AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi’ne atanmasının ardından öğrencilerin demokratik ve özgür üniversite talepleri ülkeye yayıldı. Pek çok kentte sokağa çıkan öğrenciler, “Üniversite bileşenleri, yönetimde söz, yetki ve karar hakkına sahip olmalı” dedi

Söz, yetki, karar üniversiteye

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’li Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atamasının ardından ülkenin dört bir yanındaki üniversiteliler ile akademisyenlerin eylemleri hız kesmiyor.

İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’da sokağa çıkan öğrenciler, kayyum rektör atamalarına karşı çıkarak bilimsel, özerk ve demokratik üniversite talep etti.

Bilgi, Gelişim, Koç, Galatasaray, Mimar Sinan, İstanbul Teknik ile çok sayıda üniversitenin öğrencisi de “Kayyum rektör istemiyoruz” diyerek eylemlere çağrı yaptı.

İstanbul Kadıköy’deki Rıhtım Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!’, ‘Kayyum rektör istemiyoruz’ sloganlarını attı.

Burada yapılan açıklamada konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi İdil Berivan Kaya, 5 farklı üniversiteye kayyum rektör atandığını hatırlattı. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan kayyum karşıtı protestolar büyük bir hızla ülkenin dört bir yanına yayıldığına vurgu yapan Kaya, “Arkadaşlarımız gözaltına alındı, polis tarafından darp edildi. Kadın katillerinin kapısında çilingir bekleyen polis, arkadaşlarımızın evinde kapı duvar bırakmadı. ODTÜ’lü asistanlar, türlü bahanelerle işten atıldı” dedi.

OKULUMUZU BİZ YÖNETEBİLİRİZ

İktidar tarafından ‘terörist’ ilan edildiklerini söyleyen Kaya, şunları dile getirdi: “Üniversitelerimizi Melih Bulu, Verşan Kök, Mahmut Ak ve daha nice kayyuma teslim edecek miyiz? Hâlâ Boğaziçi’nin kapısı önünde onlarca polis beklemekte. Kayyumların, yarattıkları baskı ortamının sonunu getirmek için; demokratik, özgür üniversitenin inşası için YÖK kapatılmalıdır! Üniversitelerin AKP teşkilatlarına dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Üniversitelerin yönetimi seçimler yolu ile tüm üniversite bileşenleri tarafından belirlenmelidir. Okulumuzu biz yönetebiliriz.”

Kaya, taleplerini ise şöyle açıkladı:

♦ Tüm üniversitelerdeki kayyumlar acilen istifa etmelidir.

♦ Üniversitelerde akademisyenlerin, öğrencilerin ve okul emekçilerinin dahil olacağı demokratik rektörlük seçimleri yapılmalı; üniversite bileşenlerinin üniversite yönetiminde söz, yetki ve karar hakkı olmalıdır.

***

Utanç listesi

Özerk üniversite talebi için bir araya gelen İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, İstanbul Üniversitesi ana kapısı önünde eylem yaptı. Boğaziçi’ne kayyım olarak atanan rektörü protesto eden Girişim üyeleri, “Türkiye’nin evrensel utanç listesine bir yenisi daha eklendi Üniversiteler siyasi güç altında yönetilemez” dedi.

ODTÜ’de ise rektörlerin demokratik seçimle belirlenmesini talep eden öğrenci ve asistanlara soruşturma açılmasına ve işten atmalara tepki gösterildi.

Boğaziçililerin mücadelesine destek veren Bilgi Üniversitesi Çalışanları ise “Boğaziçi üniversitesi öğrenci ve çalışanlarının yanındayız, talepleri taleplerimizdir” ifadelerini kullandı.

Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Master Öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı çıkarak “Boğaziçi’ndeki uygulama ilk değil” dedi.