Soylu’nun yardımcısı Muhterem İnce, üç ay içinde önce Sayıştay, oradan da AYM üyeliğine seçildi. İnce ile birlikte, AYM’ye seçilen ve atanan üye sayısı, bir siyasi partiyi kapatmak için oy vermesi gereken üye sayısı olan 10’a ulaştı.

Soylu’nun yardımcılığından AYM üyeliğine: HDP kapatma davası öncesi AYM’ye 10’uncu üye
Muhterem İnce. (Fotoğraf: Twitter/@muhteremince)

Hüseyin ŞİMŞEK

Haziran ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yardımcısı olan Muhterem İnce, ilk olarak Sayıştay’a sadece üç ay sonra da Meclis kararıyla 12 yıllığına Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçildi. Böylece HDP hakkındaki kritik kapatma davası öncesinde Erdoğan döneminde AYM’ye atanan 10’uncu isim, Soylu’nun yardımcısı İnce oldu. AYM’nin bir siyasi parti hakkında kapatma kararı vermesi için de 10 üye gerekiyor.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki akşam yapılan seçimle, Abdullah Gül döneminde AYM’ye seçilen ancak emekliliğe ayrılacak Hicabi Dursun yerine Muhterem İnce seçildi. İnce, üç tur sonunda seçimi kazanabildi. AYM’ye geçişin anahtarı konumundaki Sayıştay üyeliğine kısa süre önce seçilen ve aktif çalışma yürütemeyen İnce’nin AYM’deki en ciddi sınavı ise HDP kapatma davası olacak. Davada şu an ek savunma süreci yürütülüyor.

HÜLLE YOLUYLA ATAMA

İktidarın, AYM’nin zaten tartışmalı olan bağımsızlığına ve tarafsızlığına, İnce’yi seçtirmesinin ardından tamamen gölge düşürdüğünü kaydeden HDP, seçime tepkili. Genel Kurul’daki seçimi BirGün’e değerlendiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, “Son süreci hülle yoluyla yapılmış bir atama olarak tanımlıyoruz. Herhangi bir yargısal görevi üstlenmemiş, Sayıştay’da denetim görevi bile yürütmemiş bir kişinin AYM’ye atanması büyük bir hukuksuzluktur” dedi.

DAVAYI YÖNLENDİRME AMAÇLI

“İçişleri Bakan Yardımcısı’nın AYM üyeliğine getirilmesi, zaten tartışmalı bir dizi karara imza atmış Yüksek Mahkeme’nin tarafsızlığına daha ciddi zararlar verecektir” diyen Tiryaki, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu atamanın Türkiye’nin üçüncü siyasi partisi HDP hakkındaki kapatılma davasının yürütüldüğü süreçte yapılmış olması Cumhur İttifakı’nın davaya taraf olduğunun ve seyrini istediği biçimde yönlendirmeye çalıştığının göstergesidir. Oysa dünyada AYM gibi pek çok mahkeme var ve bu mahkemelerin tarafsızlığı ve bağımsızlığı, demokrasi çıtası açısından büyük öneme sahip. O ülkelerde bu tür atamalara yönelmezler. Gelişmiş demokrasilerden ayrımımızı bu şekilde görüyoruz.”

CHP’DEN DE TEPKİ

CHP de Soylu’nun yardımcısı İnce’nin AYM’ye üye olarak seçilmesine tepki gösterdi. TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, atamayı “utanç meselesi” olarak değerlendirdi. “Ne işi var Muhterem İnce’nin AYM’de” diye soran Başarır, şunları söyledi: “AKP, her zaman olduğu gibi liyakat yerine kendisine sadakat anlayışıyla hareket ediyor. Temel hak ve özgürlükleri kendi anlayışlarına göre şekillendirmek istemelerinin sonucunu burada görüyoruz. AKP, her kamusal alana sirayet etmek için bu yöntemlere başvuruyor. AKP'nin bir diğer adı hülle olmuş durumda. Gerçekten artık, bu eylemlerinizden bir hukukçu olarak, Anayasa Komisyonu Üyesi olarak utanç duyuyorum.”