İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM'de yaptığı sunumda iki dönemde 151 belediye başkanının 'terör' sebebi ile görevden alındığını söyledi.

Soylu: İki dönemde 151 belediye başkanı görevden alındı

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2021 bütçe görüşmeleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sunumu ile başladı.

Soylu, “Son iki dönemde 151 belediye başkanı terör iltisakı sebebiyle görevden alınmış, bu kişilerden 73’ü ilk derece mahkemelerce toplam 694 yıl 998 ay 338 gün hapis cezası almış, diğerlerinin ise adli süreçleri devam etmektedir. Görevlendirme yapılan belediyelere bugüne kadar tam 9.2 milyar TL yatırım kaynağı ayırdık. Ayrıca 4.5 milyar TL de eski yönetimlerden kalan borç ödedik” dedi.

"İç güvenlik kolluk birimlerimizde 2016 sonundan bugüne personel sayımız yüzde 25,5 oranında artmıştır," diyen Soylu, "Sayısal artışın yanı sıra yeni alımlar, emekli olanlar ve yeni açılan kadrolarla, önemli bir yenilenme yaşadık. Çarşı ve mahalle bekçiliğinde 2017’de ilk alımları yaptık, şu ana kadar 29 bin 185 bekçimiz görev başında, kalan 695 arkadaşımızın da alım süreci devam ediyor," ifadelerini kullandı.

Soylu şunları söyledi:

* Devam eden adli ve idari soruşturmaları göz önünde bulundurularak son iki dönemde 151 belediye başkanı terör iltisakı sebebiyle görevden alınmış, bu kişilerden 73’ü ilk derece mahkemelerce toplam 694 yıl 998 ay 338 gün hapis cezası almış, diğerlerinin ise adli süreçleri devam etmektedir. Görevlendirme yapılan belediyelere bugüne kadar tam 9.2 milyar TL yatırım kaynağı ayırdık. Ayrıca 4.5 milyar TL de eski yönetimlerden kalan borç ödedik.

* FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar Bakanlığımızdan; 42 bin kişi ihraç edilmiş, 14 bin kişi görevden uzaklaştırılmış, 13 bin kişi görevlerine iade edilmiştir. Tüm Türkiye’deki FETÖ operasyonlarında 292 bin kişi gözaltına alınmış, 96 bin kişi de tutuklanmıştır. Halen cezaevlerindeki toplam hükümlü ve tutuklu 25 bin 655’tir. Mahrem yapılanma, büfe ankesör, örgüt evi, sınav soruşturmaları ve kurum yapılanmalarına yönelik olarak 67 bin operasyon gerçekleştirilmiş; ByLock’ta 92 bin tekil kullanıcının tespiti yapılmıştır. Büfe ankesör soruşturmasında etkin pişmanlıktan faydalanan kişi sayısı 7 bin 658, oranı ise yüzde 39’dur.

* Etkinlikleri önemli ölçüde azalmış olsa da dikkatle takip ettiğimiz bir terör yapılanması da aşırı sol terör örgütleridir. Bu örgütlere yönelik 2016 yılının tamamında 274 operasyon gerçekleştirilmişti. 2020 yılında, bu rakam, 320 olmuştur. Bu operasyonlar kapsamında 34 terörist etkisiz hale getirilirken, 657 şahıs gözaltına alınmıştır. Operasyonlar karşısında aşırı sol terör örgütleri ciddi kadro kayıpları, örgütsel daralma ve gerileme yaşamış, DHKP-C ve MLKP kırsaldan tamamen silinmiştir.