301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamı sonrası işten çıkarılan işçiler alamadıkları kıdem tazminatları ve emeklilik hakları için Ankara’ya yürüyüş başlattı. 10 gün sürecek yürüyüş Ankara’da Enerji Bakanlığı önünde son bulacak

Sözler tutulmadı yürüyüş başladı

Manisa Soma’da 301 maden işçisinin katledildiği faciadan sonra işlerinden çıkarılan, tazminat ve emeklilik haklarını alamayan Soma Holding ve Uyar Madencilik maden işçileri, dün Ankara’ya yürüyüş başlattı. 10 gün sürecek yürüyüş öncesi Soma Cengiz Topel Meydanı’nda bir araya gelen işçiler okudukları basın açıklamasında “Maden işçileri olarak tüm yasal, meşru yol ve yöntemlerle haklarımızı istemekteyiz. Haklarımızı almadan da mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Yolumuz açık olsun. Direne direne kazanacağız” dedi. İşçiler 15 Ekim’de Ankara’da Enerji Bakanlığı önünde olacak.

Tarihimiz işçi hareketinin tarihidir

Maden işçileri, Soma Kaymakamlığı’nı da protesto ettiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “3500 maden işçisini ve doğrudan dolaylı bağlarla Soma halkının tamamını ilgilendiren, haksızlık, adaletsizlik boyutu kangrenleşmiş bu sorun konusunda Soma Kaymakamı sorunu çözücü bir konum üstlenmesi gerekirken hak arayan madencileri engellemeye kalkmasını kabul etmiyoruz. Beş yıldır süren oyalamaya, yalana, hileye artık ikna olma sınırını 3500 madenci ve ailesi aşmıştır. Biz işçiyiz, tarihimiz işçi hareketinin tarihidir. O tarih bize böyle bir tablo karşısında yürümeyi emrediyor. Ve biz karşımıza hangi yasak kararları çıkarırlarsa çıkarsınlar yürüyeceğiz.” Soma Kaymakamı yürüyüşe yasak getirmiş ancak işçilerin itirazı sonucu Manisa 1. İdare Mahkemesi, kaymakamlığın kararını kaldırmıştı.

Madencilere verilen sözler tutulmadı

Maden işçileri yaptıkları basın açıklamasında, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 Maden işçisinin ölümüne neden olan katliamdan sonra 30 Kasım 2014 tarihinde bir telefon mesajı ile 2831 işçinin işten çıkartıldığını ve kıdem ihbar tazminatlarının sadece seçim dönemlerinde 3 taksit ödendiğini vurguladı. Dönemin hükümet yetkilileri, başta Enerji Bakanı olmak üzere ilgililerin işten çıkartılan işçilerin mağdur edilmeyeceklerine dair sözler verdiğini de hatırlatan maden işçileri açıklamada şöyle dedi: “Ayrıca Soma Kömürleri AŞ Işıklar Maden Ocağı’ndan 2017 tarihinden itibaren emekli olan, işten çıkartılan işçiler ile Uyar Madencilik’ten çıkartılan işçilerin de tazminatları hâlâ ödenmemiştir. İşçilerin bir kısmı hukuken gerek olmamasına rağmen alacak davaları açmalarına, davaları kazanmalarına, yargının T.K.İ’ni Müteselsil sorumlu olarak belirlemesine ve icra işlemlerine başlanmasına rağmen bunlar da tahsil edilememiştir.”

Askerler yürüyüşü engellemek istedi

Maden işçileri, basın açıklamasında sonra Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren maden işçilerinin bulunduğu mezarlığı ziyaret etti. Ardından yürüyüşlerine devam eden işçiler, Tugay komutanlığı tarafından engellenmek istendi. İşçiler “Yürüyüşümüz ancak tazminatlarımız ödendiğinde son bulacak” diyerek yürüyüşlerine devam etti.