TBMM’de yaptığı her konuşmada gerilimi ve kavgayı tetikleyen, muhalefete hakaret etmekten geri durmayan, Erdoğan sonrasına hazırlanan Soylu’nun hamlelerinin arkasında "kabarık sicili" bulunuyor.

Soylu’nun hesabı

Bundan birkaç ay öncesine kadar Erdoğan’dan sonra partisinin ikinci ismi olarak öne çıkan Süleyman Soylu, artık sadece kavga ve suç örgütleri üyeleriyle çekilmiş fotoğraflarıyla gündeme geliyor. Aslında Soylu’nun kavgacı hali yeni bir durum değil. 1990’ların sonunda DYP İstanbul İl Başkanlığı döneminden başlayarak siyasette hep kavgalarıyla gündeme geldi. Bugün CHP ve Kılıçdaroğlu için ne söylemişse çok benzerini DYP’nin Genel Başkanı olduğu dönemde AKP ve Erdoğan için söylediği hafızalarda.

Soylu, TÜİK için "Tayyip’i Üzmeme İstatistik Kurumu" dediği günlerde bir televizyon programına çıkarak “AKP hükümeti Türkiye’nin en çok yolsuzluğa bulaşmış iktidarlarındandır" diye konuşuyordu. Ama en ünlüsü hiç kuşku yok ki "Eğer tertemiz bir adamsam, eğer dürüst bir adamsam Erdoğan’dan hesap sormazsam namerdim" diye bağırarak yaptığı konuşmaydı.


NELER VAR NELER

Süleyman Soylu’nun isminin geçtiği onlarca başlık bulmak mümkün. Soylu’nun fotoğraf albümü gerçekten çok ilginç:

•Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldırıda bulunan faillerden Murat Alp’in karakolda Soylu ile fotoğraf çekildi.

•Yaklaşık 2 milyar dolarlık vurgun yapıp, yurtdışına kaçan yerli kripto para borsası Thodex’in sahibi Fatih Faruk Özer’in Soylu fotoğrafı gazeteler süsledi.

•Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum döneminde belediye bütçesinden Bakan Soylu’ya kuyumcudan 600 bin liralık hediye aldığı belgelendi. Bu belgelere rağmen Soylu hediye aldığı yönündeki haberleri kabul etmedi.

•Aleyna Çakır, 3 Haziran 2020’de Ankara Keçiören’deki evinde ölü olarak bulundu. Soruşturma kapsamında daha önce Çakır’a şiddet uyguladığı anlara ait görüntüler bulunan Ümitcan Uygun’ın babası Durak Uygun’la çekilmiş fotoğrafları gündeme oturdu.

•İstanbul Okmeydanı’ndaki evlere giden 10-15 kişilik silahlı gruta yer alan yurttaşlara konutların boşaltılması için şiddet uygulayan Ö. Osman N. İle de fotoğrafları çıktı.

•Pudra şekeri ile gündeme gelen AKP’li Kürşat Ayvatoğlu’nun Soylu ile fotoğrafı olması sürpriz olmadı.

•Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın intiharında gözaltına alınan Hızır ve Osman Kaptan isimli şüpheliler bırakılması için baskı uygulandığı iddiasında ismi geçti.

•Kuzeni Mehmet Soylu’nun sahibi olduğu şirket Sağlık Bakanlığı ile ilgili yolsuzluk iddiası tazeliğini koruyor.

SBK ÇOK ÖNEMLİ

Hem ABD hem de Türkiye’de kara para aklama ve vergi kaçırama gibi suçlardan hakkında dava açılan ve halen Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’la ilişkisi ise en çok konuşulan konuların başında geliyor. Son olarak Soylu’nun Korkmaz’ın özel jetine binerken çıkan fotoğrafları, aralarındaki ilişkiyi bir kez daha gündeme getirdi.

SBK’ın sadece kara para ve vergi kaçırma değil aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığıyla da anılması olayı daha da ilginç kıldı. Soylu, “10 bin dolar rüşvet alan milletvekili var” demesine rağmen bugüne kadar hiçbir şekilde savcılığa gitmedi. Soylu’nun Veyis Ateş ve Özışık kardeşler gibi bazı davalarda arabuluculuk yaptıkları iddia edilen isimlerle ilişkisi de burada yazılabilir.

Yazının başında da söylediğimiz gibi Soylu partinin ikinci adamı durumuna kadar yükselmişti. Hatta Berat Albayrak’la girdiği mücadeleden galip çıktığını düşünenlerin sayısı da çok fazlaydı. Üstelik arkasında MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin tam desteği varken merdivenleri tırmanması zor olmadı. Ama son birkaç aydır yaşananlara bakılınca, ortaya saçılan bilgiler ışığında suç örgütü elebaşısı Peker’in ifadesiyle “başkan olma şansa kalmadı” denilebilir. Hatta o kadar ki Soylu’nun artık partiye zarar verdiğini düşünen AKP’lilerin sayısı hiç de az değil. Saray cenahında da durumun çok farklı olmadığı biliniyor. Ama hem Bahçeli’nin desteği hem de yaklaşan seçim Erdoğan’ın elini fazlasıyla bağlamış durumda.

SONRAKİ DÖNEME HAZIRLIK

Süleyman Soylu’nun ne AKP için de ne de (farklı düşünenler olsa bile) MHP içinde başkanlık şansı kalmadı. Bununla birlikte siyasetten çekilmeye de niyeti yok. AKP’den ve MHP’den kendine yakın isimlerle bir arada durarak siyasette bir geleceği olabileceğini düşünüyor. Hem Erdoğan hem de Bahçeli sonrasına hazırlanıyor. AKP içinde 4-5 vekil, bir iki belediye ve il örgütü ile MHP tabanından koparabileceği insanla var olmaya çalışacak. Bu dönem yaptığı her hamlenin arkasında bu var. Bugün devlet ve AKP ile kendine bir zırh elde etmişken gelecekte de bu durumunu bir parti ile devam ettirmek istiyor. O yüzden Soylu’nun tazyikine ve gürültüsüne hep birlikte bir dönem daha maruz kalacağımızı şimdiden söyleyebiliriz.