İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağı tartışmalarına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Süreci takip ettiklerini ifade eden Soylu, 'yurttaşları evlerinde tutabiliyoruz' dedi

Soylu’dan sokağa çıkma yasağı tartışmalarına ilişkin yeni açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağına ilişkin "Hiçbir yasağı almaktan çekinmeyiz. Evde kal' çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, gazeteci Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtladı. Koronavirüs tedbirleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Soylu, "Son 4 5 gündür Türkiye'de hayat yüzde seksen durmuştu bundan 4-5 gün önce. Sokağa çıkma yasağı koyabiliriz. Güvenliğe, sağlığa, gıda tedariği yapanlara koymayacağız. Bunların dışında sosyal izolasyonu sağlamış durumdayız" diye konuştu.

Koronavirüse yakalanan emniyet mensubu olup olmadığının sorulduğu Soylu, "Şu anda sayısı 20 civarında. Bunlardan iyileşenler de var" cevabını verdi.

Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

'TÜM TEDBİRLERİ ZAMANINDA ALDIK'

"Toplum bunun Türkiye'ye gelip gelmeyeceği konusunda acaba ne olacak sorusuyla karşı karşıya. Dünya ilk kez bu virüsle karşı karşıya. Hiçbir tereddütümüz olmadı. Almamız gereken tedbirleri zamanında aldık. Birazdan da yeni bir genelge yayınlayacağız. Bizim dünyadan farkımız şu; bazı ülkeler rakamlar veriyorlar, ne kadarı topluma ulaştırılıyor. Biz işin başından itibaren şeffaf bir sistem kurduk. Sağlık Bakanımızdan ilk günden beri açıklamalarda bulundu. Adımlarımızı atmaya devam ediyoruz."

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

"Bizim almayacağımız hiçbir tedbir yoktur. Almaktan çekinmeyiz. Valilerimizle değerlendirme yaptık. Bunu Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Son 4 5 gündür Türkiye'de hayat yüzde seksen durmuştu bundan 4-5 gün önce. Sokağa çıkma yasağı koyabiliriz. Güvenliğe, sağlığa, gıda tedariği yapanlara koymayacağız. Bunların dışında sosyal izolasyonu sağlamış durumdayız. Sokakları, meydanları gördünüz. İstanbul'da Ankara'da tamamen boş. Yüzde 60 70 Türkiye'deki toplu taşımadaki sayı azaldı. Şehirlerarası ulaşımda yüzde 94 oranında azaldı. 'Evde kal' çağrıları ile vatandaşları evde tutabiliyoruz. Parametreleri takip ediyor, izliyor, yönetmeye çalışıyoruz. Şu andaki (bugün ve dün) durumda yüzde 95 civarında hayat eve çekildi. Yarını ve diğer günü de izleyeceğiz."

"Ekonomi etkilenir diye bir kaygımız yok. Ekonomi muhakkak etkilenecektir. Her ülke etkileniyor. Bundan sonra Avrupa, Çin, ABD ekonomisi nasıl olacak bilmiyoruz. Bizim için 4 konuyu ayakta tutmak önemli. Sağlık sistemi, tedarik gıda, kamu düzeni ve sosyal izolasyonu sağlayacağız. Bunu sağlayacak bir süreci oluşturmaya çalışıyoruz. Oluşturamazsak tüm tedbirleri alırız."

SINIRDA BEKLEYEN MÜLTECİLER

"Yunanistan sınırındaki mültecilere ilişkin değerlendirme yaptık. Hastalığın oraya da sirayet etmesine ilişkin endişe ettik. 5 bin 900 kişiyi geri gönderme merkezimize aldık. Bu işler bitince yine gidebilirler. Hâlâ geçişler devam ediyor. Meriç'ten geçişler vardı bugün gördüm.

Toplu taşıma araçlarını kısıtlamak doğru değil. Yarı kapasite kuralımız var. Bunu uygulamak için sefer sayısında azalma olmamalı. Mali olarak biraz yüksek ancak bu telafi edilir."

GÖZALTINA ALINAN TIR ŞOFÖRÜ

"Gariban olup olmadığına, arkasında bir niyet olup olmadığına bakarım. Milletimizi tahrik edecek ve sürekli hem devletin yaptıklarını hem milletin evde gösterdiği sabıra, birlikteliğe sıkıntı düşürecek paylaşım yapmanın, ortalığı karıştırmanın bir anlamı yok. Herkes zorluk çekiyor herkes evde. Biz bir sosyal devletiz kimseyi açıkta bırakmayız."