Bakan Soylu, öldürülen kadınlarla ilgili verilerin açıklanması istemiyle soru önergesi hazırlayan CHP’li Taşcıer’e yanıt vermedi. Soylu, aynı soruların CİMER üzerinden yöneltilmesi üzerine bu kez, “Soru önergesi ile sorun” cevabını verdi.

Soylu’nun sessizliği

Hüseyin ŞİMŞEK

İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararı veren iktidar, bunun neden olduğu yıkımın ortaya çıkmaması için bilgi edinme kanallarını kapatıyor. Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir milletvekilinin iki farklı yöntemle yönelttiği soruları yanıtsız bıraktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) resmi sosyal medya hesabından geçen yıl nisan ayında, İstanbul Sözleşmesi’ni de hedef alan bir paylaşım yapıldı. Kadın cinayeti istatistiklerine yer verilen paylaşımda, “Sözleşme feshedilmeden önceki 34 günde 34 kadın, fesihten sonraki 34 günde ise 25 kadın hayatını kaybetti” denildi. Tepkiler üzerine, EGM bu paylaşımı sildi.

Skandal sosyal medya paylaşımının ardından konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “Bundan sonra her ay düzenli olarak kadın cinayetleri verisinin açıklanmasına mı karar verilmiştir?” diye sordu. İçtüzüğe göre 15 gün içerisinde yanıtlanması gereken önergeyi Bakan Soylu, yanıtsız bıraktı.

ÖNERGEYLE SOR

CHP’li Taşcıer, Soylu’ya bu kez de bilgi edinme hakkı kapsamında CİMER üzerinden aynı soruları yöneltti. Soru önergesine yanıt vermeyen Soylu, CİMER üzerinden yöneltilen soruları ise bu kez, “Milletvekili, sorularını TBMM’ye önerge sunarak sormalı” dedi. CHP’li Taşcıer, yanıtsız kalan soruları hakkında BirGün’e konuştu, Soylu’nun tutumunun Meclis’in itibarını zedelediğini söyledi: “Hem soru önergeme bir yıldır cevap vermiyorlar hem de bilgi edinmeden sorunca ‘Önerge verin’ diyorlar. Alay eder gibi verilen bu cevaplar, milletin iradesine yapılan bir saygısızlıktır. İşte ucube başkanlık sistemi budur.”

Eskişehir’deki belediyelerin aşevlerinin kapatılması skandalının ardından hem soru önergesi hem de CİMER yoluyla bilgi talebinde bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de aynı yanıtı aldı.