Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “yararlarını” anlatan Süleyman Soylu, "10 yıl sonra bambaşka bir Türkiye görülecek, bugünden hayal etmediğimiz kadar" dedi.

Soylu yine hayaller aleminde: 10 yıl sonra bambaşka Türkiye görülecek

BirGün/ANKARA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İçişleri Bakanlığı’nın 10 milyar 665 milyon TL’lik 2021 yılı bütçesi onaylandı. Bakan Süleyman Soylu, muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine verdiği yanıtta, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “yararlarını” anlattı.

HDP’ye, “Uluslararası kurallar açık” dedi ve son dönemde Avrupa ülkelerinde görevden alınan milletvekillerini örnek gösterdi: “10 yıl sonra bambaşka bir Türkiye görülecek, bugünden hayal etmediğimiz kadar. Ben bu istikameti görüyorum ve bunu, Allah’a sığınırım bir güzelleme yapmaktan, sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın devrimci ruhuna borçluyuz.”

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine parlamenter sistem yürürlükte olsaydı çarığımızı ters giydirirlerdi” diyen Soylu, HDP’li milletvekillerinin “kayyum, siyasilere polis operasyonları ve güvenlikçi politika” eleştirilerine ise “parti kapatma” yanıtını verdi: “Venedik Kriterleri açık. ‘Bunu yapamazsınız, kapatırım’ diyor. AİHM, Batasuna, ETA meselesinde vurdu geçti, dört madde koydu ve bu dört maddenin tamamını da AİHM onayladı. Eleştirmemeyi, reddetmemeyi onayladı, ‘Siz reddetmezseniz zımnen kabul ediyorsunuz demektir’ dedi.”

Komisyonda HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, helikopterde ve kışlada darp edilen yurttaşları gündeme getirildi. Van’da askerlerce gözaltına alındıktan sonra ağır yaralı halde bulunan Osman Şiban ve yaşamını yitiren Servet Turgut’a değinen Soylu, soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Soylu, işkence iddialarına ise “Komutanları şehit edilmişti” şeklinde karşılık verdi.

Soylu, “Hem idari soruşturmamız hem de adli soruşturmamız, hem savcılık hem Mülkiye Teftiş, burada ne varsa biz bunun sonucunu ortaya koyarız ama bilesiniz ki yani komutanları bir terörist tarafından şehit edilmiş. Milis oldukları ve bunlara yardım ve yataklık yaptıkları apaçık ortadaki bir meseleyi böyle ortaya koyuyorum. Bakın, hüküm de vermiyorum. Olayın sonrası için bir hüküm vermedim” dedi.

Bugüne kadar açıklama yapmama nedeninin sorulması üzerine Soylu, hastalığını gerekçe gösterdi.