SpaceX şirketine ait iki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşıyacak Crew Dragon isimli uzay mekiği, Türkiye saati ile 22:22'de Florida'dan roketle fırlatıldı. Elon Musk, bu proje için NASA’dan 3 milyar dolardan fazla bütçe almıştı

SpaceX’in insanlı uzay mekiği yörüngeye fırlatıldı

ABD’li iş insanı Elon Musk'un genel müdürü (CEO) olduğu SpaceX şirketinin 2 Amerikalı astronotu uluslararası uzay istasyonuna taşıyacak olan roketi fırlatıldı. işlem, Türkiye saati ile 22.22’de Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirildi. Böylece ilk kez bir özel şirket tarafından yörüngeye astronot gönderilmiş oldu.

Fırlatmadan sonra astronotları taşıyan kapsülden ayrılan roketler Kennedy Hava Üssü'ne bir indi.

NASA'nın astronotları 49 yaşındaki Robert Behnken ile 53 yaşındaki Douglas Hurley’ın, Crew Dragon kapsülüyle uluslararası uzay istasyonuna seyahatinin 19 saat sürmesi bekleniyor.

Uçuş planlandığı gibi başarılı olursa 9 yıl aradan sonra ilk kez ABD topraklarından uzaya astronot gönderilmiş olacak.

Astronotların 31 Mayıs Pazar günü Türkiye saati ile 17.30'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na varmaları ve burada bir ila dört ay kalmaları bekleniyor.

CANLI OLARAK YAYINLANDI

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), SpaceX firmasına ait roket ve uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılış anlarını NASA TV üzerinden canlı olarak yayınladı.

NASA ve Musk tarafından bu sabah yapılan açıklamada, hava durumunun belirsizliğini korumasına rağmen planlanan saatteki kalkışa yönelik hazırlıkların durdurulmayacağı ifade edilmişti.

spacex-in-insanli-uzay-mekigi-yorungeye-firlatildi-737825-1.
Astronotlar Robert Behnken ve Douglas Hurley. Fotoğraf: NASA

SpaceX roketinin ilk olarak geçen çarşamba günü fırlatılması planlanıyordu. Ancak çarşamba günü hava koşullarının kötüleşmesi nedeniyle, roketin fırlatışına 16 dakika kala, işlem bugüne ertelendi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence de Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nden uzay mekiğinin fırlatışını izledi.

NASA, RUSYA’YA PARA ÖDÜYORDU

Musk’ın kurucusu ve genel müdürü olduğu SpaceX, insanlı uçuşu gerçekleştirme projesi kapsamında NASA’dan 3 milyar dolar civarında bütçe aldı.

İnsanlı uçuş denemesinin yapılması, NASA’yı önemli bir maliyet kaleminden kurtaracak. NASA, alçak dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için Rusya’ya koltuk başına yaklaşık 85 milyon dolar ödüyordu.

NASA, 2011 yılından bu yana mürettebatlı uçuş projesini askıya almadığı için, astronotlarını uzay istasyonuna taşırken Rusya’ya ait ‘Soyuz’ uzay araçlarını kullanıyordu.