Sözcü gazetesinin yazar, yönetici ve çalışanlarına yönelik FETÖ’ye yardım suçlaması ile açılan davada bugün karar verilmesi bekleniyor. Gazetenin avukatlarından İsmail Yılmaz, “Olmayan suçun yargılamasının yapılıyor olması bir demokrasi ayıbıdır” dedi.

Sözcü davasında 5 bölümlük savunma: Olmayan suçun yargılaması yapılıyor

DİLAN ESEN

Sözcü gazetesinin yazar, yönetici ve çalışanlarına yönelik ‘terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘terör propagandası’ ve ‘üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçlamalarıyla 2016 ve 2017 yıllarında açılıp birleştirilen dava bugün İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Toplam 9 kişinin, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile yargılandığı davanın karar duruşması olması bekleniyor. Sözcü gazetesinin avukatları İsmail Yılmaz ile Celal Ülgen ve gazetenin yazarlarından Aytunç Erkin açılan davanın hukuki boyutlarını ve süreci BirGün’e değerlendirdi.

Gazetenin avukatlarından İsmail Yılmaz her iki iddianamenin de temelinde hiçbir hukuksal ve akla uygun deliller olmadığını söyledi. Tamamen afaki iddialar üzerine iddianame düzenlendiğini aktaran Yılmaz, “İddianameye temel olarak 5-6 kişinin ifadesi alınmıştı. Ne acıdır ki bu konuda ifadesi alınan kişiler geçmişte, Fettullah Gülen’e övgü düzüyordu. Bu kişilerin ifadesiyle böyle bir dosya hazırlandı. Daha sonra bu kişiler mahkemede verdikleri ifadelerde ise bizim böyle bir iddiamız yoktur dediler” diye konuştu.

YARGI GÜVEN KAYBEDİYOR

Bugünkü duruşmada mahkemenin karar verebileceğini söyleyen Yılmaz, “FETÖ’cü olmadığı yüzde yüz belli olan, geçmişte FETÖ ile savaşan, FETÖ avukatlarının en çok dava açtığı gazete olarak bu iddia ile dava açılması yargıya zarar veriyor. Yargı bundan dolayı güven kaybediyor. Böyle bir gazetenin çalışanlarına karşı FETÖ’ye yardım ettiler diye dava açılması çok saçma bir durum” dedi.

Bu dava ile Sözcü’nün susturulmasının hedeflendiğini belirten, gazetenin bir diğer avukatı Celal Ülgen ise “Soruşturma başlatılması için gereken makul şüphe bile olmadığı halde dava açılması ve olmayan suçun yargılaması yapılıyor olması bir demokrasi ayıbıdır. Basın yasasına göre çoktan zamanaşımına uğramış 2013 ve 2014 yılı manşet ve internet haberleri bile kolayca suçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

İDDİANAME KUTSANIYOR

Soruşturma savcısının suçladığı manşetlerin bir kısmını keserek iddianameye aldığını ifade eden Ülgen, “Bu durum yeni bir delil üretme sürecine işaret ediyor. Yeni yargı sisteminde ne yazık ki savcının iddianamesi kutsanıyor…” şeklinde aktardı.

Bugünkü duruşmada toplam 6 saat sürecek bir savunma yapacaklarını vurgulayan Ülgen, “Savunmamız 5 bölümden oluşacak. Birinci bölümde ‘Sözcü Erdoğan’ın yerini deşifre etmedi’, ikinci bölümde ‘Sözcü’nün FETÖ ile bağı yoktur’, üçüncü bölümde ‘Davanın bilirkişisi tarafsız değildir’, dördünce bölümde ‘Suçlanan Yazılar’ ve son bölümde ise ‘Suçlanan Gazeteciler’ başlıklı bölümler yer alacak” diye konuştu.

YARDIM EDER KONUMA GETİRDİLER

Gazetenin yazarlarından Aytunç Erkin de 2008’de gazeteyi ‘karanlık tertibin çetesi’ olarak suçladıklarını belirtti. Erkin, şu ifadeleri kullandı: “O zaman bizimle birlikte 3 gazeteyi hedef aldılar. Biz o örgütün en önemli başsavcısını hedef almışız ve bizi karanlık tertip olarak değerlendiriyorlardı. O günden bugüne baktığımızda biz FETÖ’ye yardım eder konuma geldik. Bu durum FETÖ ile mücadeleyi sekteye uğratan bir algı operasyonuna dönüştü.”