Soylu'dan İstanbul ve Ankara'ya dair 'kayyum' açıklaması: Şu anda söz konusu değil

"İmamoğlu başka işlerle uğraşırsa pejmürde ederiz dediniz. İstanbul'a kayyum mu atanacak?" sorusuna, "Pazar günü açıklayacağım" yanıtı veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu. Soylu, İstanbul'a ilişkin tehditlerinin bir 'uyarıdan' ibaret olduğunu iddia etti. Soylu, İstanbul ve Ankara'ya kayyum atanmasının şu anda söz konusu olmadığını söyledi.

CNN Türk'te Hakan Çelik'in konuğu olan Süleyman Soylu'nun gündeme ilişkin açıklamalarından satır başları şöyle:

ABD İLE ORTAK KARA DEVRİYESİ

- Türkiye son yıllarda özel bir sorumluluk hissettiği bir rolü üstleniyor. Tarihsel ve komşu sorumluluğunu yerine getiriyor. Burada işimizin kolay olmadığını söylemeliyiz. Bu coğrafyanın tam ortasındayız. Türkiye burada pasif bir durumda olmadı şimdiye kadar. Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde. Adımlar attı.

-Dünyada kendini gösterdi ve belli etti. ABD kendi askerleriyle bizim askerlerimizin birlikte devriye yapmasını kabul ettiyse bu Türkiye'nin başarısıdır. Türkiye burada hiç geri adım atmadı. Bunu insanlık adın atıyor.

-Bizi gemiye yaklaştırmadılar. O eylemin sert olmasının nedeni 'biz diğer ülkeler gibi düşünmüyoruz, insanlığı düşünmüyoruz' demektir

-Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü kişileri Avrupa terörist olarak görmüyor. FETÖ'cüleri görmüyor. PKK'yi görüyor ama iade etmiyor.

-On binlerce insan sınır geçti biz bunların birçoğunu yakalıyoruz. 32,33 bin kişi bu yıl içerisinde Yunanistan'a geçti. Göç konusunda bu sağanak devam ediyor. 2019 yılında şu an Eylül ayı itibariyle 254 bin kaçak göçmen yakaladık...

8 BİN FETÖ'CÜ YUNANİSTAN'A GEÇTİ

-8 bin FETÖ'cü son 2 yılda Yunanistan'a geçti. Büyük akılın kim olduğu ortada. İğneyle kuyu kazıyoruz.

-Suriye sınırı, Ağrı, Kars bu sınırların tamamı bizim zor bir coğrafyada olduğumuzu gösterir. 2015 tarihinden itibaren bambaşka bir güvenlik politikası belirledi. Güvenlik birimlerimiz FETÖ'cülerden arındı bir kere. Bir takım insanlara yatırım yapıyorsunuz. Bunları işten çıkardığınızı düşünün, deneyimlerine rağmen. Türkiye buna rağmen bu temizliği yapınca büyük adımlar atıldı.

-İnternet 12 yaşındaki çocuklara bomba yapmayı öğretiyor. Geçen yıl 361 olay engellemişiz, bu yıl bu 182 olayı engellemişiz. Dün 5 kilo TNT'nin patlatılmasını engellemişiz.

-DEAŞ'ın da PYD'nin de patronu aynıdır. Ormanları yakacaksınız, turistlik bölgeleri hedef alacaksınız. Aynı yöntemle çalışıyorlar. Tüm birimlerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor.

-Tunceli'de bölgede dağlarda terörist yok mu? Sayı 65. Biz sadece terörist mi etkisiz hale getiriyoruz. Bölgeye yurt dışından giriş sayısı bu yıl 112 bin.

- Kayyum da kayyım da hukuken hatalı kavramlar. Burada belediyelere geçici görevlendirme var. Kayyım geçici olarak geçici olarak görevlendirilen belediye başkanıdır. Biz Anayasanın bize verdiği yetkiyle onu açığa alıp geçici belediye başkanı atıyoruz. Bir belediye başkan vekili de görevlendirilebilir.

BELEDİYE BAŞKANLARI NEDEN DEĞİŞTİ?

-Biz burada görevden aldığımızda içişleri bakanına bu yetkiyi verir. 45,46,47. maddelerde durum bellidir. Teröre yardım ve yataklık eden. Biz geçen sefer bu hakkımızı kullandık. Diyorlar ki 'seçilmişler' E bu devam etmesi gerektiğini mi gösteriyor.

-Seçilmiş istediği terör eylemini yapabilme anlamına gelemez ki. Kamu düzenini sağlayamayız.

-Bunlar ilk derece mahkemelerin verdiği kararlardır. Şırnak belediyesinde 19 havam çıkıyor. Bunlar da seçilmişlerdi. Burada şehitlerimiz oldu.

-Diyarbakır'ın şimdiki belediye başkanı terörist cenazesine gideceksin, caddeye teröristin ismini vereceksin, teröristleri gizli gizli tedavi edeceksin. Sonra al yıldızlı bayrağı çıkaracaksın. Ben bunu hazmedemem.

-Tunceli, Mardin, Van terörden kimse gidemiyordu. Şu an turizm bölgesi.

-NİKE gelir mi Doğu Anadolu'ya? Geldi 12 bin çalışan olacak Ağrı'da. Şu an Tunceli'de tekstil atölyelerinde çalışacak adam bulamıyorlar.

-Diyarbakır'ın toplam 8 soruşturma ve kovuşturması var.

-Ahmet Türk cezaevindeydi. Yaşından dolayı çıktı. Biz tedbiren belediye başkan vekili görevlendirdik. Eş Başkanı görevlendiren Kandil'dir. Yaptıkları festivaller öyle. Çocukları dağa götürmeye, terörist olarak götürmeye...

-Dünyanın hangi ülkesinde demokrasi infaz edilir.

İSTANBUL'A KAYYUM ATANACAK MI? PEJMÜRDE İLE NEDEMEK İSTEDİ?

-İstanbul Haziran ayında bir karar verdi. Benim çöpümü topla, suyumu akıt, başıma bir iş geldiğinde çözmeye çalış... Bir belediye bunun için seçilir. Türkiye'yi idare etmek, büyük büyük laflar söylemek için seçilmez. İşini iyi yapmak için seçilir.

-Terörle mücadeleye ilişkin atılan adımlara karşı açıklama yapanları ben uyarırım. Bu benim İçişleri Bakanı olarak hakkım.

-Belediyeler önemli işlerdir. Türkiye'yi yönetmeye hevesli olabilirsiniz. Bunu isteyebilirsiniz. Ama önce işinizi yapacaksınız.

- İstanbul seçmenin meşruiyetini ortadan kaldırmak olmaz. 'Burdan size 16 milyonun selamını getirdim' diyor. Ben selam falan göndermedim. Biz de İstanbul seçmeniyiz. Ben de eşim de selam falan göndermedim. Bir İstanbul Belediye Başkanı bunu söyleyemez. Ben uyarmak durumundayım.

SÖZ KONUSU DEĞİL

- İstanbul, Ankara ve diğer yerlere kayyum atanabilmesi için bir terör durumunun ortaya çıkarılması gerekir. Şu anda böyle bir durum söz konusu değil.

- Pejmürde kelimesini üzerimizdeki sorumlulukları yerine getiririz demek için kullandım. Türkiye’deki bütün belediye başkanları benim görev alanım çerçevesindedir.