İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün yılın ilk iş gününde sözleşmelerini feshettiği aile hekimlerinden İbrahim Hakkı Aydın, "2023’ün ilk mesai gününde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tamamen hukuksuz bir şekilde, hiçbir tebligat yapılmadan sözleşmem feshedildi. Sözleşmemin feshedildiğini ise bir eczacıdan öğrenmiş bulunmaktayım" dedi. Aydın, adalet mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

Sözleşmesi feshedilen 13 yıllık aile hekimi: Hukuk mücadelesini sürdüreceğim

İstanbul’daki aile hekimlerinden bazıları yeni yılın ilk iş gününde işyerlerine gittiğinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sözleşmelerinin kendilerine tebliğ edilmeden feshedildiğini öğrendi. 13 yıllık aile hekimi İbrahim Hakkı Aydın, "Hukuksuzluk karşısında önlüğümü ve steteskopumu bırakıyorum ama adalet mücadelesini sürdüreceğim" dedi.

Bağcılar 2 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde 13 yıldır aile hekimliği yapan İbrahim Hakkı Aydın, "2023’ün ilk mesai gününde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tamamen hukuksuz bir şekilde, hiçbir tebligat yapılmadan sözleşmem feshedildi. Sözleşmemin feshedildiğini ise bir eczacıdan öğrenmiş bulunmaktayım. 13 yıldır, 3 bin 500 nüfusa burada hizmet veriyorum. Bana yapılan bu hukuksuzluk ve adaletsizlik karşısında, şu an için buraya ait olan bu önlüğümü ve stetoskopumu bırakıyorum ama ben, bir hekim olarak yapmam gereken hukuk ve adalet mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğim" ifadelerini kullandı.

"3 BİN 500 HASTAM MAĞDUR OLDU"

Sağlık Bakanı yetkililerine video ile seslenen Aydın, "Sendikal hakkımızı sonuna kadar arayacağım. Bunun bir mücadele biçimine dönüşmesini istiyorum. Çünkü bugün bana yapılan, yarın size yapılacak, hepimize yapılacak. Hekimlik sanatını icra etmeye çalıştığımız yerde, hastaların sağlık hizmetlerine ulaşımının zaten zor olduğu ülkemizde 3 bin 500 hastamı mağdur edenlere gelsin bu videom. Sonuna kadar, yaptığınız haksızlıkların peşine düşeceğim ve bu süreç daha yeni başlıyor" diye konuştu.

Sözleşmenin feshedilme biçiminin hekimlik mesleğinin onurunu ayaklar altına aldığını vurgulayan Uluç, “Bir hekim düşünün, yeni yılın ilk günü görevi başına geliyor, saat 11:00’e kadar hastalarına bakıyor ve mesai saatleri içerisinde kendisine daha önce hiçbir bildirim yapılmadan, resmi tebliğ yapılmadan artık iş haddinin sonlandığını öğreniyor. Bir hekimin böyle bir uyarıyı, böyle bir bilgiyi eczaneden öğrenmesi, hekimlik mesleğini, hekimlik onurunu ayaklar altına almaktır. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün yapmış olduğu bu hukuksuz; akla, vicdana, hiçbir mantığa uymayan bu uygulaması bir an önce geri çekilmelidir. Biz, yapılan bu uygulamaya acilen yürütmeyi durdurma davası açarak, sürecin sonuna kadar arkadaşlarımızın yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

“İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ, YAPTIĞI BU HUKUKSUZ UYGULAMADAN GERİ ADIM ATMALIDIR”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), 21 Haziran 2021 tarihinde, Aile Hekimliği Kanunu’nun 8’inci maddesinin 2’nci fıkrasında yer alan ‘sözleşmenin feshini gerektiren nedenler’ ibaresini, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiğini hatırlatan Uluç, “Anayasa Mahkemesi’nin dahi Anayasa’ya aykırı bulduğu ceza maddelerine dayanarak bir hekimin mesai saatleri içerisinde görevine son vermek, hukuka bu kadar aykırı bir hareket. Anlam veremiyoruz, anlamakta güçlük çekiyoruz. Bir an önce İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı bu hukuksuz uygulamadan geri adım atmalıdır ve bu 5 meslektaşımızın sözleşmeleri acilen yapılmalıdır” çağrısında bulundu.

(ANKA)