İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Sedat Peker'in açıklamaları ve suç örgütlerine ilişkin konuşan Soylu, yaşananların 'uluslararası bir operasyon' olduğunu söyledi. Bekçi şiddeti eleştirilerine yanıt veren Soylu, eleştiri nedeninin 'ideolojik' olduğunu savundu.

Soylu, Sedat Peker'in açıklamalarına böyle yanıt verdi: Uluslararası bir operasyon

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber'de, Aysun Torun'un moderatörlüğünde Yahya Bostan ve Melik Yiğitel'in sorularını yanıtladı. Suç örgütleri ve uyuşturucu operasyonlarına ilişkin konuşan Süleyman Soylu, "Bataklık operasyonu"ndan bahsetti ve operasyonda Çetin Gören ile birlikte Sedat Peker'in de olduğunu söyledi. Ekrana Sedat Peker ve Çetin Gören'in fotoğrafını yansıtan Soylu, "Çetin Gören'in nasıl bir baron olduğunu anlatırsam yer yerinden oynar. Bunu biz yakaladık" dedi. "Sedat Peker'i kim koruyor" sorusuna da yanıt veren Soylu, "Uluslararası bir operasyon var, operasyonun nasıl yönetildiğini ifade ettim. Bu bir operasyondur" ifadeleriyle yanıt verdi.

ARABULUCULUK İDDİALARI

Hadi Özışık'ın Peker ve kendisi arasında 'arabuluculuk' yaptığı iddialarına yanıt veren Soylu, "Aracılıktan haberimin olması idam edilmem anlamına gelir. Böyle bir şey olabilir mi? Keklemişler, ben ne yapayım. Kim keklediyse hesabını ondan sorsun" dedi.

Kendi bakanlığı döneminde Sedat Peker'e polis koruması verildiği haberleri sorulan Soylu, “Benden 1,5 yıl önce verildi. Benim dönemimde de alındı” yanıtını verdi.

Kendisine yönelik istifa çağrılarına da yanıt veren Soylu, "İşimi yapamadığımı düşündüğüm an bir dakika koltukta kalan namussuzdur" diye konuştu.

soylu-peker-ve-goren-in-fotografini-gosterdi-anlatirsam-yer-yerinden-oynar-877748-1.

PEKER'İN EVİNİN ARANDIĞI ANLARIN GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

Soylu, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in evinin aranmasına ilişkin görüntüleri de paylaştı. Peker hakkında "Karısının iç çamaşırına sığınan aciz, edepsiz. Burada ne var? Onlarca kadın polis var. Burada bir kurgu var" ifadelerini kullandı.

soylu-sedat-peker-in-aciklamalarina-boyle-yanit-verdi-uluslararasi-bir-operasyon-877758-1.

'KILIÇDAROĞLU ARA SIRA BANA ADAM GÖNDERİRDİ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen yıl yakalanan ve Türkiye'ye getireceği belirtilen kokainle ilgili açıklamasına değinen Soylu, şunları söyledi:

“Biz iftiraya uğramış bir milletiz. Türkiye tarihinin en büyük uyuşturucuyla mücadelesini yaptım. Bu mücadelede Avrupa her raporunda Türkiye'yi tebrik etti. Kılıçdaroğlu ara sıra bana adam gönderirdi, keşke bu konu için de gönderseydi. Bataklık operasyonunun içinde FETÖ var ve buna ulaştık. 2 uyuşturucu baronunu yakaladık. Kolombiya'da geçen sene kokain yakalandı. Dedim ki hemen irtibat kurun, mümkünse Kolombiya'ya gidin. Sonuç şu, bize yazılı bir belge vermediler. Söyledikleri şu bu operasyonu gerçekleştiren Balkan grubu. Kılıçdaroğlu, o tarihte Balkanlar'da kimin olduğuna bakarsa... Türkiye uyuşturucuyla tarihin en büyük mücadelesini ortaya koymaktadır.”

CUMHURİYET GAZETESİNİ HEDEF GÖSTERDİ

Süleyman Soylu, Cumhuriyet'in manşetlerini paylaştı. Berkin Elvan, Osman Kavala ve Avrupa bildiri haberleri üzerinden hedef gösterdi.

Soylu, Özgür Özel'in, "Süleyman Soylu'ya çok yakın bir gazeteci Sedat Peker'le bir temas kurdu mu? Görüşme yaptı mı? Yeni videolar yayınlama, bakanımız seninle ilgili bir şeyler söyleyecek, bunları kafaya takma dedi mi? Sedat Peker çektiği bir videoyu o gazeteciye yolladı mı? Aman bu videoyu yayınlama dedi mi, demedi mi" sorularını sorduğu videonun izletilmesi üzerine her şeyin kurgulandığını savundu. Cumhuriyet gazetesini manşetlerini paylaşarak hedef gösterdi.

Soylu, canlı yayında "Her şeyi kurgulamışlar ve her şeyi ortaya koymuşlar. Şu Cumhuriyet gazeteciyle ilgili, şu bir kısmı, milletimize gösteriyorum. Şurada terör manşetleri yazıyor. Şimdi uyuşturucuyla ilgili mesele daha sonra..." şeklindeki sözlerini sürdürürken, Twitter hesabı üzerinden de Cumhuriyet gazetesini hedef alan bir video paylaşıldı.

'BEKÇİLERE BAKIŞ AÇISI İDEOLOJİK'

Burada yaptığı açıklamalarda gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Soylu, bekçi şiddetine yönelik eleştiriler de yanıt verdi. Soylu, “İdeolojik bir bakış açısı var” diye konuştu. Soylu, şöyle devam etti:

"Biz bekçileri polis akademilerinde yetiştiriyoruz. Hakikaten 3 aylık eğitim 2 ay da saha eğitimi var. Toplam 5 ay eğitim. Geçmişteki bekçiler hariç olmak üzere. Uyuşturucudan her türlü asayişe kadar. Bekçi uyarmış, bekçiyi aralarına alıp dövmüşler. Bekçi de havaya ateş açmış. Ne yapsınlar, bıraksınlar mı?"

‘SALGINLA MÜCADELEDE İYİ SINAV VERDİK’

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını da değerlendiren Soylu, "Türkiye bu dönemde salgında iyi bir sınav verdi. Dünya'nın bir çok yerinde insanlar zorluklar çektiler, insanlar hastane önlerinde beklediler, ücret sorunu yaşadılar, Avrupa ciddi kapanmalar ile karşı karşıya kaldı" ifadelerini kullandı.

Tepki çeken pandemi kararlarına ilişkin yorumu da sorulan Soylu, "Hep beraber önemli süreç yaşandı. Eksik olan olmaz mı? Ben bu dönemin en çok dayak yiyen adamlarından biriyim" diye konuştu.

"Avrupa'daki bir çok sorunları gördük, yürüyüşler, protestolar... Türkiye'de bir defa bile böyle bir şey olmadı. Birileri bundan rahatsız elbette" diyen Soylu, "Burada bir problememiz olmadı. Sağlık sistemimiz S.O.S vermedi ve Türkiye'ye, Sayın Cumhurbaşkanı'na güvenleri var" dedi.

Soylu, şunları söyledi:

“Pandemi karşı karşıya kaldığımız bu salgın süreci hiçbirimizin bilmediği bir süreç. Daha önce eleştirildiği şehir hastaneleri sosyal güvenlik kapsayıcılığı olsun bu sürecin belki de bizim açımızdan avantajları. Dünyayı hepimiz gördük. Hastanelerin morglarında insanlar cenazelerini alamadılar. Hastanelere kabul edilmediler. Milletimizin metaneti sabrı cumhurbaşkanımıza yönelik inancı çok yüksek. Baştan beri güvenlik güçlerimiz sağlık çalışanlarımız büyük bir çaba sarf etti. Sağlık sistemimiz hiç SOS vermedi. Çabuk unutuyoruz Avrupa'dan vatandaşlarımız Türkiye'ye geldiler.

5 bine düşse de tedbirli olmamız lazım. Kalabalıklardan uzak duralım. Eleştiriliyoruz. Kudüs meselesinde bir şey söyleseniz. Milletin de kendisini boşaltması gerekir.”

Aşılama programı ile ilgili konuşan Soylu, "Aşılamada ivmeyi yakaladığımız zaman çok daha rahat hareket edebileceğiz" dedi. 1 Haziran'dan sonra kafe ve restoranların durumuna değinen Soylu, "Niyetimiz mümkün olduğunca kısıtlamaları ortadan kaldıracak adımlar atmakdır" dedi.

'TOPLU TAŞIMA İŞİNİ BECEREMEDİK'

Toplu taşımalardaki yoğunluğuna değinen Soylu, "Otobüslerdeki yoğunluk meselesini beceremedik" şeklinde konuştu.

Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bizim milletimiz iftiraya uğramış bir millettir. Bu benim değil bir büyüğümüzün lafıdır. Bizim medeniyetimiz de iftiraya uğramıştır. İçeride bunların şakşakçıları, işbirlikçileri, bayileri hepsi var. Birtakım rakamlar vereceğim. Bu iddiaların nereden kaynaklandığını anlatacağım. Bağlantılarını, nereden kaynaklandığını, kimin yürüttüğünü görecekler. Söylediklerinin hepsi yalan. Türkiye tarihinin uyuşturucu ile ilgili en büyük mücadelesini yapıyor. Bu mücadelesinde Avrupa, Türkiye'yi her raporunda tebrik eder. Biz uyuşturucuda hem hedef hem transit ülkeyiz. Üç eroin rotası, birisi kuzey, birisi Balkan, biri de aşağıdan Afrika üzerinden Akdeniz'den güney rotası. Biz bu üç rotadan birisinde olmamıza rağmen Avrupa'nın yüzde 60 bazen 75 eroinini biz yakalarız.

Bir doğal uyuşturucu bir de kimyevi sentetik uyuşturucu var, o da Batı'dan gider. Biz o rotanın da içerisindeyiz. Hem kendimiz hedef hem de transitiz. Dönem dönem bu iddialar yapılır. Sayın Kılıçdaroğlu bana ara sıra adam gönderir, sonra el altından başka işler yaptırmaya çalışır. Keşke bununla ilgili gönderseydi de doğrusunu anlatma fırsatına sahip olsaydık. Biz geçen yıl 2019'da 20 tondur. Biz neredeyiz AB'nin tamamı nerede? Bugün 1.9-2, şu anda yakaladığımız kokain 1.961. Bonzai, extazy, captagona kadar. Şu anda cezaevlerinde 93 bin kişi uyuşturucudan tutukludur."

BATAKLIK OPERASYONU

"Dünya tarihinde uyuşturucuda mücadele eden bir numara ülke Türkiye'dir. Toplam 1.255 kilo banzai yakalandı. Bu mücadeleden çocuklarımızın hakkını kimseye yedirmeyiz. Daha dün deniz aşırı operasyon yaptık. Riskli bir operasyondu. Esrar, kokain, eroinde sürekli operasyon yapılıyor. Böyle bir tablo dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Biz bir yanlış iş yaptık. Cumhuriyet tarihinin ilk uyuşturucudan gelir operasyonu. 2 milyarlık mal varlığı para, 17 şirkete kayyum. Bunu onla çarpın. Turbun büyüğü heybede. Bataklık operasyonunda ne oldu? Kim var? İki baron yakalandı. Kemal Bey 'Baronlar nerede' diyor ya. Bataklık operasyonunda dünyanın en büyük baronlardan bir tanesi yakalandı. Bunu Türkiye ilk kez duyuyor, bataklık operasyonu içerisinde FETÖ var ve buna ulaştık.

Bataklık operasyonu içerisinde biraz önce resmi çıkanlar da var. Şimdi Kılıçdaroğlu diyor ki, 'Kolombiya'dan şu kirli bilgi rotasını getirir misiniz' diyor. Bunun nasıl büyük bir baron olduğunu anlatırsam herkesin aklı şaşar. 'Kolombiya'dan Türkiye'ye gelen' dedi Kılıçdaroğlu? Bunu kim söylemiş FETÖ firarisi söylemiş. FETÖ firarisi Sait Safa..."

THODEX SORUŞTURMASI

(Faruk Fatih Özer) “Bizim düşüncemiz Arnavutluk’tadır. Bütün temaslarımız sürüyor. Yan ülkelerde arkadaşlarımız var, herhangi bir ülkeye geçtiği bilgisi yok nerede olduğunu biliyoruz, alacağız.”