İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 5 Haziran’da Afyon’da yaptığı bir konuşmada, Türkiye ekonomisinin temmuzda atağa kalkacağını iddia etmişti. Türkiye ise Temmuz’a zam yağmuru ile girdi.

Soylu’ya göre temmuzda Türkiye ekonomisi ‘atağa kalkacak’tı; zam yağdı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Temmuzda Türkiye ekonomisi öyle bir atağa kalkacak, öyle bir sıçrayacak ve büyüyecek ki" açıklaması, dün gelen zamlarla birlikte yeniden hatırlandı.

Soylu, 5 Haziran 2021’de Afyon’da yaptığı konuşmada, “Görecekseniz, temmuz ayından itibaren ülkemin ekonomisi öyle bir atağa kalkacak, öyle bir sıçrayacak ve büyüyecek ki etrafımızdaki Almanya'sı, Fransa'sı, İngiltere'si, İtalya'sı ve hele o her şeye burnunu sokan ABD'si de çatlayacak, patlayacak” demişti.

Soylu’nun işaret ettiği Temmuz ayına zam yağmuru ile girildi. Dün art arda üç zam kararı birden geldi.

Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde de yüzde 20 artışa gidildi. BOTAŞ'ın yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı Ocak ayından bu yana yedinci defa artmış oldu.

Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı. Son zamla birlikte elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zamlanmış oldu.

LPG'ye ise bugünden itibaren 60 kuruş zam gelecek. Yeni zammın yüzde 26'sı ÖTV'den düşecek.

Bugün ise Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile üniversite harçlarına zam geldi. 2021-2022 öğretim yılında üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan ya da normal eğitim süresi içerisinde olan öğrenciler, 2012'den beri harçlardan muaf tutuluyor. Ancak uzaktan ve ikinci öğretimle eğitimlerine devam eden öğrenciler harç ödemeyi sürdürüyor.

FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ, TASARRUF TEDBİRLERİ

Zam kararları gelmeden gün başlarken ise, Resmi Gazete’de iki dikkat çeken karar yaymlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Fiyat İstikrarı Komitesi kurulmuştu. Kararnamede, Fiyat İsikrarı Komitesinin kuruluş amacının “fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak” olduğu belirtilmişti.

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

EMİNE ERDOĞAN’IN TASARRUFU

Yine bu kararların hemen öncesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kurumlarla işbirliği içinde gıda israfının engellenmesi gerektiğini söyleyerek, "Gelin, hep birlikte basit önlemler alalım. Mesela, alışverişe çıkmadan önce, alınacaklar listesi hazırlayalım. Porsiyonlarımızı küçültelim" demişti.

ENFLASYON ARTACAK

Son elektrik ve doğalgaz zamlarının enflasyonu 0,6 puan artırması bekleniyor. Dolaylı etkilerle artışın 1 puanın üzerine çıkabileceği belirtiliyor.

TL'deki değer kaybının kademeli etkileri de düşünüldüğünde enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek seviyelerini koruması, hatta mevcut yüzde 16 seviyelerinden yukarı çıkması bekleniyor.