İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yardımcısı olarak görev yaparken bir atama ile kısa sürede Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Muhterem İnce, AYM Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen törenle yemin etti. Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, "Yargıya yönelik güven ve inancın sarsılması bir demokratik hukuk devletinin başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir" dedi.

Soylu'nun yardımcısının yemin töreninde AYM Başkanı Arslan'dan manidar sözler
Zühtü Arslan - Muhterem İnce (sağda)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yardımcısı olarak görev yapan ve Sayıştay üyeliğine atanan, ardından ise Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçilen Muhterem İnce, düzenlenen törenle yemin etti.

AYM Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen törene, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bakanlar, AYM Başkanı Zühtü Arslan ve AYM üyeleri katıldı.

AYM Başkanı Arslan, yaptığı açıklamada, yargı yetkisinin Anayasa'nın 9'uncu maddesi gereği Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından kullanıldığını belirterek, "Mahkemelere ve hakimlere ait olan bu yargı yetkisi, başka herhangi bir kişiye veya organa devredilemez. AYM kararlarında da vurgulandığı üzere yargı bağımsızlığı, hakimlere tanınan bir ayrıcalık değildir. Anayasa ile sağlanan bu teminatın amacı, adaletin dolaylı dolaysız her türlü etki, yönlendirme ve baskıdan uzak şekilde dağıtılacağı yönündeki güven ve inancı yerleştirmektir" dedi.

aym-uyeligine-secilen-muhterem-ince-yemin-etti-1076470-1.

"Yargıya yönelik güven ve inancın sarsılması bir demokratik hukuk devletinin başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir" diyen Arslan, şöyle devam etti:

"Bu nedenle hukukun üstünlüğü anlayışı, yargının bağımsızlığına halel getirecek, tarafsızlığı konusunda toplumu şüpheye düşürecek her türlü tavır ve davranıştan kaçınmayı gerektirmektedir. Diğer yandan yargı bağımsızlığı, anayasal kimliği oluşturan ilkelerin başında gelen kuvvetler ayrılığının da bir gereğidir. Yargının ve yargıcın bağımsız olmadığı yerde kuvvetler ayrılığından, kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde de temel hak ve özgürlükleri koruyan bir anayasanın varlığından söz etmek oldukça zordur. Zira anayasaların temel işlevi, kamu gücünün tek elde toplanmasını önlemek ve hukukun üstünlüğünü sağlamak suretiyle temel hak ve özgürlükleri güvence altına almaktır."

aym-uyeligine-secilen-muhterem-ince-yemin-etti-1076471-1.

Arslan'ın konuşmasının ardından Muhterem İnce'nin özgeçmişi okundu. İnce, ardından kürsüye çıkarak yemin etti.

Daha sonra İnce'ye AYM Başkanı Arslan tarafından kisvesi giydirildi.