İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polislerin görüntülerinin alınmasını engellemek amacıyla yayımlanan genelgenin Anayasa’ya aykırı olmadığını öne sürdü. Anayasa’daki ‘özel hayatın gizliliği’ maddesini hatırlatan Soylu, bununla birlikte basının görüntü alabileceğini belirtti.

Soylu, polislerin görüntülerinin alınmasını engelleyen genelgeyi böyle savundu: Özel hayatın gizliliği

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk ekranlarındaki canlı yayına telefonla bağlanarak son günlerde tartışma konusu haline gelen Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soylu, polislerin görüntülerinin alınasını engellemek amacıyla yayımlanan Emniyet genelgesinin Anayasa’ya aykırı olmadığını ileri sürdü.

Basın çalışanlarının görüntü alabileceğini ancak yurttaşların alamayacağını belirten ve ‘özel hayatın gizliliği’ konusuna değinen Soylu, şunları söyledi:

‘ANAYASA HUKUKÇULARI ÇIKSINLAR, KONUŞSUNLAR’

“Kişisel Verileri Koruma Kurulu var. Bu kuruldan görüş almadan, bu konularda hiçbir adım atmayız. Burada iki ayağı var meselenin. Birincisi kişisel verileri koruma, ikincisi de Anayasa’nın 20’nci maddesinde özel hayatın gizliliği. Bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia eden Anaysa hukukçuları, çıksınlar konuşsunlar. Kesinlikle öyle bir şey söz konusu değil. Emniyet genelgesi Anayasa'ya aykırı değil. Peki bu basın özgürlüğünü engeller mi? Engellemez. Orada basın özgürlüğüyle ilgili herhangi bir durum da söz konusu değildir. Basın çekebilme hakkına sahiptir ve çeker. Vatandaşın polisi çekmesi Anayasa’ya aykırıdır. Kişinin rızası olmadan, bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşın da telefonla kaydını alamazsınız.”