İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam eden bütçe görüşmeleri sırasında 4 CHP'li belediyi hedef aldı. Soylu, "Mersin Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, İstanbul Ataşehir Belediyesi'nin, terör örgütlerine neler yaptıklarını haftaya basın toplantısıyla açıklayacağım" diye konuştu. Görüşmelerde söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın konuşması sırasında Soylu ve Şık arasında gerilim yaşandı. AKP ve MHP’li bazı vekiller Şık’ın üzerine yürüdü. Görüşmeye ara verildi.

Soylu, İBB dahil CHP'li 4 belediyenin ismini verdi: Haftaya açıklayacağım

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Mersin Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, İstanbul Ataşehir Belediyesi'nin, terör örgütlerine neler yaptıklarını haftaya basın toplantısıyla açıklayacağım" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi, 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ve Sayıştay raporları görüşüldü. Görüşmeler sırasında; CHP, HDP, TİP ve İYİ Partili vekiller Süleyman Soylu’ya eleştiriler yöneltti. Soylu ile muhalefet vekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.

Komisyonda milletvekillerinin bütçeye ilişkin görüş bildirildiği esnada söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un eleştirileri üzerine Soylu, geçen yıl yaptığı bütçe sunumunda bir değerlendirme ortaya koyduğunu söyleyerek, "Bu değerlendirmeden sonra devletin işleyişi içinde elbette PKK’nın yönettiği belediyelere nasıl terör örgütleri sızdırılmış ve orayı yönetmişlerse acaba diğer belediyelerde de böyle bir durum söz konusu mudur diye yaptığımız değerlendirmede bir sonuca ulaştık" dedi.

"BASIN TOPLANTISI İLE AÇIKLAYACAĞIM"

Ardından Soylu, "Terör Soruşturmaları (Belediyeler)" yazılı kırmızı bir defter alıp havaya kaldırarak şunları söyledi:

"Sonuç burada. Hiç kimseyi suçlamanın bir anlamı yok. Önümüzdeki hafta basın toplantısı ile açıkladığımda sizin söylediğinizin nasıl yalan olduğunu, belediyelerin nasıl terör örgütlerine peşkeş çekildiğini söylerim. Bütün belgeleri ile beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, Ataşehir Belediyesi olmak üzere bütün belediyelerle ilgili terör örgütlerine neler yapıldığını göstereceğim. Hem anlaşma yapacaksın HDP ve PKK ile hem terör örgütlerinin üyelerini oraya koyacaksın hem de diyeceksin ki: Bunun suçlusu İçişleri Bakanlığıdır. Yok öyle."

Daha sonra Özkoç, Soylu’ya, "Neden haftaya açıklıyorsun, burada açıkla" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Soylu, "Sana o keyfi bu akşam yaşatmayacağım, önümüzdeki hafta yaşatacağım" dedi.

ŞIK VE SOYLU ARASINDA GERİLİM

Şık, şöyle devam etti: "Her türlü suçu önlemiş, teröristleri ayakkabı numarasına kadar biliyormuş, uyuşturucuya geçit vermiyormuş, HDP’liler bölücü, CHP’liler FETÖ’cüymüş. Ancak mafyanın suçlarını ifşa etti Süleyman Soylu. Aralarındaki çelişkilere, husumete, çatışmalara rağmen onu bakan koltuğunda tutmaya mecbur kalan, kendisinden temiz olmayan Saray Rejimi de, yerli ve milli bir hükümetmiş.

Şık, "İçişleri Bakanı'nın işi ülkede bombalı katliam gerçekleşirken Suriye'de toplu konut açılışı yapmak mı? Sedat Peker'den para alan AKP'li siyasetçi için adli makamlara bilgi verdiniz mi? Yakalanan uyuşturucu miktarındaki artışın nedenlerinden biri Türkiye'nin uyuşturucu geçiş güzergahı olmasının yanında artık üretim merkezine dönüşmesiyle ilgili mi?" ifadelerini kullandı.

"SEN SATILIK BİR ADAMSIN"

İçişleri Bakanı Soylu, Şık'a, "Parayı basanın sahip olduğu bir adamsın. O kadar haysiyetsizsin. Paraya satılıksın. Senin kaç paralık değerin olduğunu herkes biliyor. Sen onun elemanısın. Beş paralık değerin var. 'Yanlış yaptığım' dediğin günler gelir. 'Ben PKK'dan milletvekili oldum, yanlış yaptım' dediğin günler gelir" karşılığını verdi.

Tartışma sırasında bazı AK Parti milletvekillerinin, Şık'ın üzerine yürümesi üzerine gerginlik yaşandı. Şık, "Bütün gücünüzü kalabalık olmaktan alın" diye tepki gösterdi. Soylu'ya seslenen Şık, "Sen hapislerde çürüyeceksin, son kez oturuyorsun, bunu herkes biliyor" dedi.

Gerginliği araya giren milletvekilleri yatıştırdı.

SOYLU: UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPAN ŞEREFSİZDİR, İSPAT ETMEYEN KILIÇDAROĞLU DA ŞEREFSİZDİR

Görüşmeler sırasında; muhalefet partileri vekilleri Soylu’ya gündeme ilişkin sorular yöneltti. Soylu ile muhalefet vekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.

Soylu, kara para aklama ve uyuşturucu ticareti üzerine gelen bir eleştiri üzerine, "Kara para aklayan da şerefsizdir, uyuşturucu ticareti yapan da şerefsizdir, ispat etmeyen Kılıçdaroğlu da şerefsizdir" dedi.

Soylu, şunları söyledi: "Bir ülkede uyuşturucu yakalanmasının, uyuşturucuyla mücadelenin, bir ülkede uyuşturucu girmemesi için mücadelenin başarısızlık olarak ortaya konduğu herhalde bizim Meclisimizdeki bu zabıtlar olacaktır. Türkiye'de afyonu ben üretmedim. Afyonu bu sıranın bağlı olduğu ABD üretti. Biz hiç Amerikancı olmadık. Türkiye öyle bir mücadele yaptı ki, eroinin rotasını Akdeniz rotasına çevirttirdi. Biz milletimizi uyuşturucudan korumak için elimizden gelen her şeyi ortaya koymak, bütün kurumları bu konuda sevk etmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Diyeceksiniz ki ‘Türkiye cari açığını kapatmak için uyuşturucu ticareti yapacak.' Bu salonda kimin aklına böyle bir şey geliyor. Kara para aklayan da şerefsizdir, uyuşturucu ticareti yapan da şerefsizdir, ispat etmeyen Kılıçdaroğlu da şerefsizdir. Kılıçdaroğlu şerefsizdir."

Fotoğraf: SözcüFotoğraf: Sözcü

CHP'lilerin sözünü geri alması talebi üzerine Soylu sözünün arkasında olduğunu söyledi. Bunun üzerine CHP'li vekiller kürsü önünde toplanarak Soylu'ya tepkilerini dile getirdi.

(ANKA-AA-İHA)