İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir etkinlikte trafik sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu, otobüs firması sahiplerini de kurallara uyulması yönünde uyardı

Soylu'dan otobüs firması sahiplerine: İyi niyetli çabaları boşa çıkarıyorlar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dünyada en güvenli yolculuğun otobüslerle yapıldığını, Türkiye'de ise bu durumun tam tersi olduğunu belirterek, "Sıkı yönetim ilan ediyoruz otobüslerde. Ya doğru kurala uyarlar ya da her üç ayda bir en güvensiz otobüs şirketlerini açıklarız" dedi. Soylu ayrıca otobüs sektörü temsilcilerinin 'iyi niyetli çabaları boşa çıkardığını' söyledi.

Bakan Soylu, Milli Eğitim Bakanlığı, Shell Türkiye ve İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliğiyle başlatılan "Trafikte Küçük Hata Yoktur" başlıklı sosyal sorumluluk projesinin ikinci adımı olan Veli Seminerleri programına katıldı.

Kazalarda can kaybını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini anlatan Soylu, "Bunu sağlayabilmek elbette iddiamız ve idealimizdir. Bunu hep birlikte gerçekleştirmek durumundayız" diye konuştu.

Denetimle alınabilecek tedbirlerin bir noktaya kadar başarılı olduğunu kaydeden Soylu, trafik eğitimlerini önemsediklerini söyledi.

Soylu, Türkiye'de trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yüzde 23,4'ünü, Avrupa'da ise 22,1'ini yolda kendi halinde yürüyenlerin oluşturduğuna dikkati çekti.

OTOBÜS FİRMASI SAHİPLERİNE UYARI

Otobüs sektörü temsilcilerinin iyi niyetli çabaları boşa çıkardığını anlatan Soylu, firma sahiplerine ve sektörün temsilcilerine seslendi.

Soylu, şunları kaydetti:

"Allah rızası için bir bakan arkadaşınız, bir bakan kardeşiniz olarak sektöre yalvarıyorum: Yaklaşık 2,5 yıldır bu sektörle uğraşıyorum, onlar da iyi biliyorlar. Defalarca toplantı yaptık, defalarca karşı karşıya geldik, defalarca valilere çağırttım, defalarca oradaki trafik müdürlerimiz veya jandarma komutanlarımız çağırdılar, 'Ne olursunuz dikkat edin.' dediler. Bakın, dünyanın en güvenli yolculuğu otobüs yolculuğudur. Kusura bakmayın, Türkiye'de şu anda en güvensiz yolculuk otobüs yolculuğudur. Buradan bütün otobüs şirketi sahiplerine, Allah'ınızı severseniz, kurallara siz uyun. Otobüs şirketi sahiplerine sesleniyorum? Kurallara siz uyun. İki şoför kullanacağınız yerde bir şoför kullanıyorsunuz. Ne yaptıklarını da çok iyi biliyorum. İki ehliyeti alıyorlar, uyumak yok, dinlenmek yok, ehliyetin biri takometreden çıkıyor diğeri takometreye giriyor. Bu bir cinayettir. Defalarca iyi niyetle söyledim, defalarca toplantılar yaptık, defalarca onlarla karşı karşıya geldik bu kadar meselenin içerisinde. Çünkü Allah korusun son 10-15 günde, 20 günde dikkatsiz sürüşten, yorgunluktan o kadar otobüs kazaları var ki Allah'tan büyük ölümlere sebebiyet vermiyor."

AA