Soylu: Ülkesine dönen Suriyelilerin sayısı 291 bin 790

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra ülkesine dönen Suriyelilerin sayısı 291 bin 790'dır" dedi.

Soylu, Düzensiz Göçle Mücadele 2. Koordinasyon Toplantısında, batı sınırlarındaki illerde gerçekleştirilen göç faaliyetlerindeki koordinasyonu artırmak amacıyla toplantının gerçekleştirildiğini söyledi.

Soylu, "Dünden bugüne değişen bir şey var ki o da şudur, eskiden Anadolu göçün hedef yeriydi, şimdi ise hem hedef hem de geçiş yeri. Yani bir kısım insanlar Orta Doğu’dan kalkıp Türkiye’ye geliyorlar ve burası onlar için yeterli oluyor, kalmak istiyorlar. Belki de ilk fırsatta geri dönebilmek için daha batıya gitmek istemiyorlar. Mesela Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra ülkesine dönen Suriyelilerin sayısı 291 bin 790'dır" ifadelerini kullandı.

Soylu, bu yıl 251 bin 794 göçmenin yakalandığının altını çizerek, "Geçen yılın ilk 11 ayına göre yüzde 56 artış var. Ancak karada emniyet ve jandarmamızın, denizlerimizde de Sahil Güvenlik Komutanlığımızın yoğun çabaları sonucu bu artışı batıya olduğu gibi yansıtmıyoruz. Özellikle Sahil Güvenlik Komutanlığımız, kapasitesinin neredeyse 4’te 3’ünü düzensiz göçle mücadelede kullanmaktadır. Şu anda Türkiye’de 3.6 milyon uluslararası koruma statüsünde olmak üzere yaklaşık 4,5 milyon yabancı var, Afganistan ve Pakistan üzerinden de ciddi bir düzensiz göç baskısı altında bulunuyoruz" diye konuştu.