İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu Bozkurt'ta yaptığı açıklamada, "Afet sonrası milletimize en ufak bir mahcubiyet yaşamadık" dedi.

Soylu: Afet sonrası milletimize en ufak bir mahcubiyet yaşamadık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu Bozkurt’taki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Soylu, "Afet sonrası milletimize en ufak bir mahcubiyet yaşamadık" dedi.

Soylu, Batı Karadeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısının 58'e yükseldildiğini söyleyerek, "Kastamonu 48, Sinop'ta 9, Bartın'da1 kaybımız var" dedi. Kastamonu ve Sinop'ta şu an 77 kayıp ihbarı olduğunu bildiren Soylu, "Kayıplar ne kadarsa bunu da açıklayacağız" diye konuştu.

"Yaşadığımız sel bizim bugüne kadar gördüğümüz, en azından benim bugüne kadar gördüğüm en ağır tablodur" diyen Bakan Soylu, "Afet sonrası vatandaşımıza, milletimize en ufak bir mahcubiyet yaşamadık. Tekrar söylüyorum, kimse 'Nerede bu devlet' demedi. Devlet tüm unsurlarıyla büyük bir çaba ortaya koydu, koymaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Bin jandarma personeli, binin üzerinde AFAD gönüllüsü ve bini aşkın sadece kamyon, vidanjör ve temizlik araçlarlarıyla birlikte temizlik yaptıklarını söyleyen Soylu, "Bu travma kolay bir travma değil. Buranın üzerinden siyaset yapmak ayıptır, insanlık dışıdır, şeytanla işbirliğidir" dedi.

"HES patladı" iddialarına ilişkin ise Soylu, "HES patlamış' Bu borulu bir HES, barajlı bir HES değil ki, nasıl patlasın? Ama milletin kafasını karıştıracaklar ve siyaset üretmeye çalışacaklar. Bu yalan makinelerine milletimizin itibar etmemelerini söylemek istiyorum" diye konuştu.

Muhalafetin eleştirilerine yanıt veren Soylu, "Birileri devlet nizamını sulandırmaya çalışıyor. Biz buna müsaade etmeyiz" dedi.

Soylu şöyle devam etti:

"Biz evini tahliye ettiğimiz vatandaşlara, herhangi bir hasar olsun olmasın 3 bin lira vereceğiz. Herhangi bir tespit yapmaksızın her evini tahliye eden vatandaşa bunu yapacağız. Bütün vatandaşlarımızın mağduriyetini gidereceğiz."

SOYLU'DAN CEMEVİ AÇIKLAMASI

İstanbul Pendik'te Ali Baba Sultan Cemevi'ne yapılan saldıraya ilişkin de açıklamada bulunan Soylu, "Bu saldırıların faillerinden bugüne kadar ya ikisi ya üçü bulunmamıştır. Türkiye'de bir Sünni-Alevi meselesi var mı? Olduğunu söyleyen çarpılır"diye konuştu.

KURUM: 454 AĞIR HASARLI BİNA VAR

Çevre ve Şehricilik Bakanı Murat Kurum, tüm afet bölgelerinde 454 tane ağır hasarlı bina olduğunu açıkladı. TOKİ'nin Afet konutlarının yapımını bir ay içerisinde başlatacağını duyuran Kurum, "Bir hafta sonra inşallah esnafımızın yaralarını saracak yapısal adımları da TOKİ başkanlığımız başlatacak" dedi.

Kurum, derelerle ilgili yapısal iyileştirme adımlarının atılacağını söyledi. Kurum, "Ayancık'ta su vermeye başladık. Bozkurt'ta 5 mahallemiz var, 4 mahalleye su verdik, 1 mahalle için de su deposuna iletim hattından su vermeye yarın başlayacağız" dye konuştu.

Tüm hasarları hızlı bir şekilde gidereceklerini belirten Bakan Kurum, "İnşallah Yeni Bozkurt'umuzu İhya edecek, inşa edecek adımları da hep birlikte atacağız ve bu işler programlamadan, başlamadan da inşallah vatandaşımızı yalnız bırakmayacağız. Daha önceki depremlerde, sellerde, heyelanlarda olduğu gibi. Ben tekrar tüm Türkiye'mize ve illerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

ENERJİ BAKANI: 8 BİN 843 ABONEYE ELEKTRİK VEREMEDİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sel felaketinin ardından ilk verilmesi gereken altyapı hizmetinin elektrik olduğunu belirterek, "Olayların ilk başladığı anlarda 4 ilçe merkezimiz, 395 köyde yaklaşık 38 bin hanemizin elektriği kesikken bugün an itibarıyla 100 köyümüzün altına inmiş durumda. Toplam elektrik veremediğimiz abone sayısı da 8 bin 843'e indi." dedi.

Elektrik tesislerinin aşırı yağış ve fırtınalara dayanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Dönmez, "Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bu tesislerimiz de maalesef hasar gördü, birçok direğimiz yıkıldı, trafo merkezimizi sel aldı götürdü ancak yağışlar diner dinmez buradaki şirketlerimiz, gerek kamu gerekse özel kuruluşlarımız süratle olaylara müdahale etmeye başladı. Tek amacımız güvenli şekilde vatandaşımızı elektrik enerjisiyle buluşturmak." diye konuştu.

Elektriğin günlük yaşam için son derece önemli olduğunun altını çizen Dönmez, şunları dile getirdi:

"Elektrik, hayatımızın içine o kadar girmiş ki bugün birçok vatandaşımızla ve kamu hizmetlisiyle bir araya geldiğimizde 'Haberleşme cihazlarımız çalışmıyor.', 'Aydınlatma ihtiyacımız var.' denildi. Dolayısıyla ilk etapta en hızlı verilmesi gereken altyapı hizmeti elektrik. İçinde bulunduğumuz Bozkurt'ta da artık sokak lambalarımız da yanıyor. Sadece temizlik yapılan binalarımız var. Yani su, moloz, çamurun temizlenmesine bağlı olarak. Orada da tedbiren, güvenlik amaçlı elektriği vermiyoruz. O temizlik biter bitmez o bölgedeki mahallelerimize de elektriği vereceğiz. Diğer birçok ilçemizde de merkezlerde sıkıntı yaşanmıyor. Sadece kırsal alanda yer alan köylerimizle ilgili bazı problemlerimiz devam ediyor."