Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Kuzey Amerika kıtası üzerinde hava kirliliği kontrolü yapacak Troposferik Emisyon Kirliliği İzleme (TEMPO) cihazını başarıyla yörüngeye fırlattı. NASA'ya toplam maliyeti 210 milyon dolar olan cihaz, Kuzey Amerika'nın tamamında gündüzleri saat başı hava kalitesini ölçecek.

Space X, NASA'nın hava kirliliği kontrolü yapacak cihazını uzaya fırlattı
Fotoğraf: AA

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın Kuzey Amerika’da hava kirliliğini kontrol edecek olan Troposferik Emisyon Kirliliği İzleme cihazı, SpaceX tarafından yörüngeye fırlatıldı.

Space.com sitesinin haberine göre, TEMPO cihazını da taşıyan SpaceX'in Falcon 9 roketi, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan yerel saatle 12.30'da fırlatıldı.

TEMPO cihazı, roket üzerindeki "Intelsat 40e" iletişim uydusuna bağlı ekvator üzerinde sabit bir yörüngeye gönderildi. Cihaz yörüngeye tam olarak yerleştikten sonra Kuzey Amerika kıtası üzerinde hava kirliliği kontrolü yapacak.

NASA'nın Langley Araştırma Merkezi'ndeki TEMPO'nun proje yöneticisi Kevin Daugherty, "TEMPO, Porto Riko'dan Kanada'ya kadar Kuzey Amerika'nın tamamında gündüzleri saat başı hava kalitesini ölçecek" dedi.

Daugherty, TEMPO’nun NASA'ya toplam maliyetinin yaklaşık 210 milyon dolar olduğunu söyledi.

TEMPO'nun, alt troposferdeki ozon ve nitrojen dioksit dahil önemli hava kirleticilerinin seviyesi tespit emek için ultraviyole ve yakın kızılötesi ışık spektrumlarını ölçeceği belirtiliyor.

(AA)