Sözcü gazetesi, Sözcü TV için tüm belgeleri eksiksiz tamamladıklarını ancak RTÜK’ten 10 aydır karar çıkmadığını açıkladı. Gazete, “RTÜK’teki Sözcü TV logo değişikliği dosyası için… Daha ne bekliyorsunuz!” diyerek isyan etti.

Sözcü, RTÜK’e isyan etti: 10 aydır ne bekliyorsunuz!

MEDYA SERVİSİ

Sözcü TV’nin yayın hayatına başlaması için yaklaşık 10 ay önce gerekli başvurular yapılıp tüm belgelerin eksiksiz tamamlanmasına rağmen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) karar çıkmıyor.

Duruma isyan eden Sözcü gazetesi, bugünkü sürmanşetinden “RTÜK’teki Sözcü TV logo değişikliği dosyası için… Daha ne bekliyorsunuz!” diye seslendi.

Sözcü gazetesi, uydudan yayın yapan “Sivas SRT” adlı kanalın 1 yıl önce satın alındığını, kanalın ismini ve logosunu Sözcü TV yapmak için de 10 önce RTÜK’e başvurulduğunu ancak Kurul’un 6 ay boyunca başvuruyu sonuçlandırmadığını belirtti.

Açıklamada, ağustos ayında logo gerekçesiyle para cezası kesildiği de aktarıldı. Sözcü’nün verdiği bilgiye göre, RTÜK’ün dosyada eksiklik olduğunu ifade etmesi üzerine Sözcü, eksiklikleri tamamlayıp dosyayı yeniden teslim etti. Dosya incelendi ancak bir eksik bildirilmedi. Başvurunun üzerinden 2 ay geçmesine rağmen Sözcü TV’nin logo değişikliği talebi sonuçlandırılmadı. Bu karşın RTÜK, 10 ay boyunca her çarşamba günü toplanarak birçok kanalın logo değişikliği talebini yerinde bulup onayladı.

“Sözcü soruyor” denilen açıklamada, RTÜK’ün bu tutumuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

‘VATANDAŞIN HABER ALMA HAKKINA SAYGI DUYULMALI’

“Mülkiyeti SÖZCÜ'ye ait olan, uydu kirası dahil, her türlü masrafı SÖZCÜ tarafından karşılanan TV kanalının, tamamen rutin ve basit bir işlem olan logo değişikliği talebi 10 aydır neden onaylanmıyor?

Dosyada bir eksik mi var? Varsa neden bildirilmiyor?

Dosyada eksiklik yoksa, izin verilmemesi için baskı mı yapılıyor?

Baskı söz konusuysa, kim ya da kimlerden geliyor?

Logo değişikliğine izin verilmeyecekse, bunun gerekçesi nedir?

Unutulmasın ki, özgür basın yoksa, o ülkede demokrasi de yoktur.

Televizyon kanalı için yapılan milyonlarca liralık yatırımın heba olmaması, kanal için istihdam edilen ve edilecek olan onlarca işsiz gazetecinin evine ekmek götürebilmesi, RTÜK'ün vereceği tek cümlelik olumlu karara bağlı.

Hukukta ve ekonomide yapılacağı söylenen reformlar lafta kalmamalı. Demokrasinin gereği yerine getirilmeli.

Anayasal güvence altındaki basın özgürlüğüne ve milyonlarca vatandaşın haber alma hakkına saygı duyulmalı.

SÖZCÜ TV'nin yayına başlaması için logosunu değiştirmesine izin verilmeli.”