SPD Üyeleri Parti Eşbaşkanlarını seçti

Egehan Ünlü - Berlin

Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nde (SPD) 3 aydır süren başkanlık mücadelesini oy kullanan üyelerin %53’ünün desteğiyle Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans kazandı. Üyelerin yaptığı oylamaya, haftaya yapılacak parti kurultayında resmiyet kazandırılması bekleniyor.

Bir önceki Başkan Andrea Nahles, partide yenilenme sözüyle yola çıkmış ancak SPD’nin eyalet ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kaydettiği oy kaybını önleyememişti. Bir yıldan fazla görevde kalan Nahles, parti içinde kendisine gereken desteğin kaybolduğunu belirterek Haziran başında istifasını sunmuştu.

Parti yönetimi 24 Haziran tarihindeki yönetim kurulunda, parti içindeki krizin çözümlenmesi, yenilenme yolunda bir kadın ve bir erkekten oluşan eşbaşkanlık sistemine geçilmesi ve bu seçimin de parti üyelerine bırakılması kararı çıkmıştı. Karar sonrasında adaylıklarını 1 Eylül’e kadar açıklayan takımlar, 23 yerel kongrede kendilerini parti üyelerine tanıttıkları bir maratona çıkmışlardı. Ekim sonunda yapılan başkanlık oylamasının ilk turunda 7 takımın arasından Saskia Esken/Norbert Walter-Borjans ikilisi geçerli oyların %21’ini, Clara Gewyitz/Olaf Scholz ise %23’ünü alarak ikinci tura kalmayı başarmıştı.

İkinci turda zafer sol kanadın

Oyların hem elektronik hem de mektupla kullanılabildiği ikinci turda 230.215 üye oy kullandı. Böylece katılımın %54’ü yakaladığı bu turda sol kanadın desteklediği Esken ve Walter-Borjans ikilisi geçerli oyların %53’ünü alırken rakipleri Geywitz ve Scholz’un oyları ise %45 seviyesinde kaldı. Alman Partiler Kanunu, parti başkanlarının seçimi yetkisini parti kurultaylarına verdiği için SPD delegelerinin 6-8 Aralık tarihleri arasında Berlin’de yapılacak parti kurultayında, Esken ve Walter-Borjans ikilisini, parti yönetiminin desteklediği adaylar olarak eşbaşkanlığa seçmesi bekleniyor.

Büyük koalisyonun geleceği

SPD’nin oylarının %14 e gerilediği bir döneme denk gelen oylamada temel konulardan biri ise Hristiyan Demokratlarla (CDU) yürütülen koalisyonun 2021 seçimlerinden önce sonlandırılıp sonlandırılmaması kararıydı. 2017 seçimlerinin hemen ardından CDU, Yeşiller ve Liberaller (FDP)’in yürüttüğü koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğramasından sonra CDU, görüşmelere SPD ile devam etmiş, SPD üyeleri koalisyona %66’lik bir oranda destek vermişti.

İkinci tura kalan adaylar

Saskia Esken - Norbert Walter-Borjans: Genç Sosyalistler (Jusos) olarak adlandırılan SPD Gençlik Örgütü’nün de desteklediği ve özellikle seçimin ikinci turunda partinin sol kanadını arkasında birleştirilen ikili, koalisyonun geleceği ile ilgili kararın kurultayda alınması gerektiğini savunuyor. Baden-Württemberg listesinden federal parlamentoya giren Esken dijital politikalar konusunda uzman. Uzun yıllar Nordrhein-Westfalen eyaletinde maliye bakanlığı yapan Walter-Borjans ise İsviçre’den vergi kaçakçılarının bilgilerini içeren CD’leri satın almasıyla tanınıyor. Ayrıca federal seviyede vergi kaçakçılığına karşı yapılan yasal düzenlemelerin de arkasındaki isimlerden biri olarak biliniyor.

Clara Geywitz - Olaf Scholz: Parti muhafazakârlarının desteklediği Scholz mevcut koalisyon hükumetinde maliye bakanlığını ve başbakan yardımcılığını yürütüyor. Koalisyonun, SPD ajandasından birçok talebi gerçekleştirmeyi başardığını ve devam ettirilmesi gerektiğini açıkça savunan aday, eski parti elitlerinin temsilcisi olarak görülüyor. 2000’li yılların başında, işsizlikle mücadele ve iş piyasasının esnekleşmesi için sosyal devletten kişisel sorumluluğa doğru kayış anlamına gelen Hartz IV reformlarının yürürlüğe sokulmasından, bütçenin ek borçlanmasını engelleyen kara sıfır politikalarına verdiği destek, parti solu tarafından SPD’nin bulunduğu durumdan sorumlu tutuluyor. Daha düşük profilli bir siyasetçi sayılabilecek 43 yaşındaki, 15 yıl vekili bulunduğu Brandenburg eyalet parlamentosunda, kadın-erkek paritesinin yasalaşmasında büyük rol oynayan Geywitz ise ikilinin yenilikçi yüzü olarak ortaya çıkıyor. Grubu destekleyenlerin en önemli argümanını Hamburg Belediye başkanlığını da 7 yıl yürüten Scholz’un siyasi tecrübesi oluşturuyor.

Sosyal demokratların geleceği

Sosyal demokratların oy oranı, yapılan kamuoyu yoklamalarında aşırı sağcı AfD ile birlikte ancak %14 civarında seyrediyor. Birçok eyalet hükumetinin başında bulunan SPD’nin önümüzdeki seçimlerde hem federal hem de eyalet seviyelerinde bir önceki seçimlere göre büyük temsil gücü kaybedeceği öngörülüyor. Yeşiller’in merkez solda SPD’nin yerini almaya başlaması da SPD’nin “halk partisi” (Volkspartei) konumunu koruyup korumayacağı sorusuna gittikçe önem kazandırıyor. Özellikle Genç Sosyalistlerin önünü çektiği programsal ve örgütsel yenilik çağrılarının eşliğinde varlığını sürdüren krizden tek çıkış için sadece başkan değişikliğinin yetmeyeceği ise genel kabul görmekte. Ancak Esken ve Walter-Borjans ikilisinin, partinin özellikle son dönemdeki profil kaybının nedeni olarak görülen uzlaşmacı kararların altında imzası bulunan ön kadrolara dahil olmaması, ikiliye inandırıcılık noktasında puan kazandırmış görünüyor. Herhangi bir hükumet görevinde bulunmayarak kendilerini partinin güçlendirilmesine ve yenilenmesine odaklanabilecek Esken ve Walter-Borjans takımına bağlanan umutların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise orta ve uzun vadede gerçekleşecek seçimler gösterecek.

cukurda-defineci-avi-540867-1.