SPD’li göçmen milletvekilleri Turgut Yüksel ve Halima Gutale modern bir vatandaşlık hukukunun hedeflenmesi gerektiğini belirtti.

SPD’li göçmen vekillerin hedefi modern bir vatandaşlık hukuku

BirGün FRANKFURT

Almanya’da yeni seçilen göçmen kökenli federal milletvekillerinin sayısının bir önceki döneme göre çok fazla olması, vatandaşlık hukukunda reform beklentilerini yeniden gündeme getirdi.

SPD’den (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) Hessen Eyalet Milletvekili ve partisinin Entegrasyon Politikaları Sözcüsü Turgut Yüksel, Güney Hessen teşkilatı içindeki Göç ve Çeşitlilik Çalışma Grubu’nun Başkanı Halima Gutale’yle birlikte yaptığı basın açıklamasında göçmen kökenli milletvekillerinin göç, iklim krizi, dijitalleşme, katılım, ırkçılık, ayrımcılık ve sağ törerle mücadele gibi çağımızın önemli konularına ağırlık vereceklerinden emin olduklarını kaydettiler.

Yüksel ve Gutale, “Federal Meclis’e seçilen tüm SPD adaylarını kutluyor, özellikle de onlar arasında göçmen kökenli 35 federal milletvekilinin yer almasına da özellikle seviniyoruz. Tüm toplum içindeki göçmen kökenlilerin payının artması gibi, milletvekilleri arasındaki göçmen kökenlilerinin oranı da artıyor. Bu sevindirici bir gelişme” dediler.

Modern bir vatandaşlık, katılım ve entegrasyon yasasına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken iki sosyal demokrat politikacının bu konudaki açıklaması ise şöyle:

“Günümüzün sorunlarını çözecek ilerici bir koalisyonu savunuyoruz. Vatandaşlık hukukunda reform ve kamu sektörünün çok kültürlülüğe açılması bu sorunlar arasında yer alıyor. Modern bir vatandaşlık yasası çoklu vatandaşlık seçeneğini de içerir ve vatandaşlık işlemlerindeki engelleri ortadan kaldırır. Şans eşitliğinin sağlanması açısından, azınlıkların da kamu işyerlerinde çalışmasını öngören, tüm çalışanların mesleki gelişim ve yükselme açısından eşit koşullara sahip olmasına özen gösterilmelidir. Bu yüzden kamu kuruluşlarına çok kültürlü açılım yükümlülüğü getiren bir katılım ve entegrasyon yasasına ihtiyacımız var.”

Almanya’nın 21’nci dönem Federal Meclis’indeki (Bundestag) toplam milletvekili sayısı bir önceki döneme göre artarken (709’dan 735’e), göçmen kökenli milletvekillerinin oranı yükseldi. Çoğunluğu SPD, Yeşiller ve Sol Parti saflarında olmak üzere yeni mecliste göçmen kökenli 83 milletvekili (yüzde 11). Göçmenlerin Almanya’nın toplam nüfusu içindeki oranıyla (yüzde 26) karşılaştırıldığında bu sayı yine de düşük, ancak önceki mecliseki göçmen kökenli milletvekili sayısına (58) göre bir ilerleme sözkonusu. Bu konuda en ileri durumda olan Sol Parti’deki milletvekillerinin dörte biri göçmen kökenli.