İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2024 yılında yürürlüğe girecek olan ve polislerin şark hizmeti yerinin 4 bölge olarak uygulanması kararının kaldırıldığını açıkladı. Soylu, "Yeni yaptığımız çalışmada özellikle 4 bölgeyi kaldırıyoruz, tekrar 2 bölgeye düşürüyoruz. Aynı zamanda batı ve doğu illeri de kendi arasında tekrar gruplara ayrılmayacak. Yani aynı 2 grup olarak devam edecek" dedi.

Soylu, şark uygulamasının yürürlüğe girmeden kaldırıldığını duyurdu
Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha önce 4 bölge olarak belirlenen şark hizmeti yerinin tekrar 2 bölgeye düşürüldüğünü söyleyerek "2024 yılında yürürlüğe girecek 4 grup uygulaması kalkacak. Bu kapsamda şark görevini bitiren personelimizin batı illerinde görev süresini tamamlaması halinde, zorunlu yer değişikliğine tabi tutulması durumu da kaldırılacak" dedi.

Soylu, Polis Müzesi Şehit Demet Sezen Konferans Salonu'nda düzenlenen "81 İl Emniyet Müdürlüğü Personel İstişare Toplantısı"nda konuştu.

"TERÖRİSTLER, BOMBA EĞİTİMLERİNİ YOUTUBE ÜZERİNDEN ALIYORLAR"

Burada yaptığı konuşmada, iç güvenlik birimlerinin yükünün arttığını söyleyen Soylu, bomba yapımının YouTube’dan öğrenildiğini iddia etti. Soylu, "Haliyle bu durum, tüm iç güvenlik birimlerimizin yükünü artırıyor. Bugün polisimiz de jandarmamız da sahil güvenliğimiz de 20 yıl öncesinden çok daha yüksek bir tehdit ortamıyla karşı karşıyadır. Suçun hem miktarı hem de çeşidi artmaktadır. Eskiden siber suç diye bir şey yoktu ama bugün var. Teröristler, bomba eğitimlerini YouTube üzerinden alıyorlar. En son İstiklal Caddesi'ndeki patlama da bunun en bariz örneklerinden biridir" ifadelerini kullandı.

POLİSLERE YÖNELİK YENİ DÜZENLEMELER

Soylu, 2024 yılında uygulanmaya başlanacak olan şark hizmeti yerinin 4 bölge olarak belirlenme kararının da kaldırıldığını bildirdi. 4 bölge uygulamasının yeniden 2 bölge şeklinde uygulanacağını aktaran Soylu, "Batı ve doğu illeri de kendi arasında tekrar gruplara ayrılmayacak. Yani aynı 2 grup olarak devam edecek. 2024 yılında yürürlüğe girecek 4 grup uygulaması kalkacak" dedi

Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlarımız, bunun, kendilerinin gelecek planlamalarında öngöremedikleri bir sürece evrilebileceğini düşündüler. Biz de o düzenlemeyle ilgili yeni bir çalışma yaptık. Yeni yaptığımız çalışmada da özellikle 4 bölgeyi kaldırıyoruz, tekrar 2 bölgeye düşürüyoruz. Aynı zamanda batı ve doğu illeri de kendi arasında tekrar gruplara ayrılmayacak. Yani aynı 2 grup olarak devam edecek. 2024 yılında yürürlüğe girecek 4 grup uygulaması kalkacak. Bu kapsamda şark görevini bitiren personelimizin batı illerinde görev süresini tamamlaması halinde, zorunlu yer değişikliğine tabi tutulması durumu da kaldırılacak. Yine ikinci bölge görevinden muafiyet ve nüfusa kayıtlı olduğu yere atama hakkından yararlanan şehit ve gazi yakınlarımızın kapsamı daha da genişletilecek. Buna muharip gaziler ve sivil terör mağdurları da eklenecek.

"YAŞ HADDİNDEN EMEKLİLİĞİNE 3 YIL KALANLARIN TAYİN OLMA HAKKI 5 YILA ÇIKARILACAK"

Mevcut yönetmelikte yaş haddinden emekliliğine 3 yıl kalan personelimizin sağlanan hakları, yani istediği vilayete, istediği şekilde tayin olma hakkı 5 yıla çıkarılacak. Yani son 5 yılda bu yapılacak ve istediği yere tayin olma hakkından yararlanacak.

Özellikle ipka meselesinde, çocuğunun üniversitede öğrenim görmesi durumunda ipka otomatik olarak yapılacak. 2 çocuk diye söylüyoruz ama belki 1 çocuk olarak da tekrar revize edilme imkanına sahip."

(AA)