifadelerine yer verildi. Böylelikle Litvanya Parlamentosu, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı ‘soykırım’ olarak tanıyan ilk resmi kararı aldı.

Her fırsatta hedeflerinin Avrupa Birliği üyeliği olduğunu dile getiren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski bu kez, adaylık için tarih verdi. Zelenski, “Ülkemizin Haziran ayında Avrupa Birliği aday statüsü kazanmasına ilişkin olumlu bir yanıt almayı bekliyoruz” dedi. Ancak AB Dönem Başkanı ve Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ukrayna’nın yakında Avrupa Birliği’ne katılması gerçekçi değil” ifadesini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Kiev'e yaptığı ziyarette Ukrayna'nın AB üyesi olması gerektiğini söyledi.