İktidar sendikası Memur-Sen hükümetin sefalet zammına imzayı bastı. Buna göre 7 milyon kamu emekçisi ve emeklisine 2022 için yüzde 5+7, 2023 için 8+6 zam yapılacak. 3600 ek gösterge yine çıkarılmadı.

Sözleşme sadece iktidarı sevindirdi

EMEK SERVİSİ

Hükümet ve iktidar sendikası Memur-Sen arasında 7 milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde zam oranları 2022 yılı için 5+7 ve enflasyon farkı, 2023 yılı için ise 8+6 olarak belirlendi. Seyyanen zam talebi karşılıksız bırakılırken sendika üyelerine 400 lira sözleşme ikramiyesi verileceği belirtildi. 3600 ek gösterge ise hâlâ çıkarılmış değil.


7 milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendirecek toplu sözleşme süreci 2 Ağustos’ta başladı. Emekçiler adına hükümetle masaya Memur-Sen oturdu. Sarı sendika emekçiler adına yüzde 21’lik bir artış, seyyanen zam ve 3600 ek göstergenin çıkmasını talep etti. Ancak hükümet kanadından Çalışma Bakanı Vedat Bilgin 2022 için 5+6 2023 için ise sadece 6+6 zam teklifinde bulundu. Teklif kamu emekçilerinin sert tepkisiyle karşılaştı. Memur-Sen dahil tüm sendikalar zammı yetersiz bularak yeni teklifin getirilmesini istedi.

Memur-Sen tatmin oldu

Sözleşme süreci pazar günü son buldu. Memur-Sen’le masaya oturan hükümet sözleşmeyi imzaladı. Memur-Sen’e tepkiler gecikmedi. Kamu emekçileri sürece dahil edilememelerinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Pazar günü imzalanan sözleşme ise dün Çalışma Bakanı Bilgin tarafından, belirlenen saatten bir buçuk saat gecikmeyle açıklandı. Buna göre ilk teklif yüzde 2 artırılarak sözleşmede uzlaşma sağlandı.

Bilgin, kamu emekçisine 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 5 ve ikinci 6 ayı için yüzde 7 ve enflasyon farkı oranında zam yapılacağını duyurdu. 2023 yılı için ise ilk 6 ay yüzde 8 ve ikinci 6 ay için yüzde 6 zam yapılacağını bu rakama enflasyon farkının yansıtılmayacağını söyledi. Öte yandan seyyanen zam yapılmayacağını sadece sendikalı emekçilere 400 lira sözleşme ikramiyesi verileceğini bildirdi.

Bilgin zam oranlarının daha fazla artırılmasının ekonomik olarak olumsuz sonuçlar doğuracağını iddia etti.

3600 bir başka bahara

Bilgin bir önceki toplantıda 3600 göstergenin çıkarılacağı yönünde olumlu görüşmeler de bildirdi ancak dün yapılan toplantıda şu ifadeleri kullandı: “Sözleşme kapsamında 3600 ek gösterge meselesi çalışma grubuyla tamamlanacak. Sözleşme kapsamı içinde tamamlanacaktır. Çalışmamızı yaptıktan sonra, kanun çıkarılması gerekiyor" açıklaması yaptı. Bilgin, sözleşmeli çalışanlarla ilgili de "Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. O konuda yerel yönetimlerin çalışanlarına haksızlığını gidermek için çalışmaların yapıldığını ifade etmek isterim" dedi.

sozlesme-sadece-iktidari-sevindirdi-913673-1.

***

‘Buçuk Ali yaptı yapacağını’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu da açıklanan zam oranlarına sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve iktidara seslenilerek şöyle dendi: “Buçuk Ali yine yaptı yapacağını. Sözde Toplu Sözleşme görüşmeleri; ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre belirlenmemiştir. Şiddetle reddediyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP hükümetinin ve yandaş konfederasyonun yüzdelik zam aldatmacasının ve sözde toplu sözleşme anlaşmasının sonlandırmasını; TİS’i ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre belirlenmesini istiyoruz” dendi.

***

KESK sokağı işaret etti

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise rakamların yeterli olmadığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı: “Dağ fare doğurmuştur. Kabul etmiyoruz. Hiçbir kamu emekçisinin hanesi yoksulluk sınırının altında kalmamalıdır. Sarı sendikalar bu toplu sözleşme görüşmelerinde de görevlerini yerine getirmişlerdir. Kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik diyenlere sözümüz var: Kamu emekçisinin, işçinin, çiftçinin, esnafın, dar gelirlinin mutfağında yangın var! Teklifiniz yoksulluk ve sefalet teklifidir. Bu karanlık tablodan, sefalet koşullarında yaşamaktan, güvencesizlikten kurtuluşun yolu kamu emekçilerinin ve emeklilerinin yetkinin asıl sahibi olarak mücadele etmesidir. KESK üstüne düşeni yapacaktır. Sefalet koşullarında bir çalışma yaşamını ve zammı kabul etmeyen kamu emekçilerini işyerlerinde, alanlarda birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”