Söz sahibi eski vali değil, halktır

Dilan ŞAHİNBAŞ

Artvin Şavşat’ta Karagöl tarafından beslenen Hanlı ve Ortuval Deresi üzerinde yapılmak istenen HES projesi kapsamında ağaç kıyımına tepki gösteren bölge halkı basın açıklaması düzenledi. Şavşat Dernekleri Federasyonunun çağırısıyla yapılan basın açıklamasına Hanlı Köyü Derneği üyeleri, köy muhtarları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Şavşat’ın eski kaymakamı ve Artvin’in eski valisi Selahattin Akyurt tarafından yapılan Hanlı HES projesinin hukuki süreci tamamlanmadan bölgede ağaç kıyımı yaptı. Akyurt’un şirketi tarafından kesilen ağaçların yanında bir araya gelen bölge halkı eylem yaptı.

Şavşat Dernekleri Federasyonu adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Yazıcı, “Gelecekte keşke dememek için hukuk tanımaz firmaya dur demek için, doğamıza ve çevremize sahip çıkmak için buradayız. Karagöl’e gelen su 28 köyün içme ve sulama suyu olarak kullanıldığı, köylere ulaşması güzergahında doğada yaşayan bütün canlıların ve ekolojik yaşamın vazgeçilmezidir. Karagöl suyunun üzerinde kurulan ve kurulacak olan her ticari yapı bu bölgede yaşayan köylüleri ve tüm canlıları olumsuz yönde doğrudan etkileyecektir” dedi.

Federasyon başkanı Halis Yıldırım ise “Şavşat halkı yasal ve anayasal haklarını kullanmıştır. Kendileri için vazgeçilmez olan doğasını, toprağını ve suyunu savunuyor ve savunmaya devam edecek” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından bölge halkı tek tek söz aldı.

Bölge halkından Metin Şahin, “HES şirketleri uzun zamandır Türkiye’nin diğer yörelerinde olduğu gibi burada da HES yapmak istedi. Bilgilendirme toplantısı sadece Hanlı köyünde yapıldı. Halbuki bu dereden faydalanan 28 köy var 27 köyün varlığı göz ardı edildi. Yapılan ÇED süreci masa başında kes yapıştır ile yapılmış köylülerin sulama kanalları yok sayılmış 27 köy mağdur edilmiştir. Olur da buralarda HES yapılıp sularımız giderse topraklarımızı da alsınlar güçleri yetiyorsa bizi buradan sürsünler” ifadelerini kullandı.

soz-sahibi-eski-vali-degil-halktir-769175-1.

Şavşat’ın Citta Slow ünvanına dikkat çenen Tahsin Yazıcı ise, “Burası havasıyla suyuyla doğasıyla insanıyla başlı başına bir değer. Şavşat’a Citta Slow (sakin şehir) ünvanının verilmesinin nedeni de bu doğadır. Biz eğer bugün suyumuzu verirsek yarın bizden yaylamızı alacaklar. Bu yüzden şimdiden bu yanlışa dur dememiz gerekiyor” diye konuştu.