Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerin maaşlarının asgari ücret seviyesine getirildiğinin açıklanmasının üzerinden 1.5 ay geçti. İntörn hekimler, henüz böyle bir maaş almadıklarını belirterek “Verilen sözler yine tutulmadı” dedi.

Söz verildi ama adım atılmadı

Sibel BAHÇETEPE

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın intörn hekimlere asgari ücret tutarında maaş ödemesi yapılacağını açıklamasının ardından 1.5 aya yakın süre geçmesine karşın tek kuruş ödeme yapılmadığı ortaya çıktı. Çalışma saatleri ve koşulları, fazla nöbet, maaş adaletsizliği gibi pek çok konuda sorunu olan intörn hekimler "Asgari ücret ödemesinde şunun farkındayız ki bu yarayı iyileştirmez sadece, yara bandı olur. Verilecek olan asgari ücret insani bir yaşamı karşılamayacaktır. Verecekleri asgari ücret artan kira fiyatlarını karşılar mı?" diye sordular.

18 Temmuz’da devlete bağlı üniversitelerdeki tıp ve diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacağını açıklamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçen günlerde yaptığı açıklamada "Asgari ücret düzeyinde ödeme, Meclis'ten çıkacak yasayla uygulamaya konacak" demişti. BirGün'e konuşan intörn hekim Sultan Aydemir, Eyüp'te staja başladığını anlatarak "7 kişi olarak staja oldukça heyecanlı ve istekli başladığımız halde özellikle Toplum Sağlığı Merkezi stajını tamamladıktan sonra oldukça yıpranmış ve hayal kırıklığına uğramış olduk" dedi.

DURUM İÇLER ACISI

Staj yaptığı sırada kendilerinden sorumlu kişiler tarafından fikirlerinin dikkate alınmadığını ve bunun motivasyonlarını düşürdüğünü dile getiren Aydemir "Fiziki koşullar yeterli olsa da boş vakitlerimizi ders çalışarak değerlendiremediğimiz, sadece sabah 8.00 akşam 5.00 mesai dayatmasıyla gittiğimiz bir staj dilimi geçirdik. Uzun uğraşlardan sonra halledebildiğimiz tek sorun belediye binasında verilen öğlen yemeği (10TL’lik stajyer yemeği) oldu. Durum içler acısı!" diye konuştu. Yanında staj yaptığı hekimin TUS’a çalışmayı bıraktığını, yurtdışına gitme hazırlığı yaptığını kaydeden Aydemir, intörnlerin yıllarca asgari ücretin üçte biri maaş aldığını anımsattı. Aydemir "Hastanenin tüm ayak işlerini yapan, görev tanımı olmayan, bir sorun olduğunda hiyerarşinin en alt kademesindeki sorumlu olarak herkesin kaprisini çeken intörn neden bu kadar düşük maaş alsın?" diye sordu. Bunca sorun arasında kendisini ve birçok yurtta kalan öğrenciyi etkileyen yurt sorununa da değinen Aydemir, özetle şunları söyledi: "Şu aralar ev fiyatlarını arttırmak isteyen ev sahipleri yüzünden birçok arkadaşım yurda geçmek zorunda kaldı, tabi geçebilirlerse. Eskiden ‘son sınıfta rahat ederim’ düşüncesiyle yurttan evlere öğrenciler geçerdi, şimdi tersi oluyor. Tabi yurt bulabilirlerse...Haklarımızı elde edeceğimiz, sömürü düzenini yıkacağımız günler için kalıp mücadele etmeyi seçiyorum."

Sultan Aydemir, İntörn hekim Sultan Aydemir, İntörn hekim Sultan Aydemir, İntörn hekim

YARAYI İYİLEŞTİRMEZ

İntörn hekim İkram Budakcı ise asgari ücret seviyesinde maaş bağlanacağı açıklamasına ilişkin "Şunun farkındayız ki bu açıklama yarayı iyileştirmez sadece yara bandı olur. Bu artışı yapmalarının altındaki sebepleri de biliyoruz ki; bunlardan ilki seçim hazırlıkları, ikinci olarak meslektaşlarımızın özlük hakları temelli yürüttükleri onurlu mücadelenin bir sonucudur. Şu anda intörn hekimler olarak meclisin bir an önce açılıp, bu açıklamayı onaylamasını bekliyoruz. Ve şunu da çok iyi biliyoruz. Verilecek olan asgari ücret insani bir yaşamı karşılamayacaktır" dedi. Budakcı, şunları anlattı: "Buradaki en temel problem intörnlerin iş tanımının olmayışı ve bundan dolayı sorumluluğunda olmayan birçok işte çalıştırılıyor olmamızdır. O kadar tanımsız bir işimiz var ki kendi işimin hangisi olduğunu ben bile bilmiyorum, ortacı gibiyiz, her işte varız. Hasta dosyalarını düzenlemek ve hastayı çağırmak sekreterlerin görevi iken bu işleri biz yerine getirmek zorunda kalıyoruz kimi zaman. Gözlem girmek, kan istemleri yapmak asistan abla-abilerimizin sorumluluğunda olmasına rağmen bazı anabilim dallarında bize yaptırılıyor. Benim çalıştığım gastroenterohepatoloji polikliniği alanında (15metrekare) 4 hasta, 4 hasta yakını, 4 hekim, 2 intörn hekim bulunuyor. Bu koşullar içerisinde ne kadar eğitim alınabilir? Alınan eğitim ne kadar sağlıklı olabilir. 1 ay boyunca 8.30-16.00 arası çalıştım. 3 nöbet tuttum; 1 covid, 2 dahiliye blok nöbeti olmak üzere bin 441 lira yatırıldı sadece. Nöbet ücreti denen şey yok intörn hekimlikte, nöbet tutmamıza rağmen. En temel ihtiyacımız olan barınma ihtiyacını bile tam olarak karşılayamıyoruz. Bilimsel araştırmalar yapıp tartışacağımız yerde ne yiyeceğimizi tartışır haldeyiz. Ev sahibimiz evini sattığından dolayı yeni ev sahibimiz bizi kasım ayında çıkarıyor. Okulun kendi yurduna başvurdum."

İkram Budakcı, İntörn hekimİkram Budakcı, İntörn hekimİkram Budakcı, İntörn hekim